Last news in Fakti

23 Декември, 2020 11:22 14 860 58

Южнокорейска инвазия в Русия: Hyundai купи руския завод на GM

  • hyundai-
  • gm-
  • завод-
  • русия

Сумата по сделката не беше оповестена, както и времето за стартиране на новото производство

Южнокорейска инвазия в Русия: Hyundai купи руския завод на GM - 1

Южнокорейската компания Hyundai купи 94.83% от производствените активи на завода на General Motors Auto в Санкт Петербург. Според ТАСС сделката е приключена на 6 ноември 2020 г., като сумата ѝ не е оповестена. Все още не са определени датите за стартиране на производството в предприятието.

Фабриката работи от 2008 до 2015 година, като в различните години там са сглобявани моделите Chevrolet Cruze, Chevrolet Trailblazer, Chevrolet Tahoe, Chevrolet Captiva, Opel Astra, Antara, Mokka и Cadillac. Заводът позволява производството на до 98 хиляди автомобила годишно.

През 2015 г. General Motors изтегли нискобюджетните модели Chevrolet от руския пазар, а също така ограничи продажбите на марката Opel в страната (марката се върна на пазара в края на 2019 г.).

През лятото на тази година стана известно, че от завода се интересува Hyundai - южнокорейският автомобилен производител подаде съответна петиция до Федералната антимонополна служба (FAS) и месец по-късно получи разрешение за закупуването му.

Hyundai вече има предприятие в Санкт Петербург - в съоръженията на Hyundai Motor Manufacturing Rus се сглобяват моделите Creta, Solaris, както и седана Kia Rio и Kia Rio Х. Общо там са произведени над 2.1 милиона превозни средства.

Освен това през 2020 г. в Русия започна изграждането на завод за двигатели на Hyundai близо до Санкт Петербург. Инвестициите в новото предприятие се оценяват на 1.5 милижно евро. Мотостроителният завод е проектиран да произвежда 240 хиляди двигателя годишно, а площта му ще бъде 35 хиляди квадратни метра.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 48 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сектанта

    48 5 Отговор
    ще е доволен, корейците ще правят коли на още едно място и повече хура ще карат корейски коли.

    Коментиран от #16

  • 2 Горе да

    20 6 Отговор
    се чете повече "хора"

    Коментиран от #56

  • 3 А У НАС

    114 7 Отговор
    ПОНЕ ЕДИН КОНЕЗАВОД ДА БЯХА НАПРАВИЛИ.ВИНЕТУ ДА ГО ОТКРИЕ-ЕХ КАК ЩЕ МУ ПРИЛИЧА.НИ ФОЛКСВАГЕН , НИ РЕНО,КИТАЙЦИТЕ ИЗБЯГАХА ОТ ЛОВЕЧ.САМО КАБЕЛИ , СЕДАЛКИ И ДРУГА АВТО КИНКАЛЕРИЯ
  • 4 Японеца

    95 6 Отговор
    Хюндай произвеждат коли на метан! Ще се возят без пари и екологично! Ще вдигнат производството на 300 000 годишно! Пазара е огромен!

    Коментиран от #12

  • 5 Каишков

    118 24 Отговор
    В Русия всички производители имат по един , два че и по три завода , сигурно защото са бедни и нямат с какво да ги купуват после тия автомобили. Руснаците карат 40% автомобили до 5 години ,80% от автомобилите им са до 10 години.
    А у нас автопарка е над 18 години и най купуваните автомобили са между 13 и 15 годишни.

    Коментиран от #6, #7, #11, #36

  • 6 kkk

    71 5 Отговор

    До коментар #5 от "Каишков":

    Ами в Русия на база "защита на родното производство" от дълги години има жестоки акцизи за внос на втора употреба и фирмите буквално бяха принудени да направят заводи в Русия.
    В момента там единствено колите от 3 до 5г. са рентабилни за внос- за тези до 2г. + акциз няма смисъл (излиза като нова от магазина в Русия, а може и повече) и чак от 3 до 5г. има някакъв смисъл да се внася (над 5г. акцизите са зверски), и то основно за скъпи модели с яко оборудване или за модели които просто не се произвеждат в Русия.
  • 7 При това

    95 8 Отговор

    До коментар #5 от "Каишков":

    запада с Русия е на нож , а с БГ-парньори , ама тука нито един завод! Що така аджеба?
  • 8 Случаен читател

    51 4 Отговор
    HYUNDAI е най - желаната марка коли в Русия. Статистика.
  • 9 11111

    37 1 Отговор
    Инвестициите в новото предприятие се оценяват на 1.5 милижно евро. ТОВА СИГУРНО СА СТРАШНО МНОГО ПАРИ
  • 10 един от стадото

    52 2 Отговор
    за дръпнатите санкциите не важат ли. Важат само за преките вносители, за тия като нас, и пак не за всички. Доматите и лука на Ердоган ги яде и мужика, не само аз. Мерцедес, БМВ, КИА Мотърс какъв го дирят там. Не им дреме на сайдера, силния не му пука. Налагат му санкции вероятно, не ги изпълнява. Иначе сме равни пред закона..равни сме само пред Бог, някой ден..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    27 73 Отговор

    До коментар #4 от "Японеца":

    Ма как пък да не е "огромен" , хахахха !! В същата тая Южна Корея , дето не се вижда на картата и населението и е 4 пъти по-малко се продават почти два пъти повече коли от Раша !! И като икономика е по-голяма от "най-богатата на ресурси" , без нито един ресурс , освен акъла на населението , явно за баланс отнет напълно на ушанките , хахах !!

    Коментиран от #13, #15, #37

  • 13 МРГ

    35 76 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    По-този показател Япония е много добър пример.Русия и Япония са горе долу с еднакви населения.Япония е е малка островна държава ,без никакви ресурси и няма и грам от даденостите на Русия,но въпреки това ,Япония е водеща технологична страна в савета, има почти 3 пъти по-силна икономика от руската,а качеството им на живот и стандарта са около 50 пъти по-добри от руския.Русофилите вадят някакви мантри само за пустите ресурси ,но най-развитите държави в света са стигнали развитието си и без тези пусти ресурси.Русия е държава заселена с 140 милиона неандарталци които дори и с всичките природни дадености ,някак са успяли да стигнат ниво на развитие като на скоти в степен резерват.

    Коментиран от #14, #17, #19

  • 14 гост

    28 56 Отговор

    До коментар #13 от "МРГ":

    Ама то точно това е причината ! Раша е северния вариант на джамахириите , където султана (шаха) подхвърля трохи на "поданниците" , омайвайки ги , че се грижи за тях , за да не му пречат да прибира за себе си милиардите изкопани от земята !! В същото време ги затъпява с религия (в Раша с пропаганда за "външния враг" ) , за да са послушни и примирени !! Единствения проблем е , че шаховете се грижат за десет пъти по-малко население , поради което и руснаците са десет пъти по-бедни от арабите !! А приходите от петрола и газ а са горе долу същите , като при арабите !

    Коментиран от #42

  • 15 Онзи

    66 9 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    А в България която е почти колкото Ю.Корея какво се кара??
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Каунь

    72 5 Отговор
    А къде сме ние? Къде са на Плефню WV? Къде са ни инженерите, образованието? Сал безработни бармани, социолози и политолози бълва.
  • 19 12345

    13 8 Отговор

    До коментар #13 от "МРГ":

    ти дане си живял в япония
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Чебурнет

    10 19 Отговор
    А кога ще правят Москвичи и Волги? За ЗАЗ не питам...
  • 22 Японеца

    51 11 Отговор
    Лаете, плюете неандерталци били! Друг пък японците джапанки ги кръщава! Но е факт, че сме бедняците на Европа! Забравих, на вас ви трябва айфон и 15г. немски дарак! Русия не можем я стигнем още 50г! А след 10г, ще са доста развити икономически! Даже Тесла се цели там!

    Коментиран от #24, #25

  • 23 гост

    18 43 Отговор

    До коментар #17 от "Абе вий сте мноооого т...... Ъ...... Пи":

    Веднага ти казвам такава , САЩ !!!! Най-големия производител на петрол и газ в света и то и преди 150 години , когато в Раша са ползвали като катран за главините на каруци и сега , най-големия производител и износител на зърнени култури (не бъркай с измамата на Раша за износител на пшеница , щото е САМО на пшеница) , водеща сила и в космоса и в информационните технологии , които са най-важните в момента и вече отново благодарение на Тесла водеща и в автомобилостроенето !! И също водеща и то винаги в културата , американските музика , филми , телевизия и дизайн са водещи в света и продавани повече от всички останали НАКУП !! Само от тях САЩ печели повече от цялата икономика на Раша !!
  • 24 гост

    20 39 Отговор

    До коментар #22 от "Японеца":

    Русия ВЕЧЕ я минахме !! И ще го видиш черно на бяло само след месец !! Щото България вече има БВП на глава от населението по-голям от нея , а и е МНОГО по-добро място за живеене , колкото и да плюеш !! И това го доказват самите руснаци , които бягат от любимата ти кочина без да се обръщат и идват в "западналата" България и то и богати с откраднатите си пари и бедняци без пари , тоест важи за всички !!!!!

    Коментиран от #51

  • 25 стоян

    18 32 Отговор

    До коментар #22 от "Японеца":

    До 22 ком -Другарю известно ли ти е че в Русия минималната работна заплата се равнява на 245 лв -бедни са -гледай в Ютуб филмчета за Русия -беднотия до шия
  • 26 До 12ти

    36 10 Отговор
    Как реши че Южна Корея е по-голяма икономика от Русия ? !
    Я напиши в Гугъл БВП и виж на кое място е Южна Корея...(14то) .
    P.S.
    Русия е на 6то....
    Коментарът е излишен.

    Коментиран от #28, #29, #35

  • 27 Pokoloko

    27 7 Отговор

    До коментар #11 от "факти":

    това че нямат фритюрник и чушкопек на остъклената тераса ката теб не значи че са мизерници, имам много колеги и приятели и са прекрасни хора, няма сноби и комплексари и са много великодушни

    Коментиран от #40, #41

  • 28 гост

    11 31 Отговор

    До коментар #26 от "До 12ти":

    На 6-то е Раша само в русопитешките ти мечти !!! Не ми пробутвай кремълски опорки за "паритети" , хахахах !!! Като си падаш по паритети вземи тоалетната хартия 1000 рубли и иди дори в съседните Турция или Гърция и виж дали ще ти стигнат дори за кафе , а са ДВУДНЕВНАТА надница на над 60% от руснаците !!! Истината се казва НОМИНАЛЕН БВП !!! А при него Раша е чак 12-та с 1,63 трилиона , а Южна Корея е с 1,62 , ама за 2019 година , тази година местата са разменени , което ще видиш много скоро , а до 5 години Раша ще изпадне под 20-то място !!!!!

    Коментиран от #43, #44

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Borislav Popov

    25 9 Отговор
    що му се връзваш на тоя на кра....ките опорки,БВП,с това ги сапунисват такива клоуни като Мъск,мярката за живот е покупателната способност,така наречения Purchasing Power Parity (PPP, по този показател Русия е на челните места,къв БВП,като Кра..ия е на първо място по несправедливо разпределение на богатството,шепа богаташи формиращи този БВП живеят като царе останалите роби,без собственност,в каравани,под наем,или под моста,А СЕГА ПОД ТЕМАТА ,НЯМА КАК дм ДА ОЦЕЛЕЕ в Русия,на последната стачка от 2019 в Кр...рия профсъюзите не постигнаха успех..........с 275 долара седмична заплата не знам обикновенният кра...ин как оцелява,като само наема му е 1500 в Детройт

    Коментиран от #34

  • 33 Японеца

    17 9 Отговор
    Проблема на българина е огромен! Кажеш нещо за Русия, веднага другарю! Кажеш нещо за САЩ, веднага соросоид! Крайни в двата полюса! Всеки неуспял плюе крайно! А България е като Швейцария!
  • 34 гост

    12 20 Отговор

    До коментар #32 от "Borislav Popov":

    Покупателна способност му се прищяла , хахахах !! И кое "покупают" товарищите , бе , експерте ?? Бензина ли , дето е ПО-ЕВТИН във САЩ , отколкото в кочината , при дневна надница колкото месечна заплата в Раша или елементарно жилище в Москва или Петербург , което 90% от руснаците не могат да си позволят НИКОГА !! Кое е по-евтино в Раша , дрехи , техника , коли ???? Че даже водката е на същите цени като в САЩ , само дето и така им е скъпа , та са минали на "боярщник" !!! Няма как да стане , както и да увърташ , мизерията си е мизерия !! А пък ако трябва да сме точни най-точния показател се казва БВП на глава от населението , това е световния измерител за стандарт на живот !! И по него знаеш ли къде е Раша , на 62 (шестдесет и второ !!!!!!) място в света , след Екваториална Гвинея , Тринидат и Тобаго и Антигуа и Барбуда !!! Хахахахах !!! А вече и след България !!

    Коментиран от #45, #46, #52

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 гост

    9 11 Отговор

    До коментар #5 от "Каишков":

    Въпроса е кога Русия ще има завод за коли в Южна Корея , като не могат да го направят , да го купят поне , нали били богати , хахахаха ! Щото Южна Корея бедната има заводи за коли в над десет държави !! А "богатата" Раша в НУЛА държави !!! Това е за хвалба , а не колко други държави са направили в Раша , на това едно време са му викали колониализъм , само че сега е икономически !!
  • 37 Българин

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Южна Корея е три пъти по-малка по население от Русия и е с равен БВП, КОЕТО ЗНАЧИ, ЧЕ КОРЕЙСКАТА ИКОНОМИКА Е ТРИ ПЪТИ ПО-ЕФЕКТИВНА ОТ РУСКАТА!!!

    Коментиран от #39, #57

  • 38 Въпрос

    2 5 Отговор
    Как тъй Хюндай произвежда КИА ????
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бай Ганьо

    10 2 Отговор

    До коментар #27 от "Pokoloko":

    Аз пък имам ЧУШКОПЕК за ЦЕЛИ ТРИ ЧУШКИ....хахаха.
  • 41 гост

    7 8 Отговор

    До коментар #27 от "Pokoloko":

    Това , че има и прекрасни хора , което никой не оспорва , няма нищо общо с идиотската система и особено с управляващите , които са на едно ниво с африкански диктатори и за които живота на тия същите прекрасни хора не струва пукната копейка !! Тях ги интересува единствено да приберат милиардите от изкопаното от земята , щото на нищо друго не са способни и тъй като те са прекалено малко за всички руснаци , значи прекрасните хора ще живеят в мизерията , за да има достатъчно за сегашните капиталисти , бивши комунисти !! И най-ироничното от цялата работа е , че могат да ги продадат само на същите тия "гнили" западняци , срещу които плюят пред обикновените руснаци , а насаме им се молят да им купят боклуците !! И когато откажат , както вече става , почват вой до небесата , че ги дискриминират , хахаха !!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Иван

    2 5 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    На 6-то място е в абсолютна величина (няма да проверявам.сега конкретно). Веднага могат да си повишат стойността на глава от населението като направят парична реформа от рода на 1 нова рубла = 100 стари. При 70 рубли сегашни за долар 1 нова рубла ще ти е $1.25. Вече произведеното няма как да се промени, но новото производство ще предизвика поскъпване на всички суровини и материали, както и инфлация, разбира се. За период от година-две ще има спад в промишленото производство, а после рязко покачване, когато валутните колебания се преодолеят.
  • 44 Иван

    5 3 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Но главното е да има производство, износ на руски продукти, стоки и услуги, както и все повече да се увеличава добавената стойност, което ще направи необходимото руската икономика да влезе в топ 5 на най-силните и доходите да се наредят между 15-те най-високи на глава от населението. Не става за една година. Именно заводи като този, спрени от 2015 и сега започващи отново да произвеждат, добавят пари към руския БВП. Най-хубаво обаче ще е да спреш да се притесняваш за Северната джамахирия и да помислиш как да създадеш бизнес и добавена стойност в България, така че да се превърнеш устойчиво в милионер.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 същото

    2 4 Отговор
    Хюндай е Дженерал Мотърс! Собствеността върху хюндай е на американците, под бренда Хюндай заобикалят коноктюрни и други рискове.

    Коментиран от #50

  • 48 псф

    1 0 Отговор
    По отношение на Брутният Вътрешен Продукт на Русия, трябва да се има в предвид това, че една не малка част от него е формирана от природните богатства на страната, докато Южно Корейския е формиран само от човешката дейност!
  • 49 Генчо

    3 4 Отговор
    Госта каза много истини. Раша е богата на ресурси, но крепостните и селянини не могат да прокопсат и да излязат от калта. Те живеят в страх и пропаганда. Правата на човека не важът там и шепа хора приближени до властта крадът всичко. В русия не можеш да имаш бизнес без да плащаш рушвет на Путин това е факт. Който не вярва да следи оня дето го нстровиха с новичок той казва някой неща в ютюб
  • 50 5588

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "същото":

    Бъркаш Хюндай с Деу. Провери си информацията.
  • 51 един от всички

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    По какво я минахме Русия? По корупция във високите етажи,може би! Иначе икономически,поддържаме малко по-нисък стандарт от руския ,и това се вижда от всички статистики на Световната Банка,ООН,ЦРУ...! ПО-нисък ни е стандарта,и то след многомилиардните заеми,които непрекъснато теглим напоследък ,докато Русия не е теглила стотинка,даже напротив -дава заеми на много държави ,и освен това,е втората (след Китай) най-активна държава в изкупуването на злато на световните пазари...!
  • 52 един от всички

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Това е лъжа! България (за жалост) е с по-нисък БВП на глава от населението,а също е и с по-нисък ИЧР (индекс на човешкото развитие(класация на ООН) отколкото Русия.Всеки може да ги провери в нета тези неща,много е глупаво тук да пишеш, неистинни неща!
  • 53 Генчооо..

    2 0 Отговор
    Хванете се двамата с Госта,идете на гости на Русия,поразгледайте я и тогава пускайте радиоточката..До 1990 в Тюменският ГУМ/живях там/касиерките тракаха сметките на дървени сметала,а Тюмен -450 000 души,Тюменска област-3 000 000 население общо,площ-колкото 14 Българии,естествени езера-400 000.Сега всичко е електроника и на Запад наричат Областта Руската Аляска.Що си избивате убийствените комплекси с Русия,без въобще да сте стъпвали там?!

    Коментиран от #55

  • 54 Бъз

    1 0 Отговор
    GM не бяха ли от САЩ? (знам) Ейй така се заобикалят санкции. САЩ си отиват идват Корея
    Важно е да се печели.
    Янките да духат супата. Навремето ни учеха че природата не търпи празнота.

    Коментиран от #58

  • 55 Генчо

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "Генчооо..":

    Комплекса си изби ти, ние говорим с факти
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Да да

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    Не само население, ами територия, ами ресурси. Само Самсунг струва повече от Русия😂
  • 58 Ватник

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "Бъз":

    Нищо не разбираш от санкции. САЩ наложиха на руски банки и олигарси санкции, както и на фирми, които ще работят по северен поток. САЩ не са си налагали санкции на своите фирми. Джуджето се опитва да ги цака с контрасанкции, но виждаме, че посреща всеки инвеститор с отворени обятия, защото иначе ватниците ще умрат от глад.