Отидете към основна версия

5 048 8

Прозорците ще произвеждат ток: Корейци изобретиха прозрачен фотоволтаик

  • соларен панел-
  • фотоволтаик-
  • слънчева батерия

През последното десетилетие соларните панели стават все по-евтини, ефективни и екологични. Сега съществуващите фотоволтаици обаче са непрозрачни, които ограничава приложението им в ежедневието - те могат да се монтират само на покриви или в отдалечени "слънчеви ферми".

Този недостатък скоро може да остане в миналото благодарение на изобретението на корейски учени, съобщава Journal of Power Sources. Екипът, воден от проф. Ким Джун Донг, представи първия в света напълно прозрачен соларен панел, който може да се монтира на мястото на стъклата в прозорците.

Революционният фотоволтаик работи на принципа на хетеропрехода - контакт между два полупроводника. Те се състоят от тънки слоеве материали, които поглъщат светлината. Обединявайки свойствата на титаниевия двуокис и никеловия окис, учените са създали ефективно "умно" стъкло.

Титаниевият двуокис (TiO2) е добре известен полупроводник, който и преди е бил използван за изработката на фотоволтаици. Освен че притежава отлични електрически свойства, той е екологично чист и нетоксичен материал.

Никеловият окис (NiO) е друг полупроводник, който притежава висока оптична прозрачност. Никелът е един от елементите, които се съдържат в мъглата, а окисът му може лесно да се произвежда в промишлени мащаби при ниски температури, което го прави идеален материал за изработката на екологично чисти елементи.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 19 гласа.

Свързани новини