10 Юли, 2019 09:31 12 130 77

Путин заклейми вятърните турбини

  • вятърна енергия-
  • ветрогенератор-
  • вятърна турбина-
  • слънчева енергия-
  • фотоволтаик-
  • путин

На световната среща за производство и индустриализация GMIS в Екатеринбург Владимир Путин отправи тежки критики към възобновяемите източници на енергия. Видео от изказването на руския президент публикува в Twitter журналистът Дмитрий Смирнов.



"Всички знаят: да, ветрогенераторите са добри. Но спомнят ли си за птиците? Колко птици измират. Те [вятърните турбини] така се тресат, че червеите излизат от земята. Това не е шега - това са последствията от използването на съвременните способи за получаване на енергия", казва Путин.

Руският президент не одобрява и използването на слънчева енергия, посочвайки, че "планетата не бива да бъде покривана с няколко слоя специални батерии". Путин сравнява подобни инициативи със "замитане на боклука под килима" вместо "нормална уборка".

Тази година в GMIS вземат участие над 2 000 души, включително представители на руското правителство и регионални ръководители. На срещата присъстват и представители на 40 държави, като най-многобройни делегации са изпратили Обединените арабски емирства, Китай, Германия, Австрия, САЩ, Великобритания, Венецуела и Индия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гошо

    148 143 Отговор
    джуджето го е страх че ако не продава нефт кочината му ще фалира

    Коментиран от #4

  • 2 Блядчо

    124 111 Отговор
    Хахахаха!Какво друго да каже жужето?Света мисли как да спре да се трови с нафта и въглища.На първобитна Рашка това хич не ѝ изнася.
  • 3 Borislav Popov

    111 89 Отговор
    Ех милиционере прост. Най-добре ще е всички да купуват само руски нефт, газ и въглища, нали?

    Коментиран от #44

  • 4 onq s konq

    81 32 Отговор

    До коментар #1 от "гошо":

    Е затва говорим де?Пука му на Путин за врабчетата...
  • 5 Електрошок

    61 36 Отговор
    Егати и късогледството!
  • 6 Димов

    85 24 Отговор
    То е ясно, че Путин иска да му купуват газта и нефта, ама аз пък знам, че наистина няма безплатен обяд. Едното е за сметка на другото. Т.нар. чиста енергия не е толкова безобидна. Примерно: Всички си въобразяват, че ЕВтата са много еко, но никой не ги рекламира като еко. Дори напоследък изникна термина "локално чисти автомобили". Не цапат в града, но цапат от завода и от мината за кобалт. Ще минат десетилетия, докато почнат да им се показват и техните кирливи ризки, но дотогава ще сме доста зависими от тях, и ще търсим решение на нов еко проблем. Дано само не е по-сериозен от сегашният.
  • 7 Хасми Пеле

    72 27 Отговор
    Още има газ, въглища, уран, а като гледам и за внуците му ще има. Как да обича възобновяемите източници . . .
  • 8 плевен

    22 19 Отговор
    Ще стане страшно, ако Русия проумее, че не бива да си разпродава черното злато. Следващите поколения им ще проклинат това, сегашното.

    Коментиран от #46

  • 9 Анти милиционер

    37 21 Отговор
    Милиционерщина
  • 10 Голям Слон

    74 49 Отговор
    За какво късогледство се говори не мога да разбера... Погледнете на Острова какво чудо е с ветрогенератори и соларни паркове. И, разбира се, вижте какъв им е делът в общото произвоство на енергия :-) Не ровете, ще ви кажа - под 2%. Мда, изключително ползотворно. Но пък от друга страна показваме колко сме екологични и мислещи за природата. Това е обикновено лицемерие, дами и господа.

    Коментиран от #17, #27, #77

  • 11 TтТ

    29 35 Отговор
    Ами има модерна техника която гони птиците от летищата, да сложат и на вятърните паркове И проблема на пътен е решен! Завалията!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Абдал

    29 26 Отговор
    Тъп народ, затова сме на този хал.Всички мълчат за въглеродния отпечатък на ВЕИ при производството им. Не може да стане "0"до края на експлоатацията,къде е ползата, повече вреда за екологията.
  • 15 До някъде

    41 33 Отговор
    Има право. Соларките правят чиста енергия но самите панели не са никак чисти и след изтичане на експлоатационния период стават проблем а и самото им производство не е много чисто. Вятърните турбини променят посоките и скороста на вятъра както и объркват птиците а и доста птици загиват от тях

    Коментиран от #16, #22, #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дрън дрън

    23 12 Отговор

    До коментар #10 от "Голям Слон":

    Beлиĸoбpитaния пocтaви нoв peĸopд зa нaй-дълъг пepиoд бeз изпoлзвaнe нa въглищa
    07.05.2019 15:15:26 Иĸoнoмиĸa Πpeглeди: 4693
    Oбeдинeниeтo ĸpaлcтвo зaпиca peĸopд oт 5 дни, в ĸoитo изoбщo нe ce yпoтpeбявaни въглищa в cтpaнaтa. Toвa e нaй-дългият пepиoд, пpeз ĸoйтo нe ca гopeни изĸoпaeмитe cлeд индycтpиaлнaтa peвoлюция.

    Beлиĸoбpитaния e paнeн пpoизвoдитeл нa възoбнoвяeмa eнepгия и имa пoвeчe вятъpни тypбини oĸoлo вoдни бaceйни, oтĸoлĸoтo вcяĸa дpyгa cтpaнa, пишe Вlооmbеrg. Ocвeн тoвa Ocтpoвът paзпoлaгa и c фoтoвoлтaични пapĸoвe, ĸoитo yвeличaвaт бpoя cи вce пoвeчe и пoвeчe, пoнeжe cтapитe eлeĸтpoцeнтpaли ce зaтвapят зa пocтoяннo.

    Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo възнaмepявa дa пpeycтaнoви изгapянeтo нa въглищa нaпълнo дo 2025 гoдинa. C тoвa ocтpoвнaтa дъpжaвa ce нaдявa дa въpнe нивaтa нa вpeднитe eмиcии дo тeзи пpeди индycтpиaлния пoдeм. Дeлът нa въглищaтa ĸaтo изтoчниĸ нa eлeĸтpoeнepгия ce e пoнижил oт 40 пpoцeнтa пpeди шecт гoдини дo 5 пpoцeнтa пpeз минaлaтa гoдинa.


    Cлeд тoплaтa зимa Eвpoпa e зaтpyпaнa cъc зaпacи oт въглищa

    Te ca cтигнaли нaй-виcoĸитe cи нивa oт 2013 гoдинa нacaм

    Bъглищa нe ca били изгapяни в Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo oт 13:00 чaca нa 1 мaй. Πpeдишният peĸopд, пocтaвeн пo-paнo тaзи гoдинa ce cъcтoи oт 90 чaca. Bятъpнaтa eнepгия гeнepиpa 27 пpoцeнтa oт oбщaтa зa cтpaнaтa, пocлeдвaнa oт 25 пpoцeнтa oт гaз и 24 пpoцeнтa ядpeнa eнepгия.

    "Tъй ĸaтo вce пoвeчe изтoчници нaвлизaт в нaшaтa eнepгийнa cиcтeмa, ниe вяpвaмe, чe дo 2025 гoдинa мoжe

    Коментиран от #67

  • 18 Gost

    41 23 Отговор
    Някой от тука пишещите зелени специалисти, дали може да обясни как би се захранила високоскоростна железница или металургичен завод с фотоволтаици или ветрогенератори? Западняците пробутват на недоразвитите държави тия мантри, ама продължават да строят тецове и аецове. А литиевите батерии на автомобилите каква катастрофа са няма нужда да коментираме.

    Коментиран от #25

  • 19 Behemoth

    27 8 Отговор
    Земята се тресе ,червейчетата си подават главичките да видят какво става в това време ята птици се спускат да ги изядат но перките ги накълцват на парчета...
  • 20 Хаха

    32 26 Отговор
    Колко идиотия има в милиционерската путьова кратуна, Боже!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дрън дрън

    14 9 Отговор

    До коментар #15 от "До някъде":

    Всъщност половината от световното производство на фотоволтаични панели се осъществява в Китай. Като цяло се изчислява, че са необходими около шест месеца, за да може слънчевият панел да произведе енергията, необходима за изчистване на емисиите на въглероден диоксид, който се произвежда.

    Този аспект обаче зависи най-вече от мястото на производство. В Китай например голяма част от енергията се генерира от изкопаеми горива, главно от въглища, така че въглеродният отпечатък на производството на електроенергия е два пъти по-голям от този на САЩ.

    Следователно, като се вземат предвид и други фактори, като транспорта и логистиката, необходими за износа, както и факта, че Китай е най-големият световен производител, когато панелът е инсталиран на европейски покрив, отнема около една година, за да се отмени въглеродният отпечатък, необходим за го произвеждат.

    Коментиран от #28

  • 23 Дрън дрън

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "До някъде":

    Въпреки че няма емисии на глобално затопляне, свързани с генерирането на електроенергия от слънчева енергия, няма съмнение, че има емисии, свързани с други фази от жизнения цикъл на фотоволтаична система, включително производство, транспорт на материали, монтаж, поддръжка и демонтаж и изхвърляне. Както се вижда от научната литература, събрана от NREL на Министерството на енергетиката на САЩ, енергията, инвестирана за производство на фотоволтаична система, включително компоненти и инсталации, варира от 3 до 13% от това, което системата ще произвежда за 30 години.

    Ако сравним коефициента на възвращаемост на енергията, връзката между инвестираната енергия и произведената енергия, с тази на други източници, виждаме, че фотоволтаиката има малко по-висока производителност, отколкото, например, електроцентрала на въглища. С голямата разлика, че в случая на PV, от 87% до 97% от енергията, произведена от централата, не включва никакви емисии или замърсяване.
  • 24 Оле

    17 14 Отговор
    Да му ядете на Путин унуй!
  • 25 гост

    30 31 Отговор

    До коментар #18 от "Gost":

    Съвременните ветрогенератори са по 12 Мвт ЕДИНИЯ , профане русконадупен !!!! Ферма от 100 бр , което е даже малко е колкото блок на ядрена централа и то даже почти на същата площ !!!!! Ще захрани не железница и завод , а половин България !!!!! Казах ви сто пъти , сменяйте ги тия опорки , че вече и циганите умират от смях с простотиите ви !!!!!

    Коментиран от #32

  • 26 Random

    28 26 Отговор
    Абе кой ви говори за нефт и въглища? Ядрената енергия е най-чистата и евтина. Тия екоджендърлъци са скъпи и не толкова чисти като им добавиш производството. Путин си е напълно прав.

    Коментиран от #29, #31

  • 27 Електрошок

    14 6 Отговор

    До коментар #10 от "Голям Слон":

    Така е!Ветрогенераторите се виждат,за разлика от урановите кладенци и СО2 .
  • 28 гост

    16 15 Отговор

    До коментар #22 от "Дрън дрън":

    Е и ????? Значи от 25 години живот само за 1 година той вече е на чисто !!!! Я провери след колко години Публикувано във факти.бг: да се отмени въглеродният отпечатък, необходим за го произвеждат" за ТЕЦ и АЕЦ ???? Аз ще ти кажа - НИКОГА !!!!!!!!!!!! Щото изобщо никога не произвеждат чиста енергия !!!!! АЕЦ има живот 50-60 години , а след това 5-6 000 (ХИЛЯДИ) това място ще гълта пари като ламя и за отработено гориво и за загробените реактори и за какво ли не !!!!! Сега много ревете за АЕЦ щото още прави ток , а правите ли сметка внуците ви само след 100-тина години как ще ви кълнат , като наследят едни дупки които САМО ГЪЛТАТ ПАРИ и не можеш да не ги дадеш , щото иначе дома и родината им ще изчезнат !!!!!!!!!!!
  • 29 Дрън дрън

    12 9 Отговор

    До коментар #26 от "Random":

    Преди години ядрената енергия беше относително евтина. След авариите в "Чернобил" и "Фукушима" тя поскъпна. Днес електроенергия от нови въглищни или атомни централи не може да се очаква да струва под €100/МВтч - значително над средните европейски пазарни цени на едро.

    През 2018 например средната цена на електричеството на пазара "Ден напред" в Германия беше €43.26/МВтч. С други думи, електроенергията от евентуална нова атомна или въглищна централа не може да бъде конкурентоспособна. Старите въглищни централи също ще изпитват все по-големи затруднения на пазара.


    В същото време новите енергийни технологии, които допреди няколко години бяха скъпи, сега са евтини. Вятърната и соларната електроенергия до неотдавна бяха лукс, който се нуждаеше от значителна финансова подкрепа.

    Днес цената им наближава €30/КВтч. В бъдеще е възможен и още един ценови скок надолу. През 2017 г. 1ГВ (огромна мощност) вятърен парк в Турция спечели търг да доставя ток на цена €29 на МВтч. Търг в Египет за соларен парк стигна €22 МВтч.

    В Залива цените падат и до значително по-ниски стойности. С други думи, доскоро скъпите енергийни технологии днес са пъти по-евтини от доскоро евтините енергийни технологии, които сега са скъпи. Основите на енергийната икономика се обърнаха с главата надолу.
  • 30 Йозеф

    11 3 Отговор
    Швеция има най-голям дял в ЕС през 2016 г., по използване на ВЕИ - 53,5 на сто, пред Финландия – 38 на сто, Латвия – 37 на сто.
  • 31 гост

    19 13 Отговор

    До коментар #26 от "Random":

    Ама разбира се , те немците са най-големите глупаци , та се отказват от АЕЦ , щото са "много чисти" , ххахахаххахах !!!!! Че и само те да бяха !!!! Щото не са разбрали сигурно , че Путин ще им плаща стотиците милиарди ГОДИШНО за съхранението на затворените централи , а ???
  • 32 Ами като нема ветар

    16 7 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    ти с манивелата ли ще въртиш,че не се сещам или влака ще го караш с педали,като няма ток. Опорката си я смени ти,защото ветрогенератори се поставят само във ветровити райони,а те не са много и не е достатъчна енергията от тях,за това има и АЕЦ работят непекъснато и бълват ток в изобилие.

    Коментиран от #34, #37

  • 33 Гост

    0 1 Отговор
    Тошо голям Блян си.
  • 34 Дрън дрън

    12 7 Отговор

    До коментар #32 от "Ами като нема ветар":

    Е какво пречи да се поставят във ветровити райони, незаемащи сушата и да помагат за пречистването на океаните и увеличаването на биоразнообразието им? Под сянката на фотоволтаиците в пустинята, могат да оцелеят значително повече растения и животни. Нещо което Путя пропусна да отбележи в речта си. Нищо не е само черно или бяло.

    "Вятърните паркове в открито море могат да произвеждат много повече възобновяема енергия, отколкото централите на сушата, като е възможно така да осигуряват доставките за целия свят, според проучване на американски изследователи, цитирано от Франс прес и БТА.


    "През зимата вятърните паркове в северната част на Атлантическия океан биха могли да произвеждат достатъчно енергия, за да се покрият сегашните нужди на цивилизацията", се посочва в разработката, публикувана в Рецензиите на Американската академия на науките (PNAS). За сметка на това през лятото "такива вятърни паркове биха произвеждали само достатъчно ток, за да се покрият нуждите от електричество в Европа и евентуално Съединените щати", отбелязват авторите на проучването.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Чук и Гек

    4 1 Отговор
    Най-екологично е да внасяме ток,а да изнасяме мъзга
  • 37 гост

    11 11 Отговор

    До коментар #32 от "Ами като нема ветар":

    Бреееййй , не думай !!!! Значи у вашто село като "нема ветър" , значи никъде нема , а ???? Особено там , дето са перките , а ?? А не биваше ли преди да ръсиш простотии да си помислиш барем , че хората , дето са вложили милиарди в тия неща не са толкова прости да не са ПРОВЕРИЛИ има ли или "нема ветър" , хахахаххахах !!!! Ти колко пъти си бил във вятърна ферма , да не говорим да знаеш поне елементарни неща за нея , та ръсиш мозък ??? А случайно нещо да си чувал за "акумулиране на енергия" , дето дори в България се прави ВСЕКИ БОЖИ ДЕН и то в мащаби , дето "ветър ша та отвее" !!!!! Колкото един малък блок на АЕЦ !!!!! Всеки ден и всяка нощ я отдава обратно !!! А случайно да си чул , че следващите ветрогенератори , дето почват да се внедряват , ще летят на 300-500 метра височина , където "ветър" има НЕПРЕКЪСНАТО и то 5-6 ПЪТИ по-силен от тоя при земята или водата ??? Не си напъвайте подобието на мозъци , няма да измислите никакво спасение за Путинстан !!!!!
  • 38 Няма да е все така

    17 6 Отговор
    Възобновяемите източници не могат да представляват базови мощности и да участват в управлението и регулирането на енергийната система. При отклонение на напреженията и честотата възобновяемите източници се отделят от енергийната система, а при базовите и синхронните мощности като кондензационните централи не е така. Последните имат регулатори на възбуждане, които поддържат напрежението в точката на присъединяване и отделно от това имат така наречените системни стабилизатори, които демпферират нискочестотните колебания в електроенергийната система. Във възобновяемите източници няма такава възможност.

     - ВЕИ са неефективни и скъпи и не изпълняват основното си предназначение - да опазват околната среда

    Коментиран от #59

  • 39 гост

    5 3 Отговор
    За генераторите съм съгласен, че вмешателстват във въздушните потоци и вредят на птици и атмосферата, но за фотоволтаиците не съм съгласен: те се произвеждат от силиций, имат много дълъг живот и това дали една къща или сграда или прост навес ще е покрит с керемиди или панели е все тази за околната среда. Вече дали енергията ще се ползва директно, ще се захранва в мрежата (най-доброто) или ще използва скъпа и неекологична батерия, е съвсем друга тема, самите панели обаче са най-добрият метод за генериране на енергия.
  • 40 Jack Bauer

    11 10 Отговор
    За момента най-изгодна (евтина и екологически чиста) си остава електроенергията от АЕЦ, но ...
  • 41 Смях

    15 7 Отговор
    Я ми припомнете коя страна напусна първа Парижкото споразомение? А сетих се КРАВАРИЯ с всичките си пари! Освен това без аец няма как високо технологични държави да поддържат стандарта.

    Коментиран от #43, #57

  • 42 Хахах

    8 13 Отговор
    Тая година завод за полу-проводници.... До година за цЕли проводници хаххаайайай бивши комунисти няма..... е чакай акъл хаххахайаха
  • 43 Хахах

    7 13 Отговор

    До коментар #41 от "Смях":

    Много е забавно.... Винаги като дикаторчето се овапца - се започва : ама САЩ ...... Хаххахахахаха

    Коментиран от #50

  • 44 Избирател

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    А какво да кажем за рижия перчем,който заплашва всеки ако не копува от САЩ.И ние най-големите шарани,ще им платим авансово,за нещо,което ще получим след 4 години.Докато има такива послушковци,и продажни душици,като нашите управници,янките ще си развяват байрака.С парите на чужди народи,рушат държави,налагат режими,заграбват природни ресурси,подкупват глупави политици.
  • 45 Само номер 38 е в час

    9 10 Отговор
    от всичките коментиращи. От хиляди години човечеството мечтае за "Перпетум мобиле", но уви... Путин е прав. Не мислете, че той разбира нещо, има специалисти, които са му казали.
  • 46 м26

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "плевен":

    Спред руската теоритя нефта и газа са възобновяеми ресурси.
  • 47 Дрън дрън

    7 9 Отговор
    Разбира ама грънци! Прво. Щял да регулира НАПРЕЖЕНИЕТО чрез електроцентрала! Второ, съвременен инвертор за милиони не можел да направи нещо, което да направи някаква механика? Хайде бе! Инверторът може да си смени честотата за рамките от един полупериод. Нещо абсолютно невъзможно за генератор, чиито въртящи се части тежат тонове.

    Батерията на Тесла вече многократно реагира за микросекунди и от зареждане преминава в отдаване на енергия в мрежата заради аварии и предотвратява спирането на тока в огромни райони. Нещо абсолютно невъзможно преди това.
  • 48 Реалист

    2 10 Отговор
    Като сложат навсякъде ветрогенератори по света и спре вятъра,заради тях,какво ще правим тогава?
  • 49 Дрън дрън

    7 3 Отговор
    Ами ще стане като в градовете. Сградите в покрайнините на градовете пазят завет, а в центъра НИКОГА не духа вятър защото не е възможно да стигне дотам. Ама ти наистина ли си толкова тъп, на колкото се правиш?

    Питай какво ще стане и когато фотоволтаиците скрият всичкото слънце и настане пълен мрак денонощно?
  • 50 Хих

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Хахах":

    Забавен си ти аненцефалче
  • 51 путя

    3 8 Отговор
    Деба тъпото джудже.
  • 52 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор
    СЪКРАТЕНО:

    МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА
    Доклад от 23.01.2006
    Средният брой на слънчевите дни в нашата страна се увеличава с около 18 - 20. Като цяло слънчевата радиация над страната е повече от 1370 Ват/кв.м. В горните слоеве на атмосферата слънчевата константа варира от 1370 до пикове със стойност 2100 Ват/кв.м. Ветровите потоци над нашата страна са силно променени.Те са с по-малка скорост, занижен интензитет и честота. ………………………………………………………………………………..
    За следващите 50 години ветровата прогноза за територията на Р. България като енергиен източник е лоша. Климатичната обстановка е коренно променена и хоризонтални ветрови потоци със средно годишна скорост от 6-8 метра за секунда могат да се наблюдават само по високите върхове- връх Ботев, връх Мургаш, Рожен, Мусала, Черни връх, връх Перелик и други. В настоящата година средногодишната скорост на вятъра и в района на Каварна и нос Калиакра е под 5 м/сек. По високите ни върхове като връх Мусала на Рила, Черни връх и местността “Ветровала” на Витоша, върховете в Пирин планина, а също така и Връх Рожен в Родопите не дават необходимите икономически изгодни ветрови условия за промишлена ветро-енергетика.
    Данните от половин век на Българските метеорологични служби не показват добри прогнози за ветро-енергетиката. В Стара планина също условията за монтиране на ветрогенератори от различен тип и ефективно използуване на вятърна енергия, например връх Мургаш не са благоприятни. Редната скорост

    Коментиран от #60

  • 53 Дядо Йоцо

    7 6 Отговор
    Путин не е специалист и не може всичко да знае , за това са екипите от специалисти.Високото ниво , което има във държавата НЕ МУ ПОЗВОЛЯВА ДА ГОВОРИ ГЛУПОСТИ.Ако тук пишещите не могат да ,,схванат"смисъла на посланието му си остава за тяхна сметка , за тяхна сметка са и ниското ниво на коментариите им.
  • 54 Дондел

    4 4 Отговор
    Признаци за краят на група политици, Путин, Меркел, Ердоган...редът на отпадане не е важен, просто им е време.
  • 55 Zar

    5 6 Отговор
    Дундьо, аец-а няма изобщо въглероден отпечатък, освен ако не почнеш да си гориш в него графити.

    Коментиран от #56

  • 56 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #55 от "Zar":

    Простотия от висша степен , изречена от примат със закърнял мозък , опитващ се да сътвори нещо подобно на "мисъл" , хахаххаха !!!!!!
  • 57 Нали

    6 4 Отговор

    До коментар #41 от "Смях":

    Като си неграмотен не пиши, щото ти личи, че си дърт комунист с рабфаковска диплома! СпоразОмение!?!
  • 58 Аха

    7 3 Отговор
    Другарите Путин и Ахмед Доган са най-големите енергетици на нашето съвремие! Ръиш ли?!?
  • 59 Да да

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "Няма да е все така":

    Тоя па! Ми нали точно възобновяемия източник вода в язовира ти балансира пиковите натоварвания и спадове! Коя централа се задейства по-бързо от ВЕЦ? В ЕС ветрогенераторите са стотици хиляди и не спират да слагат! Фотоволтаици се монтират всеки ден с хиляди! Путин е идиот! А ако мислиш че ветрогенератор 5 или 9 мегавата няма синхронзация, значи не си в час.

    Коментиран от #61

  • 60 Да да

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Гениално! Само дето в България мерят ветровете на 10-20 м. височина. Новите вертро генератори работят на 50-200 м. където за БГ няма нито едно измерване. Ние сме заложили на ВЕЦ 16% от микса и ФЕЦ - 20% от микса.
  • 61 аха

    3 4 Отговор

    До коментар #59 от "Да да":

    а защо тогава енергията от възобновяемите ти источници е в пъти по скъпа?нали уж вятър слънце вода, а накрая ти начисляват зелена енергия?защо не е безплатна,да се инвестира в слънчеви панели и после този ток да е на цена колкото за потдръжка на самия парк

    Коментиран от #62, #66

  • 62 Дрън дрън

    4 1 Отговор

    До коментар #61 от "аха":

    "След 1 юли 2019-а помощите за зелена енергия намаляха драстично - от около 120 млн. лв. на година до 20 милиона, поради факта, че вятърните и соларни централи вече продават енергията си на борсата на по-високи цени и държавата им плаща по-малки преференции, съответно добавките в такса "Задължение към обществото" заради тях са по-малки (от близо 24 спадат до 5 лв./мВтч)"

    С други думи, ако миналия месец си плащал 2,4 ст/квч за зелена енергия, от този месец ще плащаш по 0,5ст/квч. Ако догодина СРЕДНАТА цена на борсата се вдигне с още половин стотинка НИЩО НЯМА ДА ДОПЛАЩАШ за зелена енергия. за сметка на това, ще плащаш по 5 ст/квч допълнително, за въглеродни емисии за всеки произведен киловатчас от въглищна централа! Честито!

    Коментиран от #68

  • 63 Глупак

    3 0 Отговор
    Много е ясно защо Путин клейми възобновяемите енергоизточници, но коментарите са част от подхванато "хоро"?
  • 64 Глупак

    2 0 Отговор
    Много е ясно защо Путин клейми възобновяемите енергоизточници, но защо коментарите са част от подхванато "хоро"?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Да да

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "аха":

    Безплатно е сиренето за мишките в капана! Путин го е платил де. Аз питам друго - Защо не вдигнат тока с 3 ст. /кв та да си сложа по-скоро фотоволтаици, че сега се колебая? Днес плащам между 60 и 150 лв. ток, като го вдигнат ще плащам от 20 до 60лв. макс. И дали ще съю само аз?

    Коментиран от #69

  • 67 Ккк

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Дрън дрън":

    Тази статия какво общо има с факта, че само 2 процента от тока в Англия е от соларни панели и вятърни турбини? Ядрените и газовите централи защо ги забравяш. Естествено, че тенденцията е за намаляването на дяла на въглищата и използването на повече ядрена енергия и газ.
  • 68 Знаещ

    1 3 Отговор

    До коментар #62 от "Дрън дрън":

    Факт е, че зелената енергия се дотира. Лошото е, че сметката плащаме всички ние. Другото лошо е, че за да се сложим на американците им плащаме супер скъпо тока от въглищните им централи. Естествено преди време вместо да модернизираме блоковете на АЕЦ Козлодуй побързахме да ги затворим. Пак за да се сложим. Факт е, че ядрената енергия е евтина и чиста, и тока в България би бил по-евтин, ако не си бяхме затворили реакторите.

    Коментиран от #70

  • 69 Проверил

    1 3 Отговор

    До коментар #66 от "Да да":

    Въобще не се колебай. На този етап, ако няма дотиране, тока от фотоволтаиците излиза по-скъпо. Ако не беше така всички фабрики с енергоемки производства щяха да са си направили фотоволтаици вместо да реват срещу скъпия промишлен ток.

    Коментиран от #75

  • 70 До Голям Слон

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "Знаещ":

    ... Не ровете, ще ви кажа - под 2%....Ам чи ако този 2% са твоя измишльотина ? Защо да не проверим ?

    Коментиран от #73

  • 71 До Знаещ

    3 0 Отговор
    Като си толкова отворко, кажи какво става с отработеното ядрено гориво ?

    Коментиран от #72

  • 72 Знаещ

    2 2 Отговор

    До коментар #71 от "До Знаещ":

    Съхранява се, за разлика от живота на хората умрели заради замърсявнето от тецовете на въглища.
  • 73 Давай

    1 3 Отговор

    До коментар #70 от "До Голям Слон":

    Ами провери, де. Ама като цяло, а не колко е бил процента за даден ден от годината.

    Коментиран от #74

  • 74 За годината, а не за деня! Провери ти.

    4 1 Отговор

    До коментар #73 от "Давай":

    Bятъpнaтa eнepгия гeнepиpa 27 пpoцeнтa oт oбщaтa зa cтpaнaтa, пocлeдвaнa oт 25 пpoцeнтa oт гaз и 24 пpoцeнтa ядpeнa eнepгия.

    „Tъй ĸaтo вce пoвeчe изтoчници нaвлизaт в нaшaтa eнepгийнa cиcтeмa, ниe вяpвaмe, чe дo 2025 гoдинa мoжeм дa имaмe eлeĸтpoeнepгия c нyлeв въглepoд“, ĸaзвaт oт Nаtіоnаl Grіd.
  • 75 Да да

    0 2 Отговор

    До коментар #69 от "Проверил":

    Аз плащам ток на дневна тарифа по 21 ст. Дали големите индустриални потребители плащат на тази цена? При цена на фотоволтаиците под 1 лев за ват или 250 wp панел с цена 250 лв. за година да сметнем 200 дни по 10 часа слънце е равно на 500 кв ток на цена от 20 ст.или иначе казано 100 лв.Заедно с другите цени при монтажа,инверторите ,евентуално и батерии за около 4 ,максимум 5 години излизам на 0. Неудобството е че тока лятото ще ми е излишен,а зимата няма да достига. И точно тук е регулацията с ВЕЦ,сезонно засилване/намаляне на АЕЦ и разбира се ТЕЦ с включено парно или така наречените когенерации. В цялата схема,когато добавим ВЕТРОГЕНРАТОРИТЕ картината се променя драстично. Вятър има целогодишно и без ограничение в часовете от денонощието. При добре разпределени зони и добър баланс,той може изцяло да замести ТЕЦ на въглища и дори АЕЦ в страните с по-силни и постоянни ветрове,каквито са Испания и Холандия например. Относно цената - всяко ново нещо се продава скъпо,като след масовизация и най-вече появата на конкуренция цената пада. Цената днес е на крачка от бум в монтажа на фотволтаици и ветрогенератори. Когато след 5 год.елколите навлязат по-усезаемо на пазара,бумът при ВЕИ ще е необратим и тогава ще се намерят и начини за складиране на свръхпроизводството в дадени часове и компенсиране на недостига в други. И всичко това ще е на пазарен принцип - само с различни цени на тока в различните часове. Тогава дрОгаря Путин ще шмърка сополи и ще плаче по отминал
  • 76 снаил

    0 1 Отговор
    Виждам, че всички тук са експерти. А задавате ли си въпроса - колко ви струва възобновяемата енергия? Задавали ли сте си въпроса - колко са вредни соларните панели и как "ще с е рециклират". Въпросите са същите, като колите на ток. Няма безплатен обяд. Путин си гледа собственото канче - петрол и газ. Тръмп неговото - шистов газ и петрол. Всеки си гледа канчето! Огледайте се и се замислете! Това ли е планетат която искате да виждате - осеяна с въртящи се перки и фотоволтаици. Или планета цялата в смог и сажди. Или по страшно - радиоактивна планета. Аз не искам и трите! Човечеството има и ресурс и потенциал да реши тези проблеми. Но тъпанарите управляващи искат само пари и власт и не позволяват умните да им заемат мястото! А вие дори и не мислите! Чешите си езиците за джуджета и великани!
  • 77 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Голям Слон":

    Не си прав. Това е едно високо технологично лицемерие!