Last news in Fakti

6 Януари, 2021 15:56 5 032 8

Прозорците ще произвеждат ток: Корейци изобретиха прозрачен фотоволтаик

  • соларен панел-
  • фотоволтаик-
  • слънчева батерия

През последното десетилетие соларните панели стават все по-евтини, ефективни и екологични. Сега съществуващите фотоволтаици обаче са непрозрачни, които ограничава приложението им в ежедневието - те могат да се монтират само на покриви или в отдалечени "слънчеви ферми".

Този недостатък скоро може да остане в миналото благодарение на изобретението на корейски учени, съобщава Journal of Power Sources. Екипът, воден от проф. Ким Джун Донг, представи първия в света напълно прозрачен соларен панел, който може да се монтира на мястото на стъклата в прозорците.

Революционният фотоволтаик работи на принципа на хетеропрехода - контакт между два полупроводника. Те се състоят от тънки слоеве материали, които поглъщат светлината. Обединявайки свойствата на титаниевия двуокис и никеловия окис, учените са създали ефективно "умно" стъкло.

Титаниевият двуокис (TiO2) е добре известен полупроводник, който и преди е бил използван за изработката на фотоволтаици. Освен че притежава отлични електрически свойства, той е екологично чист и нетоксичен материал.

Никеловият окис (NiO) е друг полупроводник, който притежава висока оптична прозрачност. Никелът е един от елементите, които се съдържат в мъглата, а окисът му може лесно да се произвежда в промишлени мащаби при ниски температури, което го прави идеален материал за изработката на екологично чисти елементи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рубашка

    8 9 Отговор
    Титана е само при нас. Заповядайте ша ва почерпим и сальодка..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Именно

    2 2 Отговор
    малка подробност е че голямо значение има ъгълът под който гледат към слънцето. вертикалната позиция на прозорците е адна от възможно най-лошите - единственото време което ще ги жгрява директно е около изгрев и залез (ако гледат на изток или запад) ... тоест когато слънчевата светлина е най-слаба (защото минава през много повече атмосфера и голяма част се разсейва преди да стигне до въпростия прозорец)

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Пълни глупости

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Именно":

    Ами ако прозореца е обърнат на юг? Вертикално поставения фотоволтаик има и много предимства. Основното е, че точно през зимата, когато слънцегреенето е най-слабо, ъгъла на осветяване е най-близък до перпендикулярен, а точно тогава трябва най-много енергия. Соларните панели за топла вода през зимата се изправят почти вертикално за увеличаване на добива.

    Пък и какво ти пука, като така или иначе тази енергия ще ти е бонус. Знаеш ли какво е съотношението на площта на южната фасада, към площта на покрива на един 18 етажен блок?
  • 6 Hoho Boho

    4 0 Отговор
    проф. Ким Джун Донг, представи първия в света напълно прозрачен соларен панел
    напълно прозрачен - малко е преувеличено
    част от светлината трябва да се преобразува в ел. енергия
  • 7 Джим Бийм

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Именно":

    Малка подробност е, че в следващите години много строителни фирми ще започнат да “обличат“ целите фасади във фотоволтаици, което ще генерира сериозно количество електрическа и топлинна енергия за домакинствата и фирмите. Да, все още е трудно от финансова гледна точка, но обемите на производство на фотоволтаици растат ежегодно. Второ, има различни архитектурни решения, което предполага не само вертикални стени. Трето, времевият хоризонт е може би 10 години без България. Четвърто, вече има фотоволтаично фолио - дебеличко е и тежко, но може да се лепи по стените.
  • 8 Той

    0 0 Отговор
    Нещо не разбрах това за никела и мъглата!??