Отидете към основна версия

4 749 21

Увеличава се търсенето на полупроводници в световен мащаб

  • win semiconductors corp.-
  • тайван-
  • полупроводници-
  • чипове-
  • производство-
  • 5g-
  • телекомуникации-
  • huawei

Win Semiconductors Corp. регистрира солидна печалба за миналата година

Win Semiconductors Corp, който е най-големият производител на галиев арсенид (GaAs) в света, наскоро заяви, че очаква 5% ръст на приходите през тримесечието от над 227 млн. USD поради нарастващото търсене на силициеви полупроводници.

Базираната в Таоюан компания произвежда чипове и силиконови „вафли“ (силиконови монопластини за производство на полупроводници), използвани например от Apple в сензорите за лицево разпознаване на IPhone 12, както и усилвателите на сигнала на първите 5G устройства на компанията. Увеличава се и търсенето на Wi Fi устройства заради тенденцията за отдалечена работа (home office), продиктувана от COVID пандемията.

Този ръст компенсира загубите от неизпълнението на заявките към HiSillicone – дъщерна фирма на Huawei Technologies Co, след като Win Semiconductors Corp. спира доставката на чипове и компоненти за китайската компания в следствие на наложените от САЩ ограничения, влезли в сила през септември 2020 г.

„Промените, свързани с един клиент, няма да повлияят на общите приходи“, декларира Стивън Чан – президент на Win Semiconductors – пред инвеститори в конферентен разговор. „Това само ще промени дела, с който всеки клиент ще допринесе, стига търсенето на смартфони да се запази сравнително устойчиво“.

Тъй като Win Semiconductors Corp. осигурява повече от 70% от доставките на галиев арсенид в световен мащаб, то производителят бързо би могъл да запълни недостига, оставен от HiSilicon след рестрикциите на САЩ срещу Huawei, каза още Чен, добавяйки, че за много от азиатските си клиенти (в Азия е концентрирана голяма част от производството на електронни елементи) компанията е не само основен, но и единствен доставчик.

Брутният марж за тримесечието леко ще спадне – ще се увеличат доставките на по-евтини чипове и материали, за да се компенсира по-малкият от очакванията ръст при производството на 5G устройства за момента в световен мащаб.

Фабриките на компанията ще останат с натоварване от 70-80%, сравнимо с последното тримесечие на 2020 година.

В плановете на Win Semiconductors Corp. е и разширение на производствените мощности, като вече е осигурен парцел за нов завод в град Каошиунг, тъй като силното търсене, предизвикано от навлизането на 5G технологиите и нуждата от полупроводници за 3D чипове, тепърва предстои.

Последното тримесечие на миналата година е рекордно по печалба за компанията с близо 20% по-висок марж спрямо предходните тримесечия. Отчетената печалба е въпреки намалелите продажби в световен мащаб на смартфони (отложени са доста премиери на флагмани и висок клас 5G устройства заради Ковид-19), но за сметка на това приходите от доставки на компоненти и материали на производителите на телекомуникационна ифраструктура са се увеличили.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини