16 Януари, 2021 20:30 4 664 21

Увеличава се търсенето на полупроводници в световен мащаб

  • win semiconductors corp.-
  • тайван-
  • полупроводници-
  • чипове-
  • производство-
  • 5g-
  • телекомуникации-
  • huawei

Win Semiconductors Corp. регистрира солидна печалба за миналата година

Win Semiconductors Corp, който е най-големият производител на галиев арсенид (GaAs) в света, наскоро заяви, че очаква 5% ръст на приходите през тримесечието от над 227 млн. USD поради нарастващото търсене на силициеви полупроводници.

Базираната в Таоюан компания произвежда чипове и силиконови „вафли“ (силиконови монопластини за производство на полупроводници), използвани например от Apple в сензорите за лицево разпознаване на IPhone 12, както и усилвателите на сигнала на първите 5G устройства на компанията. Увеличава се и търсенето на Wi Fi устройства заради тенденцията за отдалечена работа (home office), продиктувана от COVID пандемията.

Този ръст компенсира загубите от неизпълнението на заявките към HiSillicone – дъщерна фирма на Huawei Technologies Co, след като Win Semiconductors Corp. спира доставката на чипове и компоненти за китайската компания в следствие на наложените от САЩ ограничения, влезли в сила през септември 2020 г.

„Промените, свързани с един клиент, няма да повлияят на общите приходи“, декларира Стивън Чан – президент на Win Semiconductors – пред инвеститори в конферентен разговор. „Това само ще промени дела, с който всеки клиент ще допринесе, стига търсенето на смартфони да се запази сравнително устойчиво“.

Тъй като Win Semiconductors Corp. осигурява повече от 70% от доставките на галиев арсенид в световен мащаб, то производителят бързо би могъл да запълни недостига, оставен от HiSilicon след рестрикциите на САЩ срещу Huawei, каза още Чен, добавяйки, че за много от азиатските си клиенти (в Азия е концентрирана голяма част от производството на електронни елементи) компанията е не само основен, но и единствен доставчик.

Брутният марж за тримесечието леко ще спадне – ще се увеличат доставките на по-евтини чипове и материали, за да се компенсира по-малкият от очакванията ръст при производството на 5G устройства за момента в световен мащаб.

Фабриките на компанията ще останат с натоварване от 70-80%, сравнимо с последното тримесечие на 2020 година.

В плановете на Win Semiconductors Corp. е и разширение на производствените мощности, като вече е осигурен парцел за нов завод в град Каошиунг, тъй като силното търсене, предизвикано от навлизането на 5G технологиите и нуждата от полупроводници за 3D чипове, тепърва предстои.

Последното тримесечие на миналата година е рекордно по печалба за компанията с близо 20% по-висок марж спрямо предходните тримесечия. Отчетената печалба е въпреки намалелите продажби в световен мащаб на смартфони (отложени са доста премиери на флагмани и висок клас 5G устройства заради Ковид-19), но за сметка на това приходите от доставки на компоненти и материали на производителите на телекомуникационна ифраструктура са се увеличили.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо

    28 2 Отговор
    А за цели проводници ?

    Коментиран от #15, #19

  • 2 Простия

    13 28 Отговор
    Човек го измисли това с целите проводници, заради него гладувахме години наред,. сега ени други по сти управляващи се напъват да ни обясняват за полу и цели проводници, и заради тях също живеем бедно!

    Коментиран от #4

  • 3 Бъдещето е

    12 1 Отговор
    всеки ще се пули в телефона.

    Коментиран от #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бай Тошо

    22 4 Отговор
    Правец трябваше да е най големият производител на полупроводници, ама нещо не се получи.

    Коментиран от #7

  • 6 Бай Стою касапина

    15 7 Отговор
    Таз година завод за полупроводници, догодина за цели. Това го каза правешкият каскет преди много много години.
  • 7 ми , не

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "бай Тошо":

    Требеше да е най-големият производител на цели проводници ..
  • 8 Отворко

    25 6 Отговор
    Едно време ,преди повече от 35 години произвеждахме полупроводници,компютри...Сега произвеждаме само органична тор...

    Коментиран от #14

  • 9 Баба Вуна

    11 1 Отговор
    ± ААА, какви батерии правеше баба Ви през 80_те.На всички елтехници в Правец им се окъсяваха полупроводниците до цели проводници по мойте смени
  • 10 Blackthorn

    27 0 Отговор
    "(силиконови монопластини за производство на полупроводници)" - стига с тоя силикон! Силикон си слагат коврите! Елементът в Българската (и не само) Менделеева таблица се нарича Силиций! А отделен е въпросът, че в случая става дума за Галиев полупроводник.

    Коментиран от #20

  • 11 бечев

    8 3 Отговор
    От известно време господин борисов усилено търси цели проводници,но липсват на Женския пазар.Затова след 4 април ще отскочи до Силикон Валей да търси и ще забрави да си дойде.
  • 12 Ееех

    2 7 Отговор
    А бай Тошо щеше да прави завод за цели проводници, от тогава ни е сбъркана икономиката!
  • 13 semiconductor

    4 1 Отговор
    Вече и в автобуса няма кондукторки, нито полу, нито цели.
  • 14 киро

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Отворко":

    за жалост младите не го осъзнават и си мислят че в америка е бъдещето а то фактите говорят повече от ясно...
  • 15 Леле

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бацо":

    Взимаме един цял проводник и го цепим на две. Така получаваме 2 полупроводника.
  • 16 Заю Баю

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бъдещето е":

    Не е баш така. Никой няма да се пули в нищо. Нито в телефона, нито в лаптопа, нито в телевизора. Всичкото това и още куп други неща ще е в един чип поставен в мозъка. По скоро всички ще седят неподвижно на дивана като зелки в градината докато работят, чатят, гледат телевизия или говорят с някой по телефона на другия край на света.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Брокера

    1 2 Отговор
    Видно е че разбирате от пазара на полупроводници, живот и здраве, следващата година ще разбирате и от пазара на цели проводници.
  • 19 Спициалист

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бацо":

    Ако търсят цели проводници в България бол.
  • 20 VVV

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Blackthorn":

    Това е силикон със силициеви кристали .Има и с германиеви но повече се използват силициево силициеви пн преходи но с различна проводимост .Това е заради добива на криптовалути ;)
  • 21 Иванов

    2 0 Отговор
    Малоумниците в България може да се присмиват на социализма, но тогава България имаше технологии , които бяха едно поколение зад топ технологиите на света, а сега имаме един х.й. Също така , тогава селското стопанствоизхранваше България и 1/4 от СССР. Сега можем само да внасяме всичко - от картофи до месо. Замислете се малко над това, ако имате с какво.