Отидете към основна версия

2 898 7

Специални катафалки за мумии (ВИДЕО)

  • мумия-
  • египет-
  • катафалка

Всяка мумия трябваше да измине около пет километра

В Кайро на 3 април, по време на "Златния парад на фараоните" 22 древни мумии - 18 царе и четири кралици - бяха транспортирани от стария египетски национален музей до новия национален музей на египетската цивилизация.

Всяка мумия трябваше да измине около пет километра. Няколко милиона долара бяха похарчени за събитието, а част от парите отидоха за създаването на персонализирани саркофази и специални катафалки.

По-конкретно при транспортирането мумиите бяха поставени в специални контейнери с азот, а пътната настилка беше подновена предварително, за да се избегне разклащане.

Катафалките са проектирани да изглеждат като погребални превозни средства, използвани в Древен Египет. Шествието беше подредено в хронологичен ред на управлението им - от фараона от 17-та династия Секененра Таа II до Рамзес IX, управлявал през 12 век пр. Н. Е.

Египетските власти изразиха надежда, че новият музей, който отваря врати през април, ще помогне за възраждането на туристическия интерес. Както отбелязва Ройтерс, най-важната индустрия в страната - туристическата - е силно засегната от пандемията.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини