Отидете към основна версия

6 961 51

Властите в Европа може да задължат Apple да премине към USB Type-C при iPhonе

  • iphone-
  • type-c-
  • usb-
  • lightning

Ще приключи ли Lightning портът да съществува?

Снимка: Shutterstock

Apple може да бъде принудена да промени концепцията си с порта за зареждане при своите устройства, след като дългоочаквано решение най-накрая може да бъде прието от властите в Европа. Още през 2009 година компанията от Купертино, заедно с още 13 технологични компании подписа споразумение, което ги задължава да използват един и същи стандарт за зареждане на телефоните.

Това споразумение така и не стана факт и компанията продължи да използва различни от останалите производители стандартни, дори и в днешни дни. Все пак през 2018 година имаше леко раздвижване по темата и Европейската комисия съобщи, че отново иска да направи единен стандарт за зареждане при всички смартфони, но това все още не се е случило.

Бърз поглед към изминалите дни показва, че властите отново са подхванали същата тема и е напълно вероятно решението най-накрая да стане факт, твърдят от Reuters. Ако това се окаже вярно, то Apple ще трябва да изостави Lightning стандарта и да започне да произвежда новите си устройства с USB Type-C портове.

От Европейската комисия съобщават, че в последното десетилетие над 51 хиляди тона отпадъци са съставени само от стари зарядни, които вече не се използват. Стандартизирането на порта за зареждане, също така ще улесни и крайния клиент, който не трябва да разчита на различни кабели за различни устройства.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.

Свързани новини