Отидете към основна версия

4 314 9

Шефовете на Mercedes, BMW и VW: Дефицитът на чипове в автомобилната индустрия ще продължи до 2023 г

  • чипове-
  • електроника-
  • автомобили

Проблемите няма да могат да се разрешат през тази и следващата година

Глобалният недостиг на микро чипове в автомобилната индустрия няма да приключи дори след година, предупредиха ръководителите на германски автомобилни компании по време на изложението IAA в Мюнхен. Според анализаторите на индустрията ще са необходими поне още 15-20 месеца, за да преодолее недостигът на полупроводници, въпреки че следващата година въздействието им върху производството не трябва да бъде толкова сериозно.

„Доставчиците на микроелектроника имат сериозни проблеми“, каза изпълнителният директор на Daimler Ола Калениус на автомобилното изложение в Мюнхен. Ситуацията ще продължи и през 2022 година, но ще бъде по-малко напрегната, а през 2023-а нещата ще се нормализират, сигурен е топ мениджърът. Ръководителят на концерна Volkswagen Хърбърт Дис също смята, че през следващите месеци и дори година ситуацията с недостига на микроелектроника няма да се нормализира, тъй като полупроводниците все още са в дефицит по света и търсенето само ще расте.

„Пазарът на електронни джаджи се разраства непрекъснато и ще отнеме време за увеличаване на капацитета. Това вероятно ще бъде пречка през следващите месеци и години“, каза Дис. Изпълнителния директор на BMW Оливър Зипсе е малко по-голям оптимист, но в крайна сметка е на същото мнение. Той смята, че проблемите във веригата за доставки ще продължат през следващите 6-12 месеца. Освен това автомобилните производители трябва да се състезават за микрочипове с големи технологични корпорации като Apple, които според анализаторите могат да плащат повече на производителите на полупроводници, отколкото автомобилните компании.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.

Свързани новини