Last news in Fakti

13 Септември, 2021 10:04 4 299 9

Шефовете на Mercedes, BMW и VW: Дефицитът на чипове в автомобилната индустрия ще продължи до 2023 г

  • чипове-
  • електроника-
  • автомобили

Проблемите няма да могат да се разрешат през тази и следващата година

Шефовете на Mercedes, BMW и VW: Дефицитът на чипове в автомобилната индустрия ще продължи до 2023 г - 1

Глобалният недостиг на микро чипове в автомобилната индустрия няма да приключи дори след година, предупредиха ръководителите на германски автомобилни компании по време на изложението IAA в Мюнхен. Според анализаторите на индустрията ще са необходими поне още 15-20 месеца, за да преодолее недостигът на полупроводници, въпреки че следващата година въздействието им върху производството не трябва да бъде толкова сериозно.

„Доставчиците на микроелектроника имат сериозни проблеми“, каза изпълнителният директор на Daimler Ола Калениус на автомобилното изложение в Мюнхен. Ситуацията ще продължи и през 2022 година, но ще бъде по-малко напрегната, а през 2023-а нещата ще се нормализират, сигурен е топ мениджърът. Ръководителят на концерна Volkswagen Хърбърт Дис също смята, че през следващите месеци и дори година ситуацията с недостига на микроелектроника няма да се нормализира, тъй като полупроводниците все още са в дефицит по света и търсенето само ще расте.

„Пазарът на електронни джаджи се разраства непрекъснато и ще отнеме време за увеличаване на капацитета. Това вероятно ще бъде пречка през следващите месеци и години“, каза Дис. Изпълнителния директор на BMW Оливър Зипсе е малко по-голям оптимист, но в крайна сметка е на същото мнение. Той смята, че проблемите във веригата за доставки ще продължат през следващите 6-12 месеца. Освен това автомобилните производители трябва да се състезават за микрочипове с големи технологични корпорации като Apple, които според анализаторите могат да плащат повече на производителите на полупроводници, отколкото автомобилните компании.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    18 5 Отговор
    Ами правете ги тези бараки без чипове,не е невъзможно.

    Коментиран от #4, #7

  • 2 9618

    22 2 Отговор
    Ми нормално, нали сега всички чипове се влагат във ваксините...

    Коментиран от #9

  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    16 2 Отговор
    "Като няма ПОЛУпроводници слагайте ЦЕЛИ проводници, ХА, ХА, ХА !" / по Т.Ж.
  • 4 ТаблетБолче

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    е няма да си хипстърски ориентиран на пазара .... как да продадеш четириколесие без таблет закачен с болче ?
  • 5 Germany

    8 4 Отговор
    Идеално, по-малко количество нови трошки. Сега е момента всички производители да се върнат назад във времето на истинските коли, направени за да се карат от хора, а не от компютри !
  • 6 Миро

    10 3 Отговор
    Едва ли умен човек се връзва на това с чиповете. Тарикатска работа направена за балъци. Страшно готино!
  • 7 сектант

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    нека всичко да е с чипове и навсякъде да си избирам какъв да ми е километража на дисплея вместо да е все едни и същи прашасали стрелки
  • 8 Оня

    1 1 Отговор
    За толкова време да си бяха направили два- три завода, ама идеята не е да се решават проблемите , а да се създават
  • 9 Миролюб Бенатов

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "9618":

    Това сам ли го измисли , или го прочете у тАлавизорО ?