Отидете към основна версия

7 340 6

Камион с мощност 2350 к.с.

  • pikes peak-
  • gale banks engineering-
  • freightliner cascadia-
  • майк райън
Американският каскадьор Майк Райън участва в състезания с камиони вече повече от 10 години. Сега той ще вземе участие в култовото състезание Pikes Peak отново с камион. Това, което прави впечатление в неговата огромна машина е мощността от 2350 конски сили.
 
Състезателният камион се нарича Freightliner Cascadia и за тазгодишното издание на Pikes Peak е сериозно модернизиран. Камионът е с маса почти пет тона и разполага с двигател с два нагнетателя. Интегрирана е и специална система, впръскваща метанол и вода.
 
Каросерията е направена от стъклопласт и карбон, а между двете оси е разположен мощният агрегат. Той е с работен обем от 14 литра. Моторът е снабден с механичен компресор и с турбо, а за доработката на агрегата помага инженерната фирма Gale Banks Engineering.
 
Най-голям интерес представлява технологията, вкарваща метанол в двигателя. Системите са две. Първата разполага с четири инжектора, които впръскват метанол в механичния нагнетател, като всеки от инжекторите може да подава по 37 литра смес на час, при това под налягане от 7 бара.
 
Втората се състои от шест инжектора, които впръскват директно във всмукателния тракт. Метанолът се смесва с вода в съотношение 50:50. Това значително подобрява мощността и повишава октановото число. От Gale Banks Engineering уверяват, че благодарение на тази нова технология мощността е нараснала с близо 400 коня.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини