Last news in Fakti

22 Юни, 2013 11:38 7 328 6

Камион с мощност 2350 к.с.

  • pikes peak-
  • gale banks engineering-
  • freightliner cascadia-
  • майк райън
Американският каскадьор Майк Райън участва в състезания с камиони вече повече от 10 години. Сега той ще вземе участие в култовото състезание Pikes Peak отново с камион. Това, което прави впечатление в неговата огромна машина е мощността от 2350 конски сили.
 
Състезателният камион се нарича Freightliner Cascadia и за тазгодишното издание на Pikes Peak е сериозно модернизиран. Камионът е с маса почти пет тона и разполага с двигател с два нагнетателя. Интегрирана е и специална система, впръскваща метанол и вода.
 
Каросерията е направена от стъклопласт и карбон, а между двете оси е разположен мощният агрегат. Той е с работен обем от 14 литра. Моторът е снабден с механичен компресор и с турбо, а за доработката на агрегата помага инженерната фирма Gale Banks Engineering.
 
Най-голям интерес представлява технологията, вкарваща метанол в двигателя. Системите са две. Първата разполага с четири инжектора, които впръскват метанол в механичния нагнетател, като всеки от инжекторите може да подава по 37 литра смес на час, при това под налягане от 7 бара.
 
Втората се състои от шест инжектора, които впръскват директно във всмукателния тракт. Метанолът се смесва с вода в съотношение 50:50. Това значително подобрява мощността и повишава октановото число. От Gale Banks Engineering уверяват, че благодарение на тази нова технология мощността е нараснала с близо 400 коня.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivaylo mihaylov

    1 1 Отговор
    Водна-метанолова инжекция: нова, нова колко да е нова, от Втората Световна Война насам, а серийно при автомобилите от 60те. Минимум 50 години не ми се струват нова технология, и в САЩ е доста разпространена като според версията струва от 500 до 1000 долара.

    Коментиран от #5

  • 2 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 3 Митьо Куршумов

    0 0 Отговор
    Хайде сега авторът да ни обясни какво означава "октаново" число при дизелов двигател? :)
  • 4 pafch0

    0 0 Отговор
    А веднага ще ти отговора като гледам че си любопитен. Когато камиона е бил произведен е БИЛ с дизелов двигател. Но хората които се дърпат на Пайкс Пиик не се занимават с щуротии като гледам и монтират бензинови двигатели пригодени за работа с метанол.

    Метанола както знаем от добрата стара химия която обичах да посещавам принадлежи към алкохолите. Следователно , като е алкохол е силно възпламеним, а като е силно възпламеним не се нуждае от налягане за да се възпламени (цетановото число на дизеловото гориво сиреч нафта по български) и по-конкретни да бъдем се нуждае от една нормална бензинова свещ. Е не баш нормална но.. свещ за бензинов двигател.

    А турбокомпресорите може да се монтират на абсолютно всякакъв вид двигатели. Монтират се на едно и също място и вършат една и съща работа.

    А за дюзите които се говори в статията, това е кофти превод или жаргон на инжекторите които впръскват под налягане гориво директно в горивната камера или по-точно - цилиндрите. А друг любопитен факт, тъй като имаш инжектори в цилиндрите , следователно нямаш нужда и от всмукателни клапани. Но искаш не искаш си остава нуждата от всмукателния вал в главата. :)

    Нещо друго което би желал да научиш за да се пообразоваш?

  • 5 pafch0

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ivaylo mihaylov":

    Като гледам в статията никъде не пише да е нова, явно е подобрена/обновена според модерните стандарти.

    Но попринцип на тези съзстезания или по-конкретно мероприятия ходят любители на спорта или фенове на грубата част от купето , явно по този начин са го представили. То попринцип няма как по-накратко да съобщиш.

    Коментиран от #6

  • 6 Bobi

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "pafch0":

    " От Gale Banks Engineering уверяват, че благодарение на тази нова технология мощността е нараснала с близо 400 коня."