Отидете към основна версия

6 238 10

Китайският космически телескоп Kuafu-1 показа първата си снимка на Слънцето

  • слънце-
  • космос-
  • телескоп-
  • китай

Kuafu-1, известен още като Advanced Space-Based Solar Observatory (ASO-S), беше изстреляна в космоса на 9 октомври 2022 г.

Китайският космически телескоп Kuafu-1, предназначен за проследяване на Слънцето, предаде на Земята първото си изображение на нашата звезда, което е направено в рентгеновия диапазон на спектъра. Това съобщава агенция Синхуа, позовавайки се на данни на Китайската академия на науките. В доклада се казва още, че телескопът Kuafu-1 е изпратил обратно на Земята снимка на слънчеви изригвания, възникнали на 11 ноември. За да получи изображение, устройството използва оборудване с твърда модулация на рентгеновите лъчи (HXI).

Един от учените от мисията Kuafu-1 отбелязва, че телескопът все още е във фаза на тестване, но въпреки това ефектът от изображението е много добър, благодарение на който учените могат да идентифицират детайлите на слънчевите изригвания и фината слънчева структура. Въпреки че телескопът може да се използва за наблюдение на Слънцето през цялата година, от май до август той може да работи не повече от 18 минути на ден, тъй като ще бъде в сянката на Земята.

Припомняме, че Kuafu-1, известен още като Advanced Space-Based Solar Observatory (ASO-S), беше изстреляна в космоса на 9 октомври 2022 г. Предполага се, че с негова помощ учените ще могат да установят връзка между магнитното поле на Слънцето и изхвърлянията на коронарна маса, които представляват изригвания на големи плазмени облаци от външната атмосфера на звездата. Очаква се телескопът да може да работи в космоса поне четири години.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.

Свързани новини