Отидете към основна версия

7 287 29

От България до Австралия само за 4 часа (ВИДЕО)

  • франкфурт-
  • шанхай-
  • полет-
  • гъция-
  • австралия

Полет между Лондон и Ню Йорк ще отнема 90 минути

Самолетите определено са един от най-бързите варианти за пътуване между различни държави и континенти, но въпреки това, някои презокеански пътувания все още отнемат почти цяло денонощие. Пътуване между повечето европейски държави и Австралия например отнема около 15 до 20 часа, поне за сега. Съвсем скоро това може да бъде в историята или поне така твърдят от швейцарската компания Destinus.

Тя планира да пусне първия на пазара хиперзувков пътнически самолет, задвижван с водород. През последните години Destinus тества различни прототипи за тази цел, а в края на миналата година швейцарците се похвалиха с успешни тестови полети на втория си прототип Eiger. Наскоро от компанията обявиха и участието си в програма с испанското Министерство на науката, като част от план за разработване на свръхзвукови полети задвижвани с водород.

Проектът е на стойност 12 милиона евро и в него участват различни компании, технологични центрове и испански университети. От Destinus коментират, че се радват на тези средства, тъй като това им дава знак за правилен път на действие в съответствие с плановете на европейските власти. Водородът и енергията, която може да бъде произвеждана от него има много поддръжници, които изтъкват най-големия му плюс, а именно чистите отпадъчни продукти, които в случая са топлина и вода.

За съжаление именно топлината е един от проблемите при разработката на различни прототипи, но наскоро Кралския технологичен университет в Мелбърн разработи специални катализатори, отпечатани на 3D принтер. Те успешно се справят с топлината, която самолетите генерират при скорости с около 6100км/ч. При тази скорост разстоянието от България до Австралия например ще може да се взима за около 4 часа или дори по-малко. По изчисления на компанията, полет от Франкфурт до Сидни ще отнема около 4 часа и 15 минути. Същият самолет ще може да пътува между Лондон и Ню Йорк, като това ще отнема около 90 минути или достатъчно да изгледате един футболен мач, без почивката между полувремената и добавеното време.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.

Свързани новини