Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 19:45 2 361 0

Airbus демонстрира напълно автономен полет с хеликоптер

  • airbus-
  • полет-
  • хеликоптер-
  • автономен полет

Пилотът може да управлява чрез таблет

Airbus демонстрира напълно автономен полет с хеликоптер - 1

Airbus Helicopters успешно проведе демонстрацията на напълно автономен полет на хеликоптер, който включваше всички стандартни фази - от излитането до кацането. Напълно автоматизираният полет продължи приблизително един час и беше извършен по предварително зададен маршрут. За разлика от подобни автономни летателни тестове, при които летателната машина се наблюдава от наземна станция за управление, хеликоптерът на Airbus беше управляван чрез таблет, докато пилотът беше в кабината.

Крайната цел беше да се потвърди ефективността на опростената система HMI (интерфейс човек-машина), разработена от Airbus UpNext. Чрез таблета пилотът може да следи системата по време на целия полет и да се намесва, ако е необходимо, отменяйки автономното управление. В същото време интелигентната автономна система е проектирана да преизчислява траекторията на полета по пътя си, ако открие внезапни препятствия.

Твърди се, че тази система намалява работното натоварване на пилота, като същевременно значително оптимизира безопасността като цяло. Новият HMI е само един от компонентите на Vertex - кодовото име на проекта на Airbus, свързан с автономните операции. Той включва също така усъвършенствани сензори, базирани на зрението, и контролни устройства за управление на полета, които поддържат функцията на автопилота. Всички тези функции в момента се тестват с помощта на хеликоптера FlightLab.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА