Отидете към основна версия

3 167 11

Учени разработиха „суперздрав бетон“ за жилищно строителство на Луната и Марс

  • космос-
  • марс-
  • луна-
  • бетон-
  • строителен материал

Новият материал е наречен StarCrete. Освен извънземен прах съдържа картофено нишесте и сол

Учените тестват различни материали за жилища на Луната и Марс. Иновацията в тази област идва от специалисти от университета в Манчестър, които са разработили нов "космически бетон", направен от извънземен прах. Тъй като бързото връщане на Земята не е възможно по време на тези мисии в дълбокия космос, важно е да се разчита на материали, които могат да бъдат намерени на място.

Износът на инфраструктурни материали от Земята би бил много скъп за космическите агенции. Новият материал е наречен StarCrete. Освен извънземен прах съдържа картофено нишесте и сол. Когато се смеси със симулиран марсиански прах, екипът демонстрира, че картофеното нишесте действа като свързващо вещество за този нов вид бетон. Полученият материал е два пъти по-здрав от обикновения бетон и може да се използва за строителство в космоса.

Проучването отбелязва, че StarCrete има якост от 72 мегапаскала (MPa), докато конвенционалният бетон има якост от 32 MPa. При тестване с лунен прах StarCrete превъзхожда всички останали при 91 MPa. Според изчисленията 25-килограмова торба с картофи съдържа достатъчно нишесте за производството на почти половин тон StarCrete - 213 тухли. Учените също така установяват, че готварската сол (магнезиев хлорид, открит на Марс) може допълнително да увеличи здравината на този материал.

„Тъй като ще произвеждаме нишесте като храна за астронавтите, има смисъл да го разглеждаме и като свързващо вещество. В допълнение, модерните строителни технологии изискват много години на развитие, значителна енергия и допълнително тежко оборудване за обработка, като всичко това допринася за цената и сложността на мисията. StarCrete не се нуждае от нищо от това, така че прави мисията по-лесна и по-евтина“, казва д-р Алед Робъртс от университета в Манчестър и водещ изследовател на проекта.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.

Свързани новини