Отидете към основна версия

6 670 50

Разработиха батерии с живот от над 1.5 млн. километра

  • scania-
  • northvolt-
  • батерии-
  • електромобили-
  • електрически камион

Модулите са съвместна разработка на Scania и Northvolt

Животът на батериите за електромобили е важен за собствениците на леки коли, но със сигурност е много по-важен за собствениците на големи камиони, които също започват да се ориентират в тази посока. За разлика от леките автомобили, камионите могат да изминат 5 пъти повече километри за същото време. Така например ако една кола изминава около 20 хиляди километра за година, то камион може да измине около 100 хиляди километра за същия период.

Именно поради това от Scania си партнират със специалистите на тема батерии – Northvolt и заедно двете компании разработиха нова батерия с живот от над 1.5 милиона километра. Компанията обяви спецификациите на новите призматични клетки с капацитет 157Ач и номинално напрежение 3.6 V. Те се произвеждат в гигафабриката Northvolt Ett в Северна Швеция. В рамките на 2023 г. Scania ще открие нова фабрика в Сьодертале, Швеция, където новите клетки ще бъдат сглобявани в батерийни пакети, подходящи за тежкотоварни електрически камиони.

Партньорството между двете компании стартира още през 2017 година и през тази година то най-после бе завършено с представянето на функционираща батерия. От компанията признават, че по време на тестовете батерията е надминала дори и техните очаквания. От Scania допълват, че конвенционалните камиони имат живот от около 1.5 милиона километра, което означава, че при използването на тази батерия, тя не трябва да бъде подменяна през целия жизнен цикъл на влекача.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.

Свързани новини