Отидете към основна версия

2 647 11

Хуманоиден робот заменя пилотите на самолети

  • хуманоиден робот-
  • пилот-
  • самолет

Проектът е поръчан от Агенцията за развитие на отбранителните технологии на Южна Корея

Екип от инженери и изследователи от Корейския институт за наука и технологии разработва хуманоиден робот, способен да управлява самолет без необходимост от модификации на пилотската кабина. Окончателният вариант се очаква да е готов след 2-3 години.

Роботът, наречен Pibot, може успешно да управлява самолет, точно като човек, манипулирайки всички контроли в пилотската кабина. Той може да контролира ръцете и пръстите си, за да управлява ловко инструментите за полет, дори когато в самолета има много вибрации.

С външни камери Pibot може да наблюдава текущото състояние на самолета, а вътрешните камери му помагат да управлява ключовите превключватели на контролния панел.

Едно от невероятните постижения на Pibot е способността му да запаметява сложни ръководства, представени на естествен език, което подобрява адаптивността му към различни типове самолети.

Паметта му е толкова добра, че той може да запомни всички аеронавигационни карти на Jeppesen по света, което е невъзможно за пилотите. Роботът е в процес на разработка и се очаква да бъде завършен до 2026 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.

Свързани новини