Last news in Fakti

16 Януари, 2024 15:09 2 034 5

Илон Мъск показа как хуманоидният робот Tesla Optimus сгъва тениска (ВИДЕО)

  • илон мъск-
  • хуманоиден робот

Манипулация, която е напълно позната на човек, но доста сложна за робот

Илон Мъск показа как хуманоидният робот Tesla Optimus сгъва тениска (ВИДЕО) - 1

Първоначално Tesla ще използва хуманоидните роботи Optimus в завода си в Тексас, където ще помагат за сглобяването на електрически автомобили или поне за превоз на малки товари. Това не пречи на ръководството на Tesla редовно да флиртува с идеята, че такива роботи в крайна сметка ще станат надеждни помощници в ежедневието. Способността им да се справят с дрехите след пране беше демонстрирана тази седмица.

Очевидно цялата идея на създателите на видеото е била да демонстрират способността на Tesla Optimus да вземе продукт, изработен от тънка тъкан, и да борави внимателно с него, извършвайки малки манипулации, които са напълно познати на човек, но доста сложни за робот. В тридесет и второто видео хуманоидният робот взема една тениска от коша, след това я поставя на масата, леко я изравнява и я сгъва до размера на малък правоъгълник. Прави впечатление, че наличието на гънки на това облекло не притеснява особено изпълнителя, но все пак е безсмислено да се търси грешка в качеството на такава работа.

Както става известно от обясненията на самия Илон Мъск, в конкретния случай роботът не е действал самостоятелно, а просто е възпроизвел предварително демонстрираната последователност от действия на оператора. Тоест, ако кошницата беше преместена по-далеч, а плотът беше по-висок или по-нисък, той нямаше да може да се ориентира и да си свърши работата както трябва. Но някой ден роботите на Tesla ще могат да извършват подобни операции напълно автономно, както обеща ръководителят на компанията.

По-рано той съобщи, че роботите Optimus ще използват собствена невронна мрежа, за да научат различни операции, така че наборът от дейности, които изпълняват, ще бъде много широк. Засега това е само „демонстрация на намерения“, което дава възможност да се разбере, че възможностите на роботите непрекъснато се подобряват и те могат да се използват не само в производството. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    7 2 Отговор
    Оценка на изпълнението - среден 2.50!

    Коментиран от #3

  • 2 Без обиди

    6 2 Отговор
    Сгъва като претърпял инсулт. Следете движенията на пръстите.
  • 3 разум

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха ха":

    Робот никога няма да се научи да прави нещо сложно в произволна, неопределена среда.

    Коментиран от #5

  • 4 Сарая

    3 3 Отговор
    Толкова пари и труд за да работи в индийски цех за дрехи като нагъвач !
    БраО
  • 5 разбира се

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "разум":

    Кажи ми нещо, което не знам!