Отидете към основна версия

3 772 22

Китайците все по-малко харесват iPhone

  • iphone-
  • продажби-
  • китай

Моделът 15 се предлага с отстъпка и въпреки това търсенето му е рекордон слабо

Поради необичайно дълъг спад в търсенето, дистрибуторите на Apple в Китай са принудени да намаляват цените на моделите iPhone 15. В момента смартфонът iPhone 15 Pro Max се предлага на пазара Tmall и онлайн платформата JD.com с 1300 юана ($180) по-евтино, отколкото в официалния магазин на Apple. Този път отстъпката беше дори по-голяма от миналата година, когато приблизително по същото време компанията предложи отстъпка от $120 за своите смартфони.

Най-новото поколение iPhone изостава по популярност в Китай от предишните серии смартфони на Apple. От стартирането му през септември, комбинация от икономически трудности в цялата страна и неочаквано съживяване на бизнеса със смартфони на Huawei Technologies показаха, че семейството iPhone 15 се представя по-слабо от своите предшественици.

„Apple следва дефлационната тенденция в Китай, за да стимулира търсенето на iPhone“, казва анализаторът на IDC Уил Уонг. „Според предварителните данни на IDC за януари натискът идва основно от други доставчици на устройства с Android, тъй като видяхме спад на продажбите на Apple с около 10% на годишна база за месеца, докато Huawei нарасна с трицифрен процент за същия период.“.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. продажбите на Apple в Китай са паднали с 13% до 20.8 милиарда долара, което е значително по-ниско от прогнозата на анализаторите за 23.5 милиарда долара и е най-слабото представяне на компанията за този период в Поднебесната държава от много години насам.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.

Свързани новини