Last news in Fakti

23 Май, 2024 10:58 2 054 3

Съединените щати заподозряха Китай в кражба на данни чрез морски интернет кабели

  • китай-
  • сащ-
  • шпионаж-
  • интернет кабели-
  • кораби

Става дума за китайската държавна компания SB Submarine Systems, чиито кораби периодично „изчезват“ от радарно наблюдение

Съединените щати заподозряха Китай в кражба на данни чрез морски интернет кабели - 1

Високопоставени американски служители предупреждават американските телекомуникационни компании за потенциални заплахи от китайски кораби, ремонтиращи подводни интернет кабели в Тихия океан. Става дума за китайската държавна компания SB Submarine Systems, чиито кораби периодично „изчезват“ от радарно наблюдение за дълги периоди от време в близост до стратегически важни подводни мрежови кабели.

Според американските власти такова странно изчезване може да показва опити за тайно получаване на достъп до оптични линии, които пренасят по-голямата част от международния интернет трафик, включително "чувствителен" трафик на правителството на САЩ. Според The ​​Wall Street Journal кораби като Fu Hai, Fu Tai и Bold Maverick периодично са били губени от услугите за сателитно проследяване на кораби, понякога за дни, докато работят край бреговете на Тайван, Индонезия и други крайбрежни места в Азия.

Въпреки че големи технологични компании като Google и Meta инвестират милиарди в нови транстихоокеански интернет кабели, те все още трябва да разчитат на фирми от трети страни, за да поддържат и ремонтират тези линии. Някои от тези фирми обаче се контролират от китайски правителствени агенции и могат да представляват потенциална заплаха за националната сигурност на САЩ. Например SB Submarine Systems е 51% собственост на китайската държавна компания China Telecom, а също така е част от регионален консорциум за ремонт на подводни комуникационни линии.

Тревогата на Белия дом се засилва от бързата милитаризация на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион, тъй като докладите на разузнаването показват, че Пекин непрекъснато увеличава способността си да блокира комуникациите на САЩ в случай на конфликт за Тайван или други спорни територии. В същото време американското разузнаване предупреждава от години за потенциалната заплаха от прекъсване на целостта на подводните кабели, като отбелязва, че „индустриалните консорциуми, които поддържат кабели, могат да представляват уязвимост“ от вътрешни лица.

В допълнение към възможния кибер шпионаж и саботаж, китайските ремонтни кораби могат също тайно да картографират морското дъно, за да разкрият класифицирани подводни американски военни комуникационни линии. В същото време Вашингтон вече наложи санкции срещу редица китайски високотехнологични компании, като ги обвини в шпионаж и връзки с армията на КНР. Сега морските кабелни кораби като SB Submarine Systems също са на прицела.

Въпреки че опасенията на Белия дом все още не се споделят от всички водещи американски цифрови корпорации, скандалът около китайските ремонтни кораби може да доведе до нов кръг от търговската война между Вашингтон и Пекин.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    12 1 Отговор
    Те си дадоха всичкото ноу хау на Китай за големи и бързи печалби и сега кражби...
    Китай отдавна са напред с материала.
    Дизайн в Калифорния, Мейде ин Чайна...
  • 2 дядо поп

    9 1 Отговор
    И балони , и балони!
  • 3 Чогунь

    7 0 Отговор
    Налъи имат сателъти, за кво са им кабеле?