Отидете към основна версия

3 042 9

Китайски учени показаха концепцията за лунна космическа база (ВИДЕО)

  • луна-
  • космос-
  • станция-
  • китай

До 2028 година агенцията планира да пусне първите комуникации, предназначени за производство на електроенергия, както и други инфраструктурни съоръжения

Китайското национално космическо управление (CNSA) разкри концепцията за своята лунна база. Видеото включва модул за кацане и луноход, както и площадка за изстрелване на орбитални спътници. Отделът възнамерява да инвестира в този проект през следващите няколко десетилетия.

Настоящата траектория е в съответствие с планираните мисии Chang'e 6 (2024) и Chang'e 7 (2027). Сега Китай ръководи инициативата за създаване на лунна база заедно със страни като Русия, Венецуела, Пакистан, Азербайджан, Беларус, Южна Африка, Египет, Тайланд и Никарагуа. CNSA възнамерява да привлече и други международни партньори в проекта.

До 2028 година агенцията планира да пусне първите комуникации, предназначени за производство на електроенергия, както и други инфраструктурни съоръжения. Проектът включва изграждането на Международната лунна изследователска база (ILRS), където ще се извършват изследвания.

Комплексът ще бъде пригоден за дългосрочни мисии на повърхността на спътника, както и в неговата орбита. Предвижда се ILRS да бъде изграден на два етапа: до 2035 г. ще бъдат изградени ключови инфраструктурни съоръжения около южния полюс на Луната, а до 2045 г. ще бъде изграден напълно оборудван комплекс. Вижте повече.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини