Last news in Fakti

28 Юни, 2024 12:56 1 363 4

Китайци извадиха почва от обратната страна на Луната от космическа сонда (ВИДЕО)

  • китай-
  • обратната страна на луната-
  • луна-
  • проби-
  • космос

Първата по рода си доставка на скални проби от обратната страна на Луната на Земята се превърна в историческо събитие не само за Китай, но и за цялата земна космонавтика

Китайци извадиха почва от обратната страна на Луната от космическа сонда (ВИДЕО) - 1

Връщащият се апарат от мисията Chang'e-6 достави проби от почвата от обратната страна на Луната на Земята във вторник. В сряда сутринта той беше откаран със самолет до Пекин в централата на Китайската академия за космически технологии (CAST). Там на тържествена церемония капсулата беше извадена и прехвърлена за сортиране и съхранение на проби до момента, в който учени от Китай започнат да подават заявки за проби за изследване. Чуждестранните учени ще трябва да почакат още няколко години.

Първата по рода си доставка на скални проби от обратната страна на Луната на Земята се превърна в историческо събитие не само за Китай, но и за цялата земна космонавтика. Това е много трудна мисия при липса на директна комуникация със спускаемия модул. Ретранслатор, пуснат по-рано в лунна орбита за тези цели, частично спаси ситуацията, но не напълно. За да бъдат сигурни в точните и безопасни действия на автоматичната станция за кацане и нейната роботизирана ръка на повърхността на Луната, китайските изследователи прецизно възпроизведоха елементите на лунния пейзаж на мястото на кацане. Това направи възможно проверката на командния пакет за лунния модул преди изпращането му.

Повърхността на Луната има различна геология и дори ландшафт на видимата и обратната страна на сателита. Може би сега, благодарение на пробите от почвата, получени от обратната страна, учените ще успеят да разгадаят нейните геоложки тайни. Първата работа по изучаване на почвата вероятно ще се появи едва през следващата година. Може да отнеме до шест месеца, за да се сортират и каталогизират приблизително 2 кг проби, последвано от покана за изпращане, разпространение и преглед на материалите. Чуждестранните учени също ще могат да получат проби от лунна почва от обратната страна, но кандидатстването им ще започне не по-рано от две години след подаване на заявления от изследователи от Китай.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лгхдтв

    3 2 Отговор
    от обратната страна на луната,значи трябва специални права да има тук на земята ИЛИ СЪД ЗАТВОР
  • 2 плоскоземец

    3 4 Отговор
    Глупости няма как да вземете каквито и да е проби от която и да е страна на отражението на земята наричано луна

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 0005

    3 1 Отговор
    НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВЪПРОС Е СЪВПАДАТ ЛИ ПРОБИТЕ ,С ТЕЗИ ВЗЕТИ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ С ТЯХНОТО АПОЛО ОТ ЛУНАТА.