Отидете към основна версия

1 652 9

След напускането на Русия, Nokian произведе първата си гума в... Румъния

  • гуми-
  • nokian-
  • румъния

Новият завод на концерна Nokian Tyres, който се изгражда в румънския град Орадя, произведе първите гуми. Това се случи на 1 юли

Търговското производство на гумите трябва да започне през 2025 година, но производствените процеси вече са стартирани, за да се тестват възможностите на изграждащото се съоръжение.

Заводът на Nokian Tyres в Румъния ще има годишен капацитет от 6 милиона гуми, след като съоръжението заработи напълно, с потенциал за бъдещо разширяване. Общият размер на инвестицията се оценява на приблизително 650 милиона евро.

Гумите, произведени в завода в Румъния, ще се продават основно на пазара в Централна Европа. Решението за изграждане на завод в Румъния беше взето, след като Nokian Tyres продаде най-големия си завод в Русия на Tatneft през 2023 г.

Още по-рано, през лятото на 2022 годниа, финландската компания реши да прекрати бизнеса си в Русия заради войната, която Руската федерация започна срещу Украйна. Новите румънски гуми Nokian най вероятно ще се появят и на родния пазар.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини