Отидете към основна версия

20 900 38

САЩ удрят европейските коли, а с тях и България (ВИДЕО)

  • симеон дянков-
  • аец белене-
  • европа

Според Симеон Дянков няма инвеститор, който да построи АЕЦ Белене

Снимка: ФАКТИ.БГ

Европа се радва на няколко успешни години. Растежът на всякъде в Европа е по-добър, от колкото през предишните 10 години. От друга страна Европа и България би трябвало да растем доста повече, от колкото растем в момента. Възможностите за растеж са по-големи. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю пред ФАКТИ. Той представи новата си книга „Накъде отива Европа?“.

В момента имаме отворен пазар за стоки, но нямаме общ дигитален пазар, нямаме общ капиталов пазар или общ енергиен пазар.

Митата на САЩ срещу Европа могат да засегнат цялостния икономически растеж. Говорим за мита за стомана, която е основна част от производството на автомобили. Всички знаем, че автомобилният отрасъл в Европа е един от тези, които изнасят най-много. Така, че при такива мита ще има негативен ефект върху Германия, Франция, от части Италия и Швеция. Засегнати ще бъдат и всички други държави, които са част от това производството. Между тези държави всъщност е и България. Ние често забравяме, че голяма част от нашето машиностроене и работните места в индустрията са именно в производството на авточасти. Говоря за райони около Пловдив, около Хасково и около Шумен. В много големи български градове се произвеждат авточасти, които отиват точно към Германия.

В търговска война Европа ще е по-тежко губещата. Американският пазар сравнително по-малко зависи от внос от Европа. Там поне за известно време могат да си позволят да са без германски или френски автомобили или други европейски производства. От гледна точка и на работни места и икономически растеж, дори и големи икономики като Германия са много зависими от американския пазар.

Ефектът от влизане на България в Еврозоната ще е позитивен. Всички негативи от връзването на нашата валута с немската марка и еврото, ние вече сме ги обрали през последните 20 години. Единственият път напред е да се влиза в чакалнята и Еврозоната. Моментът да кандидатстваме е сега, докато държим председателството на Еврозоната.

Не може да се случи девалавация на лева. Сегашният курс спрямо еврото е записан в закона за БНБ. За да може това да се промени, това трябва да премине през парламента. Това няма как да стане.

Курсът, който сега държим, ще бъде курсът, с който ще влезем в Еврозоната. Няма нужда от притеснения.

При приемане на еврото е възможно да се получи инфлация от сорта на 2%. Причината е, че курсът от 1.96 вероятно ще се закръгли на 2.

В България имаме проблем на всички нива за намиране на работници. Не говоря само за висококвалифицирани работници. Дори в туризма имаме нужда от внос на работници. Трябва да се прицелим към индустрии, в които умът е по-важен от броя на работниците. Такава е индустрията с високите технологии.

Банките са твърде консервативни във финансирането на иновативни бизнеси. Трябва различна обща политика на правителството за рисково финансиране на стартови стъпки в технологиите и бизнеса.

Убеден съм, че няма инвеститор, който да дойде в България и без държавни гаранции, не само в стартовото строителство и определянето на цените, да строи подобна централа. Не мисля, че Европа ще позволи на неевропейски инвеститори да изгради такава централа. Мисля си, че това е политическа партенка, като аз смятам, че ние нямаме нужда от такава атомна електроцентрала.

Цената на електроенергията ще се повишава, докато България не премине на по-евтини електроизточници, каквито са възобновяемите източници и най-вече, такива свързани с вода.

Мисля, че кабинетът на премиерът Бойко Борисов е балансиращ и спокоен, който не прави много реформи, който изчаква и стабилизира.

Смятаме, че през последните две, три години икономиката се развива добре, но би трябвало и може да се развива доста по-добре. Трябва да мислим по друг начин за трудовия пазар, заяви Дянков.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини