Отидете към основна версия

16 744 141

Разбират ли хората смисъла на София Прайд? (ВИДЕО)

  • лилия драгоева-
  • sofia pride-
  • лгбти-
  • софия прайд

В европейски план левите подкрепят каузите на ЛГБТИ хората, но у нас БСП е сред най-яростните противници на шествието

Лилия Драгоева

Все още има много хора, които не разбират смисъла и целите на София Прайд. Те не са тайна и да, прайдът има политически искания, защото ЛГБТИ хората в България са лишени от над 300 права, до които останалите хетеросексуални хора имат достъп. Това каза в студиото на ФАКТИ Лилия Драгоева от Организационния комитет на София Прайд.

"Еднополовите двойки не могат да изтеглят кредит. Институциите не признават този вид партньорство. При хетеросексуалните двойки доходите им може да се разглеждат като общо домакинство, но не и при еднополовите. По същия начин нямат и достъп до медицинска информация за своя партньор, ако той попадне в болница. Същото е и за даряване на тъкани, органи, клетки - медицинските институции не припознават връзката и не може да се дари тъкан или орган при инцидент или болест.

Същевременно стават повече хората и компаниите, бизнесът припознава каузите на София Прайд", каза Лили Драгоева, която е и директор на фондация "Билитис".

Тя обясни, че няма конструктивен диалог с никоя от парламентарно представените партии.

"Наши партньори от чужбина или просто хора, които работят в държавни институции, остават изключително изненадани от факта, че ние нямаме диалог с управляващите или дори с опозицията. Логично е една тема, която е трудна на управляващите да бъде припозната от опозицията. Би следвало и социалистическите, левите партии да подкрепят каузите на малцинствата, включително на ЛГБТИ хората, както е в европейското семейство на социалистите и прогресивните. У нас БСП е една от партиите, които най-яростно се противопоставят на случването на София Прайд и публично заявяват, че не подкрепят теми и каузи, които са пряко свързани с ЛГБТИ хората", коментира Драгоева.

"Утре (8 юни) пред паметника на Съветската армия започва нашия концерт. Ерол от "Уикеда" ще ни подкрепи, IVA, Мила Роберт, Рут Колева, която традиционно подкрепя София Прайд, Михаела Филева, която миналата година за първи път се качи на сцената на София Прайд и обеща, че няма да ѝ е за последно, спази своето обещание. Двете големи изненади на тазгодишното издание са поп фолк певицата Галена и изпълнителката, която спечели миналогодишната Евровизия Нета", разказа тя.

Целия разговор с Лилия Драгоева гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2 от 21 гласа.

Свързани новини

  • "Защо точно аз се родих гей?"

    "Години наред съм се питал: защо точно аз? Защо точно аз трябваше да се родя гей?" Това е личната история на един българин с хомосексуална о ...
    08.06.2019
    4 142
    65