Отидете към основна версия

12 975 29

Доброволец: За африканчетата България е хубава и богата (ВИДЕО)

  • даниел делибашев-
  • африка-
  • сиропиталища

Денят на децата в сиропиталищата започва в 4,30 часа

Отидох в Африка за пръв път през 2017 г. за пет седмици като доброволец в сиропиталище. Помагах в учебната дейност, приготвянето на храна, носенето на вода, чистене, ремонти, строителство. Има неща, които носят по-голямо удовлетворение от самите пътувания. Това каза в студиото на ФАКТИ Даниел Делибашев,основател на Фондация "Усмивка за Африка".

"Там децата стават в 4,00. В 4,30 вече носят вода, приготвят казаните за храната, след 6,30 започваха да чистят двора, до към 8 се трудят. Един от най-големите проблеми е питейната вода, те я носят от горски извор, но когато вали например - тя е замътена, в нея живеят жаби, костенурки. Другият голям проблем са тоалетните, обясни доброволецът.

Той разказа, че учебните стаи са дървени, с ламарина отгоре, а там където спят децата постройките са тухлени, отгоре също с ламарина.

"Някои от децата толкова се привързват, че решиха, че ще идват с мен в България. За тях България е хубава и богата. Идеята за фондацията дойде още преди да замина първия път, но я реализирах, след като се прибрах. Това, което сме направили до момента, освен за празници - Коледа, Великден, снабдявали сме с вода. В Гана платихме на фирма да направи проучване, изкопаха дупка, от която да се източва вода. В Уганда закупихме матраци и завивки, възглавници, децата там стоят на дунапренени матраци", разказа Делибашев.

Целия разговор с Даниел Делибашев гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.

Свързани новини