Отидете към основна версия

22 353 141

Проф. Дюлгерова: Без Русия ние пропадаме (ВИДЕО)

  • изложба-
  • българо-руски отношения-
  • нацизъм-
  • комунизъм-
  • втора световна война

В момента върви подмяната на историята, заяви специалистът по международни отношения и дипломатически протокол

Проф. Нина Дюлгерова

Когато коментираме българо-руските отношения, аз не мога да ги разглеждам по друг начин освен като част от много динамичния световен пъзел. САЩ провежда политика на антиглобализъм, наблюдаваме хаотични, с висока степен на неадекватност и неочакваност действия от страна на Великобритания. Бих разглеждала отношенията ни с Русия и на фона на разрухата на така наречения англосаксонски свят. Това заяви в студиото на ФАКТИ специалистът по международни отношения проф. Нина Дюлгерова.

„Битката за историята е сегмент, който не трябва да се пропуска. Тази битка започна да ескалира като процес. Тя е свързана с това, което англосаксонският свят иска. Те искат да докажат, че причините за Втората световна война (1939 – 1945 г.) са нацизмът и комунизмът, а САЩ и Великобритания мъжествено са се борили, победили са и СССР няма нищо общо.

В момента българо-руските отношения трябва да се тълкуват и през изборите. Ние ще имаме местни избори, в Русия в неделя приключиха. В САЩ предизборната кампания не е спирала от управлението на Тръмп, ние също следваме този еталон. Цената е много висока и тя е свързана с това дали ще се запази политическото статукво. Вторият момент засяга това, че през последните години ние отново започнахме да слушаме, че основен и стратегически враг е Русия“, коментира тя.

Според нея в позицията на Външно министерство не може да се използват фразеологизми от зората на демокрацията, да се подменят фактите и въз основа на това да се гради позиция, която да се налага на обществото, извадена от контекста.

„В момента върви подмяната на историята, а ние сме много послушни и верни на САЩ. Позицията на Външно излезе преди да е открита изложбата. Американската политика ние я следим от постовете на Тръмп в Туитър, оказа се, че министерството е реагирало на плакат за тази изложба на руското посолство в социалните мрежи. Дипломатическият проток беше нарушен, защото ако руското посолство в свой сайт беше направило съобщението или в друг официална платформа, но в България и Европа не сме свикнали да отговаряме на социални мрежи. Свикнали сме да получаваме или изпращаме нота или да викаме посланик“, каза проф. Дюлгерова.

„България е стратегическа зона, но в Русия не забравят това, което и ние знаем, че кирилицата и религията са я получили от нас. Русия е чувствителна към нас, защото знае, че колкото и да правим политически салто морталета, без нея ние пропадаме и пропадаме в контекста на бъдещето на България като държава. След САЩ навсякъде е лунен пейзаж, те не се интересуват къде си поставят ракетите или че интересите, които има са в разрез с тези на съответния народ“, допълни тя.

Целия разговор с проф. Нина Дюлгерова гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 49 гласа.

Свързани новини