Отидете към основна версия

16 128 55

Борис Бонев: 10 г. ЕС толерира мутренското управление на Борисов и ГЕРБ (ВИДЕО)

  • борис бонев-
  • спаси софия

Аз не съм готов целия труд на „Спаси София“ да го дам на когото и да е било, който да си го окичи на ревера, заяви кандидатът за кмет на столицата

Когато си посветил толкова време, финанси и емоция да развиваш града си, ти си по-запознат и с проблемите, и с решенията. Това заяви в студиото на ФАКТИ кандидатът за кмет на “Спаси София“ Борис Бонев.

„Ние имаме изключителни добри взаимоотношения с представители на администрациите в Будапеща, в Прага, във Варшава, в Париж, и буквално имаме директен достъп до най-добрите практики, до идеи и концепции как се случват нещата там и как могат да се случат в София.

Програма си от над 300 страници, над 500 конкретни мерки, я пишем от октомври месец миналата година, тогава не бяхме решили да участваме на изборите. Тогава искахме да направим една предизборна програма, по начина, по който ние си я представяме и ако участваме – да е нашата предизборна програма, ако не участваме – да е провокация към партиите. В процеса на работа установихме, че искаме да можем да реализираме нещата, за които се борим.

За мен е важно един кандидат да бъде визионер, да не се ограничава с един 4-годишен мандат, това би било безотговорно – животът на хората не се ограничава до един мандат. Кметът е този, който трябва да поставя по-дългосрочни цели и да насочва към изпълнение на тези цели.

Аз смятам, че настоящото управление на София е изчерпано, София има нужда от промяна, София има нужда от млади, доказани, независими хора, които да я управляват и да я позиционират като глобален играч на световната сцена, като конкурент на другите градове, а не да си стоим в нашето тъмно, мръсно ъгълче на Балканите“, каза Бонев.

„Борбата с мръсния въздух стои много високо в приоритетите ми. При ремонта на ремонта говорим за кражба на нашите пари, при мръсния въздух става дума за кражба на нашето здраве, често за кражба на нашия живот. 900 софиянеца умират годишно в резултат на мръсния въздух. По статистика на Столична община в София има 50 000 кюмбета, една такава печка замърсява колкото 13 автомобила, което означава, че всяка зима по улиците на София се изсипват 650 000 автомобила. Важно е да се каже, че здравето на хората е по-важно от комфорта, справянето с този проблем изисква и непопулярни мерки, които включват ограничаване на замърсяващи автомобили, постепенна забрана за горенето на въглища, въвеждане на нискоемисионни зони, много строг контрол особено в кварталите с нискоетажно строителство.

В „План за София“ сме заложили една от най-иновативните идеи, а именно дронове, оборудвани със специални датчици, които застават над комина, анализират веднага химическия състав на дима, и ако се покаже, че там се горят забранени материали, вече полицията ще има аргумент да влезе и да наложи глоба, защото в момента сме в един параграф 22. Полицията има право да глоби за горене на забранени материали, но няма право да влезе в частния имот, за да вземе доказателства за това“, коментира Бонев.

Относно категоричната си позиция срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор кандидатът за кмет коментира:

„Аз не го познавам, мога да съдя по публичните му изяви, които не ми харесват. Тук проблемът не е Гешев, проблемът е една прокуратура и едно управление, изградени по съветски модел, това е един начин на работа, който доведе до поставянето на агнешки главички в заплаха на съдии, това е един модел на управление, който инфилтрира мутренски главички в мирни протести като контрапротестиращи. Този съветски модел на управление и на държавата и на прокуратурата е проблемът е Гешев е просто резултат от този проблем, не го е създал той, той е създаден много отдавна.“

„Смея да отправя обвинение и към нашите партньори от ЕС, които на практика ни оставиха, няма го острото говорене срещу корупционните практики, няма говорене за осигуряване свобода на медиите. За мен е лицемерно, че едно толкова некомпетентно, толкова мутренско, толкова нечовешко управление като това на Бойко Борисов и ГЕРБ, продължава вече 10 години да бъде толерирано от нашите партньори в ЕС. Това е недопустимо, смятам, че заслужаваме много повече“, заяви кандидатът на „Спаси София“.

„По начина, по който водихме преговори с „Демократична България“ аз не останах с убеждение, че мога да бъда техен кандидат. За мен е много важно в тази битка да влязат хора, които са подготвени, които познават София, обичат я и искат да се развива по най-добрия възможен начин, С „Демократична България“ се разминахме по отношение на целите, които си поставяме за тези избори, защото за мен и за моя екип най-важната цел е София. Пожелавам им, разбира се, успех, в листите им има много качествени хора.

Избрах да съм независим кандидат, защото когато си независим кмет отговаряш само и единствено пред хората, които са те избрали и пред хората, които управляваш. Когато си партийно назначение, обикновено отговаряш първо пред партията и тогава пред обществения интерес, ако въобще отговориш пред обществения интерес. Аз не съм готов целия труд на „Спаси София“ за тези 10 години да го дам на когото и да е било, който да си го окичи на ревера като брошка и след това ние да нямаме контрол, да нямаме възможност да се борим за целите ни.

Призивите пък, които чух напоследък да съм се бил откажел, изглежда някои от „Демократична България“ забравят, че всеки има право да избира и да бъде избиран. Не се сещам в българската или световната история някой да се е отказал в разгара на кампанията. Няма да приема обвинения, че цепя някакъв вот или лишават някого от възможността за нещо. Аз бях първият, който излезе на терена, аз съм с най-пълната програма и твърдя, че съм най-подготвеният кандидат, който 10 години работи за София, 10 години, през които хората, които ме призовават да се откажа смениха не знам колко коалиция и формирования и механични сборове на партии“, коментира той.

Целия разговор с Борис Бонев гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.

Свързани новини