Отидете към основна версия

37 974 108

Юлия Ал-Хаким: Иран може да унищожи всяка база на САЩ в региона (ВИДЕО)

  • иран-
  • касем солеймани-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Европейският пазар има полза от отмяна на санкциите над Иран, смята тя

Юлия Ал-Хаким

За повечето хора в Близкия изток Касем Сюлеймани е герой, той е от главните стратези на освобождаването на Сирия и на Ирак от терористичните групировки. При освобождаването на Мосул той не беше враг на САЩ. Той беше защитник на християните в региона. Той беше безспорна консенсусна фигура в Иран, втори по влияние след аятолаха.

Проблемът на САЩ с личности като Сюлеймани възникна от това, че в последните години Ирак се приближи твърде много икономически до Иран и това отслаби влиянието на САЩ. Иран изигра голяма роля за запазването на власт на Башар Асад в Сирия. Това заяви в студиото на ФАКТИ журналистът и международен анализатор Юлия Ал-Хаким във връзка с новата близкоизточна криза.

"Ядрената сделка на Обама с Иран беше резултат от висша дипломация, от най-големите му достижения в дипломацията. Тръмп също иска Иран да не се превръща в ядрена сила, но настоява за едно разширение на договора, което не устройва Иран. Американците искат контрол и върху ракетното въоръжаване, в това си искане Тръмп е подтикван изцяло от Израел, най-застрашена в областта е Израел от тези ракети.

Същевременно ЕС, Макрон например като че ли за пръв път оказа съпротива на САЩ и се запъна за тази сделка, защото отмяната на санкциите срещу Иран даде възможност за много европейски фирми и корпорации да навлязат с пълна сила в иранската икономика. Европейският пазар има полза от отмяна на санкциите над Иран. ЕС е по-скоро за запазване на тази сделка, Тръмп, воден от интересите на Израел, е за друг вид сделка, който не устройва Иран", коментира тя.

"Иран показа, че има въоръжението да унищожи всяка една американска база в региона. Това беше демонстрация, те не търсеха убийства, целили са се в инсталациите на базата, в пистите - не в жилищната част. Предупредили са иракчаните официално за удара, предупредили са и американци, целяли са да избегнат жертвите.

На практика американците нямат система за противовъздушна отбрана на територията на Близкия изток, които да свалят подобни ракети. Иран изстреляха около 15 ракети със среден обсег на две вълни през 1 час. Израел, която също беше заплашена в хода на операцията веднага отстъпиха и Нетаняху каза, че това е конфликт, в който Израел няма участие. Израел се стресна, САЩ се стреснаха, това беше брилянтна демонстрация на сила от страна на Иран като едновременно дадоха възможност и за деескалация на конфликта", каза Юлия Ал-Хаким.

Според нея засега няма опасност от избухването на война между Иран и САЩ.

Целия разговор гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 58 гласа.

Свързани новини