Отидете към основна версия

14 967 71

Тома Белев пред ФАКТИ: В края на февруари Перник може да остане без капка вода (ВИДЕО)

  • тома белев-
  • водна криза перник-
  • нено димов-
  • отпадъци-
  • екология-
  • факти-
  • лили маринкова

''Подобна криза в България не е имало никога. 80 000 човека накуп - без капка вода, за елементарни хигиенни нужди'', заяви Тома Белев.

Снимка: ФАКТИ

''Не бяха изминали и 100 дни от правителството на ''Борисов 3'', когато беше големият скандал с протестите по българското Черноморие на граждани, които решиха, че изпълнението на решенията на съда на Европейския съюз ще ги спре да садят, да сеят и да риболовстват.. нещо, което изобщо нямаше. Още тогава, на 98-ия ден от правителството на Борисов, поискахме оставката на г-н Нено Димов. Той не просто не успя да се справи, а подклаждаше подобно невярно отношение и антиевропейски настроения, настроения срещу българското, а съответно и срещу европейското право. За съжаление тогава не бяхме чути'', заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ екологът и настоящ общ. съветник в Столичния общински съвет Тома Белев (Демократична България).

''Трябва да бъдем ясни, че в последно време работим само по отношение на пряко прилагане на европейските директиви. Българските закони са направени по начин, по който да позволяват министъра да взима всякакви решения. Може да взима едно, може да вземе обратното, но пак ще е законно. Според нас това е сериозен проблем, виждаме го с кризата с водата в Перник. Убеден съм, че прокуратурата няма да успее да докаже тезите си, защото законът го позволява. Умишлена безстопанственост ще се докаже трудно'', добави Тома Белев.

''Още октомври месец 2018 г., преди повече от година, е трябвало да им светне една червена лампа, че водите, които се задържат в язовира, са по-малко от дългогодишните средногодишни и месечни стойности за съответния месец. Още от октомври 2018 г. язовирът е по-малко с 15% от средномесечното за последните десет години. През май месец този процент става огромен. Точно, когато трябва да има най-много вода, да влиза, да се задържа, тогава стойностите са 40% под дългогодишните месечни средни стойности. Тогава е трябвало да гърмят всякакви сирени в главите на експертите. Но, ако има експерти...'', коментира още общинският съветник.

Имаме една криза, която може да се разрази в края на февруари месец, когато градът ще остане без капка вода. Подобна криза в България не е имало никога. 80 000 човека накуп - без капка вода, за елементарни хигиенни нужди. Това означава, че ще спрат училища, болници, детски градини, ясли, социални кухни.. те не да могат да функционират без вода. Какво става с този град, когато неговата социална тъкан спре да функционира? Трябва да се взимат мерки, но тях ги няма''.

Що се касае до избора на Емил Димитров-Ревизоро за заместник на Нено Димов като екоминистър, Белев заяви: ''Те не, че имат голям избор. Нито ГЕРБ, нито ВМРО могат да се похвалят с една дълга скамейка, където чакат едни експерти да бъдат наети.''

''Ако съдим по това, което излиза в другите държави като Италия и Холандия, е ясно, че в България влизат отпадъци, тези отпадъци никой не ги проверява какво съдържат, те отиват за изгаряне или започват да бъдат държани в едни складове без да се преработят, което е нарушение на закона, защото в България не можеш да внесеш отпадъци просто за депониране. Или трябва да ги преработиш за полезна функция, или да отидат за изгаряне. Ако не бяха проверките в Италия и борбата срещу Ндрагетата, нямаше да бъде и в България нищо чуто'', коментира екологът темата с вноса на отпадъци в България.

Целия разговор гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.

Свързани новини