Отидете към основна версия

12 045 42

Димитър Делчев пред ФАКТИ: В държавата на ГЕРБ никой не работи това, за което е учил (ВИДЕО)

  • димитър делчев-
  • дбг-
  • водна криза перник-
  • нено димов-
  • емил димитров - ревизоро-
  • факти-
  • лили маринкова

''Очевидно, че г-н Димитров ще е поредната фигура, която ще бъде поставена на някакво място, за да не стои това място празно'', заяви още Димитър Делчев.

Снимка: ФАКТИ

''Очевидно трябва много повече време, за да се развие в България коалиционна култура. Някак си почвата за работа, съвместна работа, не е плодородна в България. Това, което отнема 5-10 години в други държави, в България вече 29 години - не върви. Казвам го, защото опитът показва, че коалиционната култура в България се възприема по-скоро като още един метод да убиеш конкурент. Правиш го свой коалиционен партньор, след което го поставяш на някаква позиция, която е предварително ''минирана'', като по този начин го отстраняваш от политическата сцена, така че твоят коалиционен партньор да не може никога да се съвземе. Това е горе-долу подходът на ГЕРБ от 43-ото Народно събрание, а виждаме, че се случва и в 44-ото Народно събрание. ГЕРБ няма да се променят. Тяхното разбиране за коалиция е хищническо. Те ''изяждат'' коалиционните си партньори и минават на следващите. Вероятно за следващите избори те имат някой предвид, който да им бъде удобна патерица'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ председателят на ''Движение България на гражданите'' г-н Димитър Делчев.

Той коментира и заявения като нов министър на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро: ''Г-н Димитров е завършил Академията по музика и хореография, тоест той на практика е хореограф. Но в държава, в която министър-председателят е пожарникар, министърът на здравеопазването е финансист, защо не министърът на екологията да е хореограф? В държавата на ГЕРБ никой не работи това, за което е учил. Никой не прави това, което може. Очевидно, че г-н Димитров ще е поредната фигура, която ще бъде поставена на някакво място, за да не стои това място празно.''

''Това с язовирите, липсата на вода, е ''атомна бомба'' за екологията. Същото важи и за проблема с боклуците. Колкото по-надълбоко се рови човек в боклуците, толкова повече замирисва. Оказва се, че това е бизнес, който от 10 години се провежда в България и България се е превърнала в сметището на Европа. На подобно място ( бел. ред. министър на околната среда и водите) трябва да се сложи компетентен човек, човек с воля, човек с лице, който да може реши проблемите на сектора.

По отношение на темата с боклуците, нерегламентираният внос на боклуци и регламентираният, трябва да кажем нещо много ясно. Това е дейност, която не един, а много висши държавни служители трябва да влязат в затвора и то за много дълго време.'', заяви още Димитър Делчев.

''Аз лично се убедих с очите си, как в едно изоставено военно поделение в село Конуш, което е едно хасковско село, се складират гуми, които незнайно откъде са дошли, но те са затрупани покрай дърветата. Това е престъпление срещу държавата и срещу нашата сигурност, защото утре тези бали, както ги виждаме, те могат да се разпокъсат, а този боклук ще отиде във вятъра, ще отида в почвата, ще отрови водата, ще отрови земята'', разказа Делчев.

Що се касае до ареста на вече бившия екоминистър Нено Димов за водната криза в Перник, лидерът на ДБГ заяви следното: ''Очевидно е, че не само Нено Димов е виновен за ситуацията в Перник. Никой все още не е казал какво се случи в Перник. Едни твърдят, че заради язовирната стена и ремонта нивото е толкова ниско Други казват, според мен съвсем основателно, че язовирът умишлено е бил изпускан в месеци, в които не се е ремонтирала язовирната стена. Може би е добре някоя медия да провери, че точно след язовир ''Студена'' има един малък ВЕЦ. Интересно е на кой е собственост този ВЕЦ и този човек дали е свързан с най-голямата глава в държавата, защото благодарение на този ВЕЦ, може би са изпускани води. Не знам. Въпрос на проверка е, която трябва да се направи.''

''Правителството на г-н Борисов показа, че е като тефлонов тиган. Тези неща му се лепят за известно време, (бел. ред. кризите, скандалите) а след това то се забравя. Забравиха се тежки кризи за това правителство. Апартаментгейт, чумата по свинете, сега кризата с боклука и водната криза. Всичко това показва, че системите в България не работят добре. А те не работят добре, защото г-н Борисов няма никаква воля да накара своите министри да реформират тези иначе доста даващи на късо сектори'', завърши той.

Целия разговор с Димитър Делчев вижте след 27-ата минута на видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.

Свързани новини