Отидете към основна версия

5 546 23

Проф. Станчев: Украйна още се надява на ЕС (ВИДЕО)

  • украйна-
  • донбас-
  • володимир зеленски

Не трябва да забравяме, че върви хибридна война, каза ръководителят на катедрата по най-нова история в Харковския университет

Проф. Михаил Станчев

Украинците още вярват на Володимир Зеленски, повечето хора вярват, че той и екипа му ще направят всичко възможно Украйна да влезе в нормални релси. Избирането му за президент беше протестен вот. Украинците бяха готови да гласуват за кого ли не, но не за Порошенко. Като актьор Зеленски с продуцентите за три години успяха да създадат един образ на "правилния" президент. Това заяви в студиото на ФАКТИ историкът от Харковския университет проф. Михаил Станчев.

"Заявката му, че ще се бори с корупцията беше от важните предизвикателства за украинското общество, но не е така лесно да се бориш с корупцията, която стана системна. Става дума за изкореняване на системата. Трябва да се правят икономически промени самата корупция да изчезне като явление. Реално не са предявени обвинения на високопоставени чиновници. Цялата корупционна схема се върти около бюджетните пари. Трябва да освободят малкия и среден бизнес и той да вдигне икономиката. Олигархичния кръг се върти точно около президента и най-едрите олигарси, които държат цялата икономическа власт в страната.

Това, което Зеленски обеща и го направи - да спре самата война. Той не се уплаши да отиде в Донбас, нещо което за 5 г. Порошенко не направи. Зеленски отиде точно в тези села, където трябваше да се спрат военните действия, говори с хората, с украинските националисти", коментира проф. Станчев политиката на президента Зеленски.

"Украйна още се надява на ЕС, но сякаш сме насаме с Путин", заяви историкът.

Според него войната е безсмислена и трябва да спре веднага, а Украйна да се съсредоточи върху икономически реформи.

"Не трябва да забравяме, че върви хибридна война. Русия реагира нервно на поляците, че приеха резолюция, че СССР е в еднаква степен виновен с Германия за нападението на Полша. Пактът "Молотов-Рибентроп" от 1939 г. точно това преглежда - разделянето на Полша. Той никога не е публикуван в СССР. Сталин наистина реагира чак на 17 септември под предтекст, че ще защитава руското население в Полша. Същия аргумент използва Путин в Донбас, сякаш някой обижда руснаците. Аз живея там - водя лекциите си на руски. Това са измислени тези - т.нар. "идеология на руския мир" - тя беше в Крим, после в Донбас. Не е само Луганска и Донецка област, Днепропетровска и Харковска, после Запорожка - ама не стана и спряха", каза още историкът.

Целия разговор с проф. Михаил Станчев гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини