Отидете към основна версия

8 704 32

Тома Белев пред ФАКТИ: Малко от така наречените олигарси не са правили заменки

  • тома белев-
  • факти-
  • лили маринкова-
  • нено димов-
  • заменки

Общинският съветник от ''Демократична България'' коментира и ситуацията с държания в ареста бивш министър на околната среда и водите - Нено Димов

Снимка: ФАКТИ

''Темата свързана с околна среда, всъщност вече няма да е странична тема. Тя ще е водеща от тази година нататък. Ще бъде водеща, може би първа тема. Много е видимо, особено след т.нар. ''Зелен договор'', ''Зелена сделка'' на Европейския съюз, който ни е разглеждал съвсем тесничко във връзка с въглеродната неутралност, но там има много по-сериозни ангажименти на Европейската комисия, които са свързани примерно със спиране на замърсяването. Изцяло. На 100%. Спиране на загубата за биоразнообразие. Това са големи цели, които ще определят следващите 4-5 години, съвсем декларативно като години, за околната среда и борбата с климатичните изменения'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ общинският съветник в Столичния общински съвет Тома Белев от ''Демократична България''.

''Аз съм против това, че Нено Димов все още е в ареста, по простата причина, че той след като вече не е министър, няма какво повече да застраши. Няма смисъл да се показват мускули. Аз не съм му защитник, защото не му бяха изминали 100 дни, когато поискахме неговата оставка природозащитните организации, защото той определено бе антиекологичен министър. И този експеримент, с първия антиекологичен министър, се видя, че е неуспешен. Извън ареста той в момента нищо не може да извърши. Той ще си седи у дома. Даже и да е с мярка ''домашен арест'', пак е по-смислено, отколкото да го държат в момента в ареста. Това не е хуманно отношение към него'', коментира Белев.

Белев похвали настоящия министър на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро за това, че той в свое медийно изявление застана зад подчинените си в контекста на показната акция в Басейнова дирекция - Пловдив.

Що се касае до заменките, Тома Белев заяви следното: ''Трябва да кажем, че това беше създадено по времето на правителството на Сакскобурготски и беше развито активно по времето на ''Тройната коалиция''. 2009 г. приключи. Един начин на ограбване на най-интересното. Дотогава беше приватизирано всичко, което можеше да се приватизира като държавни предприятия (търговски и промишлени), всичко в туризма се приватизира, голяма част от обществените услуги, имам предвид битовите услуги, бяха предадени на концесии и т.н. И останаха едни гори и защитени територии. Тези гори и защитени територии бяха последното нещо, което може да се прихване в този Преход - да стане от публично в частно.

Най-забележителният собственик, всъщност е абсолютно неизвестен. Ние дълго време спорим кой стои зад големия брой заменки и продажби, цялата афера ''Камчийски пясъци'', където са над 7000 декара, където са заменени и купени за под 9 лв. на кв.м. И размерът на държавната помощ там, по нашите оценки, които се базират само на сделки със съответните имоти, е над 700 млн. лева. Да подчертаем, че правителството установи за всички сделки помощ в размер на 80 млн. лева. Само в тази сделка са над 700 млн.

Съвсем малко сделки сме проверили, при тях помощта е над 1 млрд. Става въпрос за 3500 декара в Рила планина, това е Мальовица, Говедарци, Бели Искър - на г-н Христо Ковачки. Там помощта е около 300 млн.

На г-н Гриша Ганчев са около 900 декара само край Иракли и има още няколко хиляди декара по Северното Черноморие, където помощта само при Иракли е 120 млн. лева.

Красимир Гергов за 110 млн. лева помощ, който е към 400 декара в Каварна... и така са подредени. Малко от т.нар. олигарси, както обичат да казват, не са правили заменки''.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.

Свързани новини