Отидете към основна версия

17 452 76

Румен Петков пред ФАКТИ: За нашия премиер е много важно някой да го щипне по бузката

  • румен петков-
  • ф-16-
  • факти-
  • лили маринкова

''Повече от половината европейски страни, не само не забраниха разходките в парковете, стимулираха ги'', каза лидерът на АБВ по адрес на парализиращите мерки на правителството ни

Снимка: ФАКТИ

''Ние сме във форсмажорна ситуация според правителство, според Световната здравна организация, според Европейската комисия и европейските органи. Сега всички демонстрират загриженост първо за собствените си граждани, първо за собствената си икономика, в това число и САЩ. Те спряха самолет с помощи за Франция с аргумента, че част от съпроизводителите са американска компания. И аз съм сигурен, че нашите американски приятели ще ни разберат и ще подкрепят това искане (бел. ред. за прекратяване на договора за самолетите F-16). Но то е актуално сега, веднага. Защо? Защото в петък, всъщност, на сайта на Пентагона, беше качено съобщението за това, че военновъздушните сили на САЩ възлагат на ''Локхийд Мартин'' изпълнението на договора, тоест не са направени никакви харчове.'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ лидерът на партия АБВ Румен Петков, който настоява за прекратяване на договора между България и САЩ, касаещ доставката на бойните самолети F-16. Основният аргумент на Петков е, че моментната кризисна ситуация изисква такова действие от българска страна.

''Буквално часове след като излезе това съобщение (бел. ред. това на сайта на Пентагона), министърът на отбраната в свое прессъобщение направи епохален анализ на ситуацията. Той обяви, че първите два самолета F-16 трябва да дойдат 23-та година (бел. ред. 2023 г.), последните два - 24-та година. Очевидно някъде между 23 и 24-та ще трябва да дойдат другите 4. Но това е въпрос на пълнеж или липсата на такъв на горния завършек на тялото на човека, но да го оставим настрани. Някой трябва обаче да помогне на министър Каракачанов да намери тоя промеждутък между 23-та и 24-та година, за да знаем къде да чакаме самолетите и как'', продължи Петков по темата.

''Аз не уязвявам никого, аз цитирам договора: ''От своя страна, купувачът може да отмени изпълнението на договорите изцяло или да заличи отделни точки във всеки момент, преди доставката на отбранителните изделия''. Този договор може да бъде спрян сега. Не е започнало производството на отбранителните изделия, затова сега е актуален въпросът. А иначе аз мисля, че г-жа Нинова е права в това, че сега е моментът да се пренасочат средствата другаде. Но аз си мисля, че не просто БСП, парламентът трябва да каже нещо друго на Министерството на отбраната. Че тези поръчки трябва да бъдат адресирани преди всичко към българската индустрия. Аз твърдя, че част от машините, за които министърът и неговият екип търсят производители навън, могат да бъдат произведени в България, и сега е моментът да се каже ясно, че ние искаме да стимулираме нашата икономика. Такива машини може да бъдат произведени в България, не на едно място. Затова е необходимо да се каже ясно: първо е българският производител, особено сега в тези условия'', допълни лидерът на АБВ.

Петков е на мнение, че управляващите няма да проявят самоинициатива да прекратят договорите със САЩ за самолетите F-16, като според него причините за това са ''слугинаж и безгръбначие''. ''За нашия премиер е много важно някой да го щипне по бузката, някой да го похвали. Той понякога послъгва по такъв начин, че ми е обидно. Онзи ден, в едно интервю, той каза, че се е обадил на Меркел, за да обсъди с нея еди-какво си. Пет минути по-късно каза, че Меркел му се обадила да го похвали за мерките, които сме взели тук'', коментира бившият вътрешен министър.

''Ние имаме форсмажорни обстоятелства според СЗО и според българското правителство. Няма нищо по-естествено от това тези 2,5 млрд. да да бъдат насочени за здравето на българина, за сигурността, за оцеляването на българина и към българската икономика. Впрочем, трябва да се каже, че сме единствената държава в Европейския съюз, в чиято икономика не е стигнала една стотинка подкрепа от страна на правителството. Една стотинка! Тук не говоря за 60/40 и осигуровки, една стотинка. Такова некадърие от страна на правителството, то е забележимо. Аз съм сигурен, че ще бъде оценено по достойнство в аналите на европейските институции'', върна се Румен Петков на темата ''F-16''.

''Tрябва да ви кажа с чувство на притеснение, че последните 30 години в България не е написано едно стихотворение с адресат мир, не е нарисувана една картина с адресат мир. Ние някак си считаме, че мирът ни се полага априори. В света за тези години има повече от 150 въоръжени конфликта, ние вместо да искаме сега да преосмислим взаимоотношенията си, да кажем достатъчно ясно, че международното право е над всичко и никой няма право да го нарушава, ние продължаваме да слагаме разделителни черти'', каза още Румен Петков.

''Онзи ден ни се каза, че някой ни похвалил. Нас ни хвалят от Абу Даби до Берлин всички, безспирно, за всичко, което правим, а лекарите продължават да се жалват, че нямат еднократни маски, не говоря за многократни, че нямат костюми. Днес в едно от поредните, от този дует ''Годжи бери'', имат по няколко изяви дневно, днес в една от изявите им разпределят костюми и маски, разпределят ги пред очите на България. Нали разбирате, че ставаме малко смешни. Аз съм от поколението, което израсна с нивото на река Дунав в сантиметри. Всяка сутрин гледаме две ухилени физиономии, които ни четат географията на коронавируса, заболелите, новите заболели, починалите, да не дава Господ, и оздравелите. Трябва ли да се появяваш по телевизията да четеш справка или тя просто може да бъде публикувана? Но това е тема на друг разговор, то донякъде е въпрос и на самооценка.

Повече от половината европейски страни, не само не забраниха разходките в парковете, стимулираха ги. Да вземем Белгия, да вземем други от страните, стимулираха разходката в парка, стимулираха колоезденето в парка. А ние обаче отиваме на едни мащабни забрани. Какво стои зад тези забрани? Аз съм решителният, аз забранявам, аз го правя в името на народа.

Една част от мерките бяха задължителни - затварянето на салоните, затварянето на кафенетата, на ресторантите. Аз не искам да изглеждам зле в очите на нормалната ни аудитория, но ако днес направим един преглед в кафенета, баничарници, сладкарници, цветарски магазини, ще видим, че повече от 3/4 работят. И никой не ги санкционира, защото тези, които трябва да санкционират знаят, че това е нелепа мярка. И знаят, че ще убият тези хора. Когато се прие Законът за извънредното положение, за съжаление само ние казахме, че този закон е ненужен. Този закон ще направи невъзможно изпълнението на заповедите на министъра на здравеопазването, които са издадени до приемането на закона, които са издадени без мерките на закона. В случая ние имаме Закон за борба с бедствията, където епидемиите много ясно са разписани, имаме Закон за здравето, и всички тези мерки, които се предприемат от 13-и март насам, можеха да бъдат предприети на базата на тези два закона. Днес нямаме ли разбирането, че 2009 г. ликвидирането на ''Гражданска защита'' беше вредно? Защото във Франция, в Испания, в голяма част от европейските държави, ''Гражданска защита'' с доброволческите отряди е първият инструмент за отбрана'', това заяви председателят на партия АБВ относно нещата, касаещи борбата с коронавируса у нас.

Румен Петков коментира и броженията в енергетиката: ''Първо искам да изразя удовлетворението на АБВ, че спряхме закона. Защото законът беше изтеглен от вносителя му. Ако отидем направо към закона днес, ще пропуснем един много съдържателен период от септември миналата година досега. Николай Павлов, като ръководител на ''Булгаргаз'', всъщност не предприе нищо, за да се намали цената газа преди отоплителния сезон.''

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 48 гласа.

Свързани новини