Отидете към основна версия

17 106 58

Красимир Янков пред ФАКТИ: Лустрирането на опитни хора от БСП е голям проблем

  • бсп-
  • красимир янков-
  • корнелия нинова-
  • избор на председател на бсп-
  • кирил добрев

Депутатът от левицата е на мнение, че Корнелия Нинова не е успяла да ангажира капацитета на партията

Снимка: ФАКТИ

''Цялостното му поведение не е от сега (б.р. на премиера Борисов). Показва, че той пригажда и работата си спрямо свое виждане, а не както е според нормативната уредба. Вземете например и сформирането на тази работна група, титулувана, обявена като Национален оперативен щаб. Има регламент, който още 2006 г. е приет като план на Република България за готовност при грипна пандемия, в който са ангажирани институциите със своите представители. Борисов го неглижира и решава да работи по свой модел. Не идването на парламентарно изслушване е поредното доказателство, че той предпочита в среда, която го е приела още от 2001 г. На брифинги и пресконференции изразява своето виждане, а не институционално поемайки и тежестта на казаното от парламентарната трибуна, той да отговори на въпроси, които може и да се окаже, че са важни. Защото въпросът за неизпълнението на плана на Република България не е поставян от българските журналисти така остро, както е поставян от народни представители. Аз съм задал този въпрос, но формата, под която той отговоря - писмена, не дава възможността тя да бъде широкодостъпна на българските граждани'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ депутатът от БСП Красимир Янков, който има номинации за предстоящия в БСП избор на нов председател на партията.

''Борисов така работи, пригажда си според собствено усмотрение и взема решения, включително и такива, които не са му в правомощията. Надявам се да обърнат внимание, тези отговорните политици от изпълнителната власт, тъй като хората в момента са се вторачили и търсят сигурност именно в институциите - от Народно събрание през министерствата и отделните звена, които са свързани с националната сигурност, със защитата при такава ситуация. Също и Министерски съвет'', добави социалистът.

Красимир Янков е на мнение, че Борисов се влияе силно от обществените реакции. ''Него го е страх не само от парламента, страх го е и от реакция - организирана или спонтанна. И това се доказва нееднократно не в извънредното положение, а погледнете 10-те години на неговото управление. Всеки протест под прозорците на неговия кабинет е имал и реакция, която е свързана с компромис. Сега не е нужно да прави компромис Борисов с мерките, които са адекватни, но за да бъдат адекватни трябва да има много обстоен, ясен анализ на ситуацията, което е свързано с масово тестване.''

''Аз предупреждавам, че върховенството на закона трябва да важи и за министър-председателя. Като има нормативна уредба, като има закони, те трябва да се спазват. Призивът ми е такъв. Не се съобразява с Конституцията (б.р. премиерът Борисов), при условие, че има насрочено заседание на Народното събрание с конкретен дневен ред - изслушване на министър-председателя на Република България. След като може да разпореди на парламентарната група на ГЕРБ, а както се оказа след вчерашното неосъществено пленарно заседание - и на други парламентарни групи, това е несъобразяване с Конституцията. Нямаше присъствие на другите парламентарни групи и на независимите народни представители. Иначе формално, в момента кабинетът ''Борисов'' се крепи на малцинство. 21 народни представители от ''Обединени патриоти'' и 95 от ПП ГЕРБ нямат мнозинство в Народното събрание. Но целево и вчера се демонстрира, че всъщност е мнозинство'', каза народният представител от БСП.

''Цялостното поведение, хаотичните изявления и мерки, показват точно това. И всяването на тази несигурност, недоверието към институционалната възможност за справяне с кризата и капацитета на на отделните институции, всъщност всява един страх и една загриженост от страна на българските граждани, загриженост и от мен самия за това, което предстои и след извънредното положение. Вчера се обявиха мерки, само че те са закъснели. Приемат ги голяма част от тези, които са икономическите ангажирани субекти, защото все пак са някакви мерки. Може да са кредити, но все пак някакви мерки. Но механизма, по който те ще могат да започнат да функционират, го няма. Поне един месец ще е необходимо за установяване на самата система, която ще даде възможност за прилагането на тези мерки'', коментира Янков и добави, че според него правителството работи много бавно.

''Има два пътя след кризата. Единият път е държавата да се ангажира, подкрепяща гражданите, подкрепяща и икономиката. Вторият път, който явно избира Борисов, той е пътят на кредитите. Ще стигнем дотам, че ще дадем възможност на ''големите пари'' да станат още по-големи'', заяви още депутатът от левицата.

Държавата трябва да има възможността да си влезе във функцията тя да е регулатора и чрез политика, след съответния анализ, да бъдат подкрепени конкретни сектори. Бързо да се излезе от тази икономическа криза, която предстои, бързо да бъдат намалени безработните'', добави номинираният за нов председател на БСП.

Вероятно ще иска и нов мандат. След като 10 години вече управлява, няма да се откаже Борисов. Неговият отказ ще бъде продиктуван от обстоятелствата и от волята на българските граждани. Той сам няма да се откаже'', изрази мнение Янков.

''Когато казвам, че желанието на г-н Гешев е да бъде народен обвинител, то е свързано с началото на неговото встъпване във функцията ''главен прокурор''. Той правеше изявления, които се тълкуваха като политически. Сега промени своето поведение. Очакванията към прокуратурата, очакванията към органите, които трябва да съблюдават спазването на законите, остават. Не е необходимо да има популярност, за да има свършена работа'', смята той.

''В партията знаят какво компрометира Кирил Добрев'', заяви Красимир Янков по адрес на своя евентуален опонент за председателското място в БСП. Той обвини Добрев за настоящото състояние на БСП, което според него лошо. ''В този смисъл приемете, че компрометирана е и Корнелия Нинова. С начина, по който ръководи работата на органите на партията и неизпълнените ангажименти отпреди 4 години, които ангажименти доведоха до доверие тя да бъде избрана за председател. Тези ангажименти, които се поемаха, накараха и мен да я подкрепя. И след това стана ясно, че очакванията, които съм имал аз и много други хора, не са се осъществили. Затова и в момента аз имам свое предложение към членовете на партията по какъв път да върви партията. Това, което не предлагат обявилите своите номинации. Аз вече съм направил необходимото. Един широк кръг да застанем зад една платформа, която платформа е за демократичен социализъм. Тя констатира състоянието на партията, къде се намира партията, предлага и път на партията за следващите 4 години. Този път трябва бъде следван, а не партията да се лъкатуши според Корнелия Нинова - от социално-патриотична към социално-консервативна, или социално-екологична. Нашата партия е призвана да отговаря на очакванията на тези, които се нуждаят от подкрепа, тези, за които трябва да има грижи, те са повече от 80% по статистически данни. Ето този път трябва да следва БСП. Аз не критикувам никой от своите опоненти. Корнелия Нинова и Кирил Добрев като ръководители на органите на партията явно толкова могат. Те показаха какво могат.''

Социалистът Красимир Янков се обяви за край на зависимостите в БСП. В хипотеза за свое бъдещо председателстване на Българската социалистическа партия Красимир Янков изключи вариант, при който БСП влиза в коалиция с ГЕРБ.

На въпрос в какво не успя Корнелия Нинова като председател на БСП, депутатът от левицата отговори така: ''Не успя да ангажира капацитета на партията. Лустрирането на голяма част от опитните хора е много голям проблем. Тежките разделителни линии в партията не водят до БСП да е по-силна.''

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.

Свързани новини