Отидете към основна версия

36 942 125

Румен Гечев пред ФАКТИ: ''Крокодилите'' около Борисов няма да му позволят да подаде оставка

  • запис-
  • бойко борисов-
  • румен гечев-
  • бсп

Депутатът от БСП смята, че ГЕРБ е партия, която няма никаква идеология, но за сметка на това целта й е да краде, докато обществото я търпи

Снимка: ФАКТИ

''Президентската институция, всички знаем, разполага с всички анализи на секретните служби на Република България. И президентът би трябвало да е сред най-информираните българи. Начинът, по който той коментира този скандал (б.р. записа с Бойко Борисов) показва, че той няма съмнения в това, че записът е автентичен. Така както нямаме съмнения ние, които го слушаме, тъй като той напълно съвпада с речника, поведението и възпитанието на премиера Борисов'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ народният представител от БСП - Румен Гечев.

''Ако Борисов не се разпознава на този запис, той би трябвало да даде един кратък срок на ДАНС и на другите специални институции в България да направят пълна проверка и да докажат, че записът не е автентичен. Защото неговите аргументи, че записът може да е комбинация от негови разговори, тогава вече беше поставен въпросът в кой друг разговор той използва такива цинични изрази и такова брутално отношение към жените и към българския парламент'', коментира депутатът.

''Интересно защо не се самосезира и българската прокуратура, тъй като и без да поставя такава задача г-н премиерът на ДАНС, прокуратурата би следвало при такъв огромен скандал, който ако е верен записът, а повечето българи смятат, че е верен, трябва да има едни последствия. Ако обаче е злепоставяне на името и авторитета на българския премиер, тогава прокуратурата също е длъжна да се намеси, тъй като става дума за честта не на един отделен човек, а за премиера на Република България. Освен това, ние имаме основание да считаме, че по-скоро този запис изглежда автентичен, защото това не е първият запис, в който попада Борисов. Да припомним, че неговата къща се оказа като студио на Балкантон, навремето. В нея се водеха едни записи, там беше кристално чист записът и нямаше никакви подозрения, че той е фалшив, защото Борисов реагира много остро, той беше много възмутен. Да припомним, че изключително странно, но и лесно обяснимо е, че Борисов не предизвика никакво разследване и към момента не е ясно за този запис ''Вие си го избрахте'' за прокурора. Не са намерени тези, които са направили записа, а записът беше кристално чист'', припомни Гечев.

''Това определено е сценарий, тъй като не може един човек, който е изял 10 филии с мас и е прочел 1 или 2 книги, в крайна сметка той да си мисли, че може безконечно и безкрайно на всякакво ниво да пренебрегва чувствителността на обществото и неговите възможности за реакция. Тук очевидно, слава Богу, бих казал, че определени групи в България, а най-вероятно и извън нея, са предприели реакции. Мисля, че има сценарий по затягането на примката. Очевидно атаките ще нараснат, тъй като все пак и възмущението на българския бизнес, на българите въобще, на нашите чуждестранни партньори, също има предел и ситуацията вече става напълно нетърпима'', смята социалистът.

''Преди това имаше и друга история, също с кристално чист запис. Тогава записът беше потвърден, че е автентичен, мисля от независима френска лаборатория. Ставаше дума пак за скандален разговор, даже още по-брутален - ''Ало, Ваньо''. Той е по-брутален в морален и в икономически смисъл, тъй като тогава цяла България чу как премиерът на републиката спира среднощна проверка във фабричка на тогава наричания Мишо Бирата (б.р. вече покоен). Не само аз знам, че в тази фабрика на Мишо Бирата въобще не се е правило бира през нощта. Там са правили други неща, близки до пудра захар и други такива неща'', заяви още народният представител на БСП, който е и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в 44-ото Народно събрание. 

Според Гечев това, че премиерът не желае записът да бъде проверен, потвърждава неговата автентичност. 

''Не мисля, че премиерът би дал оставка, даже и да потвърди той истинността на този запис. Тъй като този премиер много добре обслужва хората около него, както многократно ги наричаме и ''крокодилите'', които обикалят около Българската банка за развитие, около финансовите потоци. Те няма да му разрешат да даде оставка, той им трябва. Повярвайте ми, че такова обкръжение, което е крадливо, нагло, арогантно, пред очите на целия народ и цяла Европа краде, без да му мигне окото, те няма да го пуснат така лесно. ''Крокодилите'' няма да пуснат г-н премиера да излезе от това ''тъмно езеро'', защото той е зависим от тях и те са зависими от него'', каза икономистът Румен Гечев.

''Всички сделки, които се осъществяват в България и регулативните органи, всъщност са не само под негов пряк контрол (б.р. на Борисов). Ние и друг път сме казвали, в контрола виждаме една много дебела сянка, която е налегнала г-н Борисов и той счита, че нещата са наред, след като могат да делят властта и финансовите потоци. Но цената, която плаща българският народ е много висока, тъй като не само българските инвеститори в този конкретен случай, който казахте, но и за чуждите инвеститори..., те за това се оттеглят от България, тяхното присъствие вече е символично. В една такава страна, в която законите се променят по 100 пъти на ден, а и регулативните институции, вместо да осигуряват спокойствие на инвеститорите (наши и чужди), те ги рекетират и идват с бухалките. Какво друго може да очакваме, освен да се чувстваме самотни и в икономиката, и в политиката, бих казал'', констатира представителят на БСП.

''Българското общество е обезверено, тъй като този ''Октопод'' е обхванал цялата държава и е проникнал в най-важните сфери на защитата на обществото - в съдебната система, следствие, прокуратура, специалните служби'', заключи Гечев.

Той е на мнение, че вливането на държавен капитал в Първа инвестиционна банка няма общо с бъдещото ни влизане в ''чакалнята'' на еврозоната.

Социалистът Гечев коментира и актуалната ситуация в неговата партия:

''Стратегическите партньори? Първо трябва да изясним ние какво правим в БСП, тъй като вътре има едно стратегически различие, което е поради различия в личните интереси на определени хора. Дали БСП ще търси своя собствен облик при отиването на избори и при формирането на бъдещата власт, или БСП ще се съгласи да бъде поредната патерица, която да подкрепя шайката крадци, които управляват България. Сами разбирате, че няма как една социалистическа партия да заявява, че тя желае да седне на кръгла маса с шайката, или се готви за управление, заедно с шайката, и тя да бъде припозната от българите, които са не само членове, но и симпатизанти. Тъй като последните 1 милион гласа, които получихме на последните избори, които не са достатъчни и ние трябва да работим много повече, те са в пъти повече от официалните членове на партията. Тоест, БСП в случая има много голяма историческа отговорност, тъй като много българи се изказват в медиите, има по-малки и по-големи групи, има нови проекти, но фактически единствената политическа сила, която е единствена опозиция в парламента, като погледнете гласуванията, защото едва ли можем да приемем ДПС като опозиция, тъй като те не само не са опозиция, всъщност те са основните управляващи. А ГЕРБ и техните сателити изпълняват сценарии, изпълняват театрални постановки. 

Депутатът от БСП смята, че ГЕРБ е партия, която няма никаква идеология, но за сметка на това целта ѝ е да краде, докато обществото я търпи.

''Искам да кажа, че за голямо съжаление тази дебела сянка, шайката, не очаквайте от мен да ви кажа веднага имена, но тя е пробила и в нашата партия. Пробила е, има еничари вътре, които те са включили в партията. Това създава огромно напрежение и трябва да бъде преодоляно. Пробивът е с пари и с обещание за постове, но основно с пари'', призна дългогодишният активист на БСП.

''Съюз с това управление на ГЕРБ не е възможен, защото тук има някакви морални прегради, които не могат да бъдат прекрачени'', категоричен бе Румен Гечев.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 93 гласа.

Свързани новини