Отидете към основна версия

25 525 87

Любомира Ганчева, АБВ, пред ФАКТИ: Всеки повярва, че записът с Борисов е истински

  • запис-
  • бойко борисов-
  • еврохолд-
  • чез-
  • кзк-
  • цени на газа

Зам.-председателят на АБВ е на мнение, че записът с Борисов е много лош сигнал и за чуждестранните инвеститори

Снимка: ФАКТИ

''За дружеството ''ЧЕЗ'' се заговори за пръв път февруари-март месец 2018 г.  Преди повече от две години, когато имаше един първи опит това дружество да бъде продадено на нов собственик - ''Инерком'', г-жа Гинка Върбакова. Много шумно коментиран разговор, страшно много изказвания имаше от различни експерти, политически, граждански организации, че това е подставено лице (б.р. Гинка Върбакова). Това е най-голямото електроразпределително енергийно дружество, то е с 3 милиона абонати. Това значи, че половин България са негови клиенти. Трябва да си даваме сметка, че за ЧЕЗ говорейки, а оттам и за '' Инерком'' или за ''Еврохолд'', без значение, за който иска да ги придобие, става въпрос за дружество, което е гръбнакът на енергийната система и то, освен част от енергетика, е и част от националната сигурност на държавата. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ - Любомира Ганчева, енергиен експерт и зам.-председател на ПП АБВ. С преразказа си за събитията около сделката за ''ЧЕЗ'', Ганчева направи преход към един от скандалните моменти в записа с премиера Борисов, а именно ''размазването на физиономията'' на собственика на ''Еврохолд''. Разбира се, с уговорката, че поне на този етап истинността на този запис не е доказана.

''И веднъж се заговори 2018 г. със скандал, 2019 г. имаше втори опит ''ЧЕЗ'' да бъде продадено на друга българска компания и отново бяха спрени от КЗК. Доколкото разбираме, ако наистина този запис е истина, няма в момента становище на нито една институция, отговорна, а доколкото разбирам няма да има и проверка, но ако наистина думите в записа са истина става въпрос точно за този случай. И показателно за мен в думите на премиера, пак казвам, ако решим, че са истина, но те не са оспорени категорично от институциите, показателно е как премиерът в една държава, правова държава, държава-членка на Европейския съюз, ''ще размаже физиономията'' на бизнес, при това, забележете, през регулаторен орган. Дали ще е КФН, дали ще е КЗК, които спряха на два пъти сделките с ''ЧЕЗ'', това е институционализиране на мутренския стил на поведение, на бухалката, само че под една институционална форма. Това е просто описание на начина, по който ГЕРБ управляват България. Управляват с един мутренски, с един просташки, с един циничен начин на управление и стил. И за мен най-притеснително е, като млад човек, който е избрал да живее в България, и вярвам, че това не е грешка и тук е моето бъдеще, но е потресаващо как всеки, който чу този запис, малко преди да бъде свален от сайтовете, повярва, че е истина. Това означава, че цинизмът, че беззаконието, че наглостта, те дотолкова са се врастнали в нашето ежедневие, че ние вече ги възприемаме за нещо нормално и нещо адекватно'', констатира Любомира Ганчева.

''По-притеснителното за мен е, че премиерът каза: ''Няма лоша реклама, няма лош пиар''. Сигурно е така. Обаче има лоши политици, има лошо управление, имаш лош порочен модел на управление и има българи, които живеят лошо. То е циничност, то е наглост, това е смачкване на институциите. Защото в крайна сметка, поне по Конституция, България трябва да е парламентарна република'', отбеляза тя.

Любомира Ганчева е на мнение, че записът с Борисов е много лош сигнал и за чуждестранните инвеститори.

''2018 г., при опита на г-жа Върбакова да придобие ''ЧЕЗ'', КЗК се намеси. Става въпрос за едно дружество и един представител на това дружество, хора, които са без опит, хора, които са без финансовите възможности и хора, които ще разчитат на заеми, за да управляват, пак казвам, най-голямото дружество в сектора, което е с 3 милиона крайни абонати. На първо място, големият въпрос е защо държавата решава да инвестира, както виждаме в последните месеци, в бензиностанции, решава да подкрепя частни банки, а не си е прибрала основните дружества от енергийния сектор, които са част и от националната сигурност. Но тогава сделката беше спряна от КЗК, които излязоха с едно мотивирано решение. Имаше информация в публичните медии, че ''ЧЕЗ'' възнамеряват, собствениците на компанията възнамеряват да осъдят КЗК. Нямам информация дали това е така, но 2019 г. за втори път КЗК попречиха да бъде продадено дружеството'', добави енергийният експерт.

Ганчева бе попитана от водещата Маринкова и за аргументите, с които КЗК на два пъти е стопирала за сделката за продажба на дружеството ''ЧЕЗ'': ''Имаше тогава аргументи, че може да стане концентрация с власт. В енергийния сектор е прието да има либерализиране, разделяне на дейностите, т.е. никой да не може да вземе в своята сфера на влияние страшно много дейности, да концентрира власт и по този начин да манипулира пазара. Факт е, че г-жа Върбакова не оспори тези твърдения. Мигът, в който беше спряно нейното заявление и предварителен договор за закупването на ''ЧЕЗ'', тя излезе от сделката и повече никой не чу нищо за нея.

2019 г. при ''Еврохолд'' се случи по подобен начин. Разликата беше, че ако в първия случай през 2018 г. на КЗК отне месеци (б.р. което е нормалното заради купищата документи), в случая с ''Еврохолд'' им отне 10 дни, от които работни мисля, че са може би 4-5 дни. За няколко работни дни институциите информирано отказаха дейност и по мое мнение във втория случай през 2019 г. беше много по-притеснително, защото те не забелязаха да има концентрация на сходна дейност. Те казаха, че има голяма опасност в бъдеще ''Еврохолд'' да извършва друга дейност, с която да концентрират много голяма власт, грубо казано, в управлението на сектора. В правния свят няма такова понятие'', каза зам.-председателката на АБВ.

Любомира Ганчева, в качеството си на енергиен експерт, коментира и темата с понижаването на цените на природния газ: ''Трябва да е ясно на нашите зрители, че намаляването на цената на природния газ, е нормалното решение от едно решение на Европейската комисия от април месец 2018 г. Ние го получихме последни от всички държави в Европейския съюз, но обясняваме, че е наша огромна заслуга. Но проблемът в конкретния случай не е толкова, че сме последни, а че го направихме след като беше започнал отоплителният сезон. Оттам идва целият хаос в системата в момента - на кой ще се връщат пари, на кой няма да се връщат, колко се връщат, кой може да прецени колко ще се върнат. Трябваше да се случи както във всички останали страни в Европейския съюз, за които се отнасяше решението на Европейската комисия - преди началото на отоплителния сезон. И на всеки един потребител, на домакинства и на бизнеса им е ясно - такава ми е цената, ще плащам толкова. А сега в момента се прие един закон, ама точно на коляно. С извинение за израза. Точно в последния момент, с лобистки вкарани текстове в закона, и в момента спорят институциите. Премиерът и министърката на енергетиката си спомням на 3 март как обявиха с апломб най-голямото постижение в енергийната сфера. Къде са в момента да отговарят за хаоса? Три месеца по-късно, не че никой не е получил пари, а не е ясно изобщо дали ще получи и кой.''

''Нека нашите зрители да знаят, че тези промени за сметките и как да се връща, бяха приети в Народното събрание без нито един глас против. Така че, прощавайте, къде е опозицията в парламента? Къде са опозиционните партии? Защо тези, които заявяват в момента във всякакви студия: ''Ние сме опозиция'', гласуват не като патерица, те гласуват абсолютно еднакво с ГЕРБ?'', запита на финала зам.-председателят на АБВ.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 55 гласа.

Свързани новини