Отидете към основна версия

31 305 84

Иван Бакалов пред ФАКТИ: Снимките от спалнята на Борисов са правени от жена

  • записи-
  • снимки-
  • бойко борисов-
  • иван бакалов-
  • факти

Журналистът прогнозира, че премиерът Бойко Борисов отново ще предизвика предсрочни избори

Снимка: ФАКТИ

''Най-напред хората, много от хората въобще не разбраха, че има такива записи и снимки, защото големите телевизии, големите медии, които са основният канал за информация, те не ги публикуваха, не ги съобщиха, или пуснаха някой да обяснява, че не е вярно. Значи те не са казали още какво е излязло на бял свят, а вече пускат някой да казва, че не е вярно. Сега последните записи - все едно нищо не се е случило. Или работят с 3-4 дни закъснение, а после започват да пускат някакви хора, които да опровергават. И то пак много не се разбира за какво става дума''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът Иван Бакалов. Думите му са повод скандалните записи и снимки с участието на министър-председателя на Република България - Бойко Борисов. Записи и снимки, които все още нямат институционално потвърждение след направена експертиза.

''Гръцкият печат много силно отрази всички снимки на Борисов. Не знам колко сайта и телевизии, дори, ги пуснаха. За разлика от българските. Първият извод, който трябва да си направим е защо гръцките телевизии, онлайн издания и вестници публикуват снимката на Борисов как спи, а българските - не. Турски вестници, холандски, английски, по света говорят за това'', продължи Бакалов.

''Хората, които се намират в интернет непрекъснато, във Фейсбук и разни онлайн издания четат, не са тези хора, които населяват България. Около 1/3, даже повече от хората гледат само телевизия. И ако телевизията не им покаже... Режимът на Борисов, ако мога така да се изразя, на това разчита. Той навремето овладя вестниците. Сега е ред на телевизиите. Те започват да загиват по този начин. Спестяват новини, манипулират, изкривяват. Те се променят и нещата. Сега не е 1995 г. да има две телевизии и те да са основната медия в страната. Сега технологично вече е съвсем различно. При толкова канали, хората прескачат, те (б.р. телевизиите) не могат да се издържат с тези пари и затова са тези схеми. Божков да им давал 20 млн. годишно, пък този не знам какви, някакви схеми. Не им стигат парите, за да се издържат'', коментира журналистът.

''За записите ще кажа следното. Технически не е като изображенията. За експертиза на звукозапис е по-сложно и по-трудно се доказва. И затова ''Биволъ'' събира пари, май ги събра вече, от читатели, за да плати на една лаборатория във Франция, която с това се занимава. Докато изображенията, всеки, който работи програмист може да пусне пет-шест програми, които да проверят дали във файла има намеса с фотошоп, дали нещо е заличавано, пипано, всичко това се установява. И то не е нужно да си лаборатория, достатъчно е човек, който е работил с фотошоп, или програмист, който знае тези програми и може да ги използва.

Ние с ''Биволъ'' обединихме усилия и ги увеличавахме тези снимки, разглеждахме, пускахме през програми. Няма фалшификации. Една-единствена снимка - на спящия Борисов, е намалена с фотошоп по размер. Оригиналният размер в пиксели на смартфона, с който е направена, е двойно по-голям. Тя е намалена на 50%, като е запазена. Първо човек може да си помисли, че нещо е изрязано и затова е по-малка, но като видиш съотношението дълга към къса страна - просто е намалена с 50% в пиксели. Освен това, установихме точните дати на тези снимки. Опитал се е да ги прикрие (б.р. изпращачът им), но не на всички. На някои се е опитал да прикрие датата на заснемане, за да обърка, да не се разбере. Малко любителска работа изглежда, обаче, начинът, по който се е опитал да прикрие.

Тези снимки са правени август, септември и декември 2017 г. и януари и февруари 2019 г. Това е разстояние от година и половина. Може да се приеме твърдението на Борисов, че има постановка (б.р. с пачките в чекмеджето). Досега трябваше да са арестували десет души от НСО, ако беше така. Защото няма как да стане в продължението на година и половина някой три пъти да внася за снимка злата и пачки и да ги изнася, докато го няма. Това как може да стане толкова пъти без охраната? Най-малкото, който влиза там с нещо, го проверяват какво носи. Това е държавна резиденция'', каза още Иван Бакалов.

''Според мен Борисов много добре знае кой ги е правил. Това е някоя жена. Това е някой, на който е позволено да присъства, докато морното му тяло, корпулентно, там почива'', смята той.

''Според мен ще се счупи като ваза, на парченца, цялата партия ГЕРБ. Много е знаково напускането на Цветанов точно в деня, в който Борисов тръгна да се оправдава за снимките на пресконференция, на уникална пресконференция. Все едно Тодор Живков да събере цялото Политбюро, секретари на ЦК и не знам кой още, и те да стоят зад него, той да говори, а те да гледат намръщено. Такова шоу рядко може да се види'', добави Бакалов.

''Понеже за записите не стана дума, някои казват, че било монтаж. За да е монтаж той трябва да ги е изрекъл тези работи, в да речем няколко други разговора, за да ги монтира някой. Къде е изрекъл тъпа (б.р. от записа ''проста'') кърджалийска... Не знам как може да го монтираш това нещо. Така беше и с Мишо Бирата. Монтаж, фалшификат и после си призна'', припомни журналистът.

В края на участието си журналистът Иван Бакалов прогнозира, че премиерът Бойко Борисов отново ще предизвика предсрочни избори.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 101 гласа.

Свързани новини