Отидете към основна версия

7 886 134

Мая Манолова пред ФАКТИ: Дали новият дълг отново няма да стигне до чекмеджетата на властта

  • мая манолова-
  • бойко борисов-
  • протести-
  • оставка-
  • изборен кодекс-
  • нов дълг

"Мястото на всеки честен и почтен народен представител е на площада", каза Мая Манолова

Снимка: ФАКТИ

„Особено притеснително е, че новите правила в изборното законодателство се приемат на тъмно, непрозрачно и зад гърба на гражданите. Освен нашата организация този път до обсъждане и гласуване на второ четене в Правна комисия не бяха допуснати и някои други граждански организации“.

Това каза Мая Манолова пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

„Изборният кодекс е достатъчно ясен. Бяха проведени избори с машинно гласуване на евровота и тези текстове бяха абсолютно достатъчни, за да се организира то. Разбира се, за месните избори машините бяха отменени, за да могат спокойно да фалшифицират, манипулират и откраднат гласовете на хората. А сега – заради скандала, след месните избори, заради протестите, заради нашето огласяване на този проблем, тъй като сега е невъзможно просто да махнат машините, те са предприели поредица обходни действия, с които да обезсмислят машинния вот“, така Мая Манолова коментира мотивите за промени в Изборния кодекс.

„Много се надявам, че на тези хора – и на Михаил Константинов, и на Томислав Дончев, ще им бъде потърсена отговорност, както и на членовете на ЦИК, защото те нарушават закона. Те открито не изпълняват законовите си ангажименти“, каза Манолова. На допълнението на Лили Маринкова, че председателят на ЦИК подаде оставка, Манолова отговори: „Да, имаме оставка на председателя, но органът продължава да действа и тази оставка едва ли ще ѝ свърши работа в момента, в който се потърси отговорност защо цяла една година нито ЦИК, нито Томислав Дончев - който е министърът от Правителството, определен да отговаря за изборите и за машинното гласуване, не са предприели абсолютно никакви действия за снабдяването с машини“.

Лили Маринкова отбеляза аргументите, който Томислав Дончев дава – че няма уточнение как точно да стане. „Това ще го обяснява, когато му се потърси сметка и когато се направи ревизия на неговите действия. Аз мисля, че е крайно време всеки един министър, всяко едно овластено лице да носи лична отговорност за това как е изпълнил своите задължения. Факт е, че в Изборния кодекс от миналата година, месец август е записано, че изборите след месните избори се провеждат само с машини във всички секции с над 300 избиратели. Фактът, че машинното гласуване е достатъчно добре описано, разписано в Изборния кодекс за евроизборите, на които имаше 3000 машини, снабдени от ЦИК. Гласовете дадени чрез тези машини, не бяха експериментални, бяха действителни. Видя се, че текстовете работят“, каза Манолова.

„Аз ги призовавам утре да не влизат в зала и да не участват в това посегателство“, каза Манолова по повод на участието на БСП в изборните промени. На въпроса възможно ли е да става дума за интереси, Манолова отговори: „Няма да коментирам една или друга политическа партия, един или друг народен представител. Мястото на всеки честен и почтен народен представител е на площада, сред хората“.

„За всеки случай, те приемат текстове, които реално обезсмислят машините, ако ги има. Например досега беше достатъчно протоколът от машинното гласуване да удостовери реалния вот в изборните секции. Сега те въвеждат изискване разписките, които всеки получава след като гласува машинно и пуска в една прозрачна урна да се броят и ако има разминаване между тези разписки и машинния вот, за окончателни, за меродавни, за правилни, да се смятат разписките. Това, от което бягахме – човешка ръчичка, ръчичка на партиен функционер да пипа, да брои и да пише протокол се връща. Да, ще има машина, но в крайна сметка резултатът ще се пише от броя на разписките, които са излезли от тази машина. Тоест все едно е дали ще гласуваш с хартия или ще гласуваш с машини – някой ще брои“, обясни Манолова.

Лили Маринкова коментира, че приемането на тези промени в условия на гражданско недоволство би довело до оспорване на резултатите от така проведени избори. „Със сигурност ще има политическа криза след едни брутално нечестни избори“, категорична беше Манолова.

„Прави се опит да се посегне на преференциите, което много се надявам, че няма да мине в зала. Тоест прагът им да бъде толкова висок, че те да се окажат абсолютно непостижими", това беше един от примерите за промени в Изборния кодекс, които Манолова даде.

„Особено тревожни са предложенията, свързани с мажоритарния вот при Велико народно събрание. В Конституцията е казано, че в изборите на Обикновено народно събрание и за Велико народно събрание правилата трябва да са еднакви, те трябва да се осъществяват по едни и същи правила. Сега обаче се прави опит само изборите на Велико народно събрание, каквото Борисов се готви да свика, да се провеждат при смесена система.

Аз съм привърженик на мажоритарния вот, но този мажоритарен вот, който Борисов се опитва да вкара е опит да бетонира статуквото, да бетонира него и ДПС в техните традиционно силни райони. Защото ако през 1990 година изборите за ВНС бяха на два тура, сега ще бъдат на един. Тоест кандидатът, който е получил най-много гласове в първия тур – те могат да са 10, 15%, той влиза в Парламента. Така огромна част от избирателите ще останат непредставени“, каза Манолова.

„Ако ДПС в последния момент променят своето публично изявление, че няма да подкрепят този проект за Конституция и Велико народно събрание, президентът няма да има никаква друга възможност след това гласуване на 160 души на този проект освен да насрочи избори за ВНС“, допълни тя.

Лили Маринкова отбеляза, че това е най-мрачната фантазия. „Но тя е абсолютно възможна. Хората трябва да го знаят. След един вот на 160 народни представители от този Парламент нещата стават необратими“, категорична беше Манолова.

„Утре призоваваме всички граждани, в 07:30 часа пред фонтана на Президентството да се съберем и да се опитаме да предотвратим посегателството върху Изборния кодекс. Да кажем на депутатите: „Не го правете!“, призова Мая Манолова.

„Наистина е скандално, когато хората са по улиците и площадите, когато гневът на гражданите буквално се излива, зад гърба и въпреки народното недоволство, нагло и безцеремонно да се взимат такива решения като промените в Изборния кодекс в интерес на управляващите и като тегленето на нов дълг от 4 милиарда лева. Днес това се случва, днес се обявява тази емисия и никой от българските граждани не е уведомен надлежно, пълно за какво, как ще бъдат използвани тези пари“, това отговори Манолова на въпрос за идеята на България да емитира дълг от 2 милиарда евро.

„Дотук, ако направим една рекапитулация, се говори за колосални средства, които уж бяха предоставени за справяне с последиците от Covid кризата. Борисов лично обяви едни 4 милиарда и половина за мерки срещу Covid кризата. След това Европейската комисия обяви 2 милиарда и 700 милиона също подкрепа за България срещу Covid кризата, от които стана ясно, че са похарчени 1 милиард и 500 милиона, но по какъв начин са харчени тези пари, до кого са стигнали, никой от нас не разбра.

Притеснението в момента е дали новият дълг отново няма да стигне до чекмеджетата на властта, до чекмеджетата на премиера вместо до масата на българските граждани, за да се осигури хляба на българските семейства. Хората наистина имат нужда от подкрепа. На есен нещата ще станат още по-тежки, но съмнението е, че тези пари ще се похарчат отново за близкия кръг“, каза още Мая Манолова в студиото на ФАКТИ.

Относно тези 4 милиарда лева, Манолова предположи, че „една част ще бъдат откраднати, друга част ще бъдат раздадени предизборно, за да се осигуряват гласове на управляващите“. Тя отново призова депутатите да не влизат в залата при гласуването утре.

Лили Маринкова зададе въпрос дали ако БСП беше излязла от Народното събрание, е могло да се оформи друго положение. „Аз вярвам, че и в БСП, и в другите парламентарни групи има достатъчно почтени хора, които могат да го направят и като личен жест за разбиране, за съгласие, за взаимодействие с техните избиратели“, отговори Манолова.

„Както и да изглеждат протестите, дори и да не са със стотици хиляди души всяка вечер, те имат огромната подкрепа на българското общество“, заяви Манолова. „Хората подкрепят протестите, хората смятат, че Правителството на Борисов вече е изчерпано“, допълни тя. „Хората го подозират, че стои, за да бъдат окрадени и последните пари, които биха спасили България“, каза тя.

„Смятам, че този път е ключово важно на фона на протестите и на гнева на гражданите всеки един политик, който ще се яви на избори да заяви в лично качество: „Аз, Мая Манолова, аз, Нинова, аз, Явор Божанков, няма да участвам в коалиция с Бойко Борисов“, каза Манолова в края на разговора.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.

Свързани новини