Отидете към основна версия

6 320 43

Борислав Сандов пред ФАКТИ: Водата ни се краде и губи, трябва стратегия (ВИДЕО)

  • борислав сандов-
  • яз. копринка-
  • язовири-
  • води-
  • засушаване

Страната ни, която всъщност е бедна на водни ресурси, преминава в субтропичния климатичен пояс, предупреди екологът

Борислав Сандов

Бих казал, че яз. "Копринка" е изпразнен умишлено, за да бъдат насочени водите му към следващия язовир по поречието на същата река. През този месец сме свидетели на засушаване, но годината не може да бъде определена като сушава. Данните са налични, включително и в бюлетина на МОСВ. Годината не е много по-различна от предишните. Защо тази година се случва това? - причината е в източването. Причините са различни. Основно става въпрос за регламентирани кражби. Това заяви в студиото на ФАКТИ екологът и съпредседател на "Зелено движение" Борислав Сандов.

"Вместо тези води да отиват за питейни нужди, те се използват за напояване и производство на енергия от все повече на брой, нароили се в цялата страна, мини ВЕЦ-ове. Те са частни и като знаем на какво ниво е корупцията в България, можем да предположим, че едни хора са успели да си осигурят протекции и влияние в определени институции да им отпускат повече вода", каза той.

Сандов определи като грешка решението на властите от миналия месец 30% от оттока на яз. "Копринка" да бъде пренасочван по поречието на река Тунджа към яз. "Жребчево".

"Това доведе до проблем за "Копринка" и в момента може да се види - той е изцяло пресушен, дори обемът, който трябва да поддържа един язовир, свързан с биологичното разнообразие, рибните запаси", уточни той.

"Като цяло управлението на водите в България продължава да е един голям провал. В редица населени места вече няма питейна вода. Това, че минахме през водни кризи и се очакват водни кризи в още по-големи градове, това е провал. Имаме плавно засушаване в България, но видимо това ще се усети в следващите няколко десетилетия. На този етап не можем да говорим за сериозно засушаване, данните са такива и те не могат да излъжат.

В България все още над половината от водата, която идва от язовирите във водопреносната мрежа отива в аварии, губи се по трасетата и се плаща от гражданите. Освен натрупаните проблеми през последните 10 г., виждаме и изпуснати ползи, виждаме и нелепи управленски решения като създаването на този ВиК холдинг, в който се дислоцираха 1 млрд. лева, а няма по-добра координация. В предприсъединителния период, когато България трябваше да договаря парите от ЕС по отношение на водоснабдяване и канализация, тя реши да приоритизира канализацията вместо водоснабдяването, което създаде огромен проблем. Цялата водопреносна система е на дупки, остаряла, включва азбестови тръби - това е престъпно деяние", коментира Сандов.

Той обърна внимание, че всъщност България е една от най-бедните на водни ресурси страни в Европа.

"Трябва да кажем и че броят на експертите в институциите е много намалял. Това се дължи както на политическия натиск върху тях те да изпълняват определени политики, да не кажа и поръчки, а не да се водят от експертното началото. От друга страна това са ниските заплати в институциите и онази много порочна практика с бонусите - хората, които са послушни и играят по схемите получават бонуси и то значителни, другите - не", каза Сандов.

"В следващите месеци не очакваме много валежно време. Все пак ще има валежи, които да запълнят част от обемите на тези язовири. Трябва да се промени политиката на управление на водите. Трябва да се ограничат загубите, защото иначе ако сега говорим за водни кризи, след 10-15 г. ще говорим за водно бедствие.

България преминава към субтропичен климатичен пояс. Това е свързано с тенденции извън нас, не можем да ги предотвратим. Това, което можем да направим, е да се подготвим. Да имаме стратегия за адаптация, която да гарантира, че българите няма да остават на водоноски", казва специалистът.

Целия разговор с Борислав Сандов гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Свързани новини