Отидете към основна версия

60 517 173

Христо Иванов пред ФАКТИ: Корнелия Нинова има биографични допирни точки с Пеевски

  • христо иванов-
  • еп-
  • дебат-
  • бойко борисов-
  • корнелия нинова-
  • делян пеевски

Съпредседателят на ''Демократична България'' отчете факта, че лидерката на БСП не споменава името на Пеевски, когато говори за проблемите в страната

Снимка: ФАКТИ

''Аз гледам, че има много разочарование от поведението на Европейския парламент. Все пак бих искал да внесем нотка на контекст. Трябва да си даваме сметка, че сега благодарение на протеста, на тази активизация, за първи път се поставят по този консолидиран начин проблемите на България в европейските институции и неизбежно ще отнеме време тази нова картина да се наложи. Едва от няколко месеца европейските медии масирано отразяват случващото се в България. Това е голяма промяна и тя ще се случи по-бавно, отколкото на много от нас ни се иска. Но е необратима. И е изключително важно, че се случва. Това, че резолюцията била препоръчителна, точно как ще бъде приета, в какъв вид и пр., и пр., всичките елементи от нейния път, разбира се са нещо, което ние следим и се вълнуваме от него, но голямата промяна, която се случва е, че Бойко Борисов повече никога няма да може да се ползва от удобството европейските политически лидери да могат да се правят, че не знаят с кого си имат работа. Оттук нататък следва периодът, като минимум, на токсичността и на неудобството, а това винаги е пътят към края''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ лидерът на партия ''Да, България'' и съпредседател на политическото обединение ''Демократична България'' - Христо Иванов.

''Както и г-н Радулов обясни, съответните информационни служби, така да ги наречем, събиращи информация, винаги са били наясно с с реалностите в България, и това - европейските и западните ни партньори да са наясно, че когато влизат в една снимка с някого, читателите и зрителите в техните страни реагират по определен начин, са съвършено различни неща. Защото един политик реагира на общественото мнение в своята страна, а не на нещата, които са натрупани в някакви папки и се знаят някъде от някого, три нива по-надолу в администрацията, колкото един посланик и един президент, който стои в Белия дом'', изрази мнението си Христо Иванов.

''Аз просто искам да си даваме сметка за това, че има някои процеси, политически, които отнемат време. Европа е голяма институционална машина. Ние си бяхме позволили да имаме едно наивно очакване, че Европа е като някаква учителка по морал и право, която ще ходи с пръчката и ще наказва, и веднага ще внесе ред у нас, а ние просто трябва да се седим. Не. Европа е една възможност, европейските институции са една възможност за нас ние да успеем да включим в техния дневен ред нашите проблеми и нашата гледна точка. Но тази възможност е толкова добра, колкото ние сме активни. И вие виждате, настъпи тази масова активизация на българското обществено мнение и това започна да има своя ефект. Очакването, че то ще се случи веднага и съответно разочарованието, което в един момент дори леко така прелива в нотки на разочарование от европейския проект, не е разумна реакция в този случай, защото европейският проект и нашата европейска интеграция нямат алтернатива и ние просто трябва, когато искаме европейските институции да работят за нас, както това е и с нашите национални институции, първо да си свършим работата. Да се мобилизираме, да сме готови да налагаме дневен ред, да искаме да ни чуят, да използваме всички възможности в едно демократично общество - дали национално или континентално, няма значение.Тогава ще бъдем чути. Т.е., освен молитва, лозето иска и мотика'', обясни съпредседателят на ''Демократична България''.

Иванов определи действията на ЕНП по време на вчерашния дебат като ''отблъскващи'' и ''жалки''.

''Общественото мнение е чувствително. И когато става дума не просто за лъжи, не просто за такова драстично разминаване между европейските ценности, за които всички много обичаме да говорим и да се кълнем тях, много е лесно по Туитърите и плакатчетата тези неща да се пишат. И когато те видят да се тупаш по раменете с един човек, който с евро си пълни шкафчето и тези евро най-вероятно идват от еврофондове, т.е. това са пари, извадени буквално от джобовете на данъкоплатците, това има определени последици. Включително за тези политици. Ще видите, че желанието им да са в една снимка с Бойко рязко ще намалее. Искам да ви напомня реакцията на Йоурова, която поддържаше иначе един съвсем такъв хипнотизиращ език. Когато някой ѝ каза, че тя е съучастник на Борисов, това, което Радан написа, тя избухна. Забрави за своя хипнотизиращ тон и каза: ''Не ме слагайте в едно изречение с Борисов''. Това, когато престанеш да искаш си в едно изречение и снимка с Борисов, е началото на края на Борисов и от гледна точка на европейската търпимост за него. Европа не е манастир, не е някаква общност от ходещи в бели дрехи морализатори, това е един съюз, основан на интереси. Нашата способност да отстояваме нашите интереси на всички нива е това, върху което трябва да си помислим. Просто да очакваме да си внесем цивилизация от Европа, както си внасяме банани отнякъде, няма да стане. Трябва сами да се преборим и големият извод е, че когато се борим обаче, както това направи Радан и гражданите на улиците на София, благодарение на които това се случи, разбира се, това работи. И Европа започва да работи и за нас, а не само за Бойко'', заяви още Иванов.

Той бе помолен от водещата да коментира и персоналното напрежение между Елена Йончева и Корнелия Нинова в БСП. ''Вижте, не се наемам да интерпретирам вътрешнополитическите събития в БСП. Това, което мога да кажа е, че има една видима разлика между тях двете. И тази видима разлика е, че Елена Йончева се опита да заговори с имена за корупция. Докато г-жа Нинова ѝ трябваше много дълга политическа еволюция и десетки хиляди хора на улиците на София и градовете на България, изобщо, за да спомене името Гешев. И изобщо не е споменавала името Пеевски. Тя има интересни биографични и кариерни допирни точки с Пеевски. Започва като следовател в ерата ''Ангел Александров'' - човекът, който стои зад селекцията на Пеевски, човекът, който стои зад селекцията на Петьо Еврото, впрочем, и човекът, който ужким вкарва Ахмед Доган в затвора, за да го произведе в лидер на турското демократично движение. Изключително интересна фигура (б.р. уточнява се, че Ангел Александров е покойник), която дава изключително интересна допълнителна връзка между биографията на Доган преди 1989 г. и лобито на Доган и ДПС в съдебната власт днес. Свързващата връзка е Ангел Александров. Пак казвам, Пеевски, Петьо Еврото и Гешев, за когото предполагам без да мога да твърдя, Ясен Тодоров, имаше един играч във Висшия съдебен съвет, всичко това са кадри на Ангел Александров в следствието. Корнелия Нинова е минала през тази школа. Нейното нежелание да говори за реформата на прокуратурата, нейното нежелание да споменава тези имена, прави лошо впечатление... За да съм достатъчно дипломатичен. И е в контраст с Елена Йончева. Защото, каквото и да говорим за Елена Йончева, тя е човек, който се опита за първи път в БСП да заговори с конкретика. Ако днес в резолюцията на Европейския парламент се говори за къщата в Барселона, това не се дължи на Корнелия Нинова'', коментира Христо Иванов.

''Аз на мястото на Борисов не бих се успокоявал изобщо, защото се пропука, пак казвам, огромният стъклен таван на мълчание около Борисов на европейската сцена и в европейските медии. Подкрепата на ЕНП беше през зъби, тя се дължи на това, че трябва да бранят своите кучи синове, кучи син, но наш син, само че когато стане ясно, че е кучи син за твърде много хора, това, че е наш започва да става токсично. И точно това наблюдаваме в реално време. ЕНП, това са достатъчно безскрупулни политици, които може да защитават в момента Борисов, но съм сигурен, че в момента мислят как да се отърват от него.

Другият проблем, който те имат, чисто извън факта, че Борисов им носи определени бройки гласове и тези неща са важни, е, че те трябва някак си да намерят начин да се освободят от него без това да личи, защото иначе това ще означава да признаят видимо вина за всичко, което се случва. Аз съм сигурен, че на г-жа Меркел не ѝ се иска в последните месеци на нейното политическо битие казусът ''Борисов'' някак си да успее да ѝ се лепне.

Другият проблем е, че те не искат към двете проблемни страни - Полша и Унгария, да се присъедини трета и стабилно да се залепи там'', заяви още лидерът на партия ''Да, България''.

Той изтъкна това, че има своеобразен пробив с това, че прокуратурата, по сигнал на БОЕЦ за ''Барселонагейт'', както и по сигнал на самия него за записите с Бойко Борисов, все пак е започнала да води някакво разследване.

''Трябва да сме наясно, това, че България влезе в полезрението на Европейския парламент, на една поредица от европейски парламентаристи и медии, е огромна промяна. Тя се дължи на огромна обществена енергия и работа у нас. Трябва да продължим с работата, трябва да продължим с ефективното политическо представителство и затова в крайна сметка въпросът за протестите се превръща все повече във въпрос за това да подкрепим политически сили, които знаят какво правят, които знаят какво говорят, които говорят с имена, конкретни имена, а не просто така за корупцията, и които имат решения и са показали, че могат да се борят за тях.

На въпрос за президентските избори в САЩ, Христо Иванов отговори, че не очаква епохата на Тръмп да приключи през ноември месец тази година.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 115 гласа.

Свързани новини