Отидете към основна версия

9 804 36

Адв. Велислав Величков пред ФАКТИ: Всеки бяга от ГЕРБ, както от някой, който кашля и киха

  • главен прокурор-
  • адв. велислав величков-
  • инициатива ''правосъдие за всеки''-
  • герб

"Съдебната власт през законодателната власт в парламентарна република да променя правилата на играта в своя полза, това е сензационно нарушаване на представата за върховенството на правото", каза адвокатът

Снимка: ФАКТИ

"Бе предвидено главният прокурор в началото на есенната парламентарна сесия да отчете първите осем месеца от своя мандат - резултатите, които прокуратурата постига, делата, които следи (...) Това, което се забеляза е, че главният прокурор се опита да превърне това изслушване в прокурорски монолог и да задължи Народното събрание да приеме едни предложения за промени на прокуратурата в наказателните закони".

Това каза адвокат Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки" пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

"Има много силни препоръки и много силни констатации в доклада на Европейската комисия, от Венецианската комисия, както и резолюцията на ЕП, че прокуратурата не изпълнява и парламентът съответно не променя законите, които касаят реформирането, децентрализацията на прокуратурата", каза още той.

"Главният прокурор, типично в свой стил, демонстриран още преди неговото назначаване за такъв играе в стил "атаката е най-добрата защита". Той се опита за несгодите на прокуратурата да обвини парламента понеже имало прекалено голям формализъм в наказателното производство и прокуратурата не можела да си свърши качествено работата. Изглежда обаче, че главният прокурор разбира под качествено свършена работа това, че могат да се внасят непълни, негодни или противоречиви обвинителни актове", каза адвокатът.

"Ако се вгледаме в числата, които главният прокурор представи пред Правната комисия, причината за неговите искания се откриват в самите числа", коментира адвокат Величков. "Едни 5% от делата, които се следят влизат в съд и завършват с осъдителни присъди, които не са споразумения. На този фон се вижда, че прокуратурата не може да си свърши работата, поради което иска от парламента да ѝ облекчи работата като намали доказателствената тежест и премахне върховната инстанция", допълни той.

"Съдебната власт през законодателната власт в парламентарна република да променя правилата на играта в своя полза, това е сензационно нарушаване на представата за върховенството на правото и презумпцията за невиновност на бъдещи обвинени лица", категоричен беше адвокат Величков.

На въпрос на Лили Маринкова за прокурорското събрание в Бояна, адвокат Величков отговори, че му е направило впечатление присъствието на депутати там - най-вече на лидера на "ВОЛЯ" Веселин Марешки. "Тук си спомняме, че главният прокурор казваше, че не могат да му задават въпроси подсъдими лица - по отношение на някои медийни издатели и бивши политици. Трябва да напомним обаче, че г-н Марешки не просто е подсъдим, той е осъден на втора инстанция с ефективна присъда, но този подсъдим стои на публичния отчет на прокуратурата на първи ред", каза адвокатът.

"Там позицията на г-н Гешев стана ясна, далеч преди да е започнало делото", каза адвокат Величков по повод делото КТБ. "В наказателното право лице, облечено във власт, което може да злоупотреби с тази власт за своя или за чужда облага отговаря по по-тежко квалифицирани състави и съответно предметът на доказване е друг, защото как се доказва търговия с влияние на лице, което няма никаква власт - примерно аз като адвокат, и лице, което притежава власт като депутат, като председател на парламентарна група, министър и т.н. Ако той (бел.: Гешев) не разследва длъжностното качество на лицето Пеевски, че той е депутат и като такъв е взимал кредити - лични или чрез свързани лица от КТБ, значи той не си върши работата", каза адвокатът.

"Когато го питат за премиера, той (бел.: Гешев) казва: "Аз нямам разрешение от наблюдаващия прокурор". Разбра се между другото, че три пъти е бил разпитван министър-председателят - по записите, снимките", каза Величков. "Как наблюдаващият прокурор винаги удобно дава думата, когато става въпрос за хора от - така да го кажем, нелюбимите десни екстремисти, президентски съветници и прочие, но никога не питаме наблюдаващия прокурор може ли да се говори по проверки, които се правят срещу лица от властта. Ние примерно още не знаем има ли и как завърши проверката срещу бившия финансов министър Владислав Горанов", допълни той.

"Аз съм пълнолетен свидетел на целия Преход. От самото му начало е имало и други скандални действия на бивши главни прокурори, но такава систематика в скандалите и в избирателното действие досега не е имало и наистина не е имало случай в страната да се иска масово на протести оставката на главния прокурор. И не само в страната, защото нашите сънародници в чужбина също я искат и много мотивирано обясняват", каза адвокатът.

"Аз не смея да твърдя, че има някаква победа в момента. Знам, че го правят хора, свързани с протеста. Има успехи, победа няма. Протестът си е поставил едни цели. Докато не ги изпълни, не може да има победа", допълни той.

"Безпрецедентно не само за историята след 1990, а за цялата история на България след Освобождението съдии и то от авторитетни съдилища (...) искат да се открие процедура за освобождаване на главния прокурор поради непригодност да заема длъжността", каза Величков. "В четвъртък като първа точна ще се обсъжда това искане", допълни той като отговор на въпрос за предстоящите в четвъртък обсъждания във Висшия съдебен съвет.

"Много неща ще се променят до края на годината. За мен, най-големият успех е, че колкото и да се опитват да имитират реформа, за да останат нещата същите, този път не могат да останат същите, защото силно ще ни ограничат или ще ни спрат парите. Ако ни ограничат или спрат парите, няма да има откъде да крадат затова реформата става абсолютно наложителна", допълни той.

"Едно е ясно - ГЕРБ повече не може да получи, а дори и да получи, не може да осъществи мандат за управление в следващо Народно събрание. Защо - както всеки бяга от някой заразен, който кашля и киха, така всеки бяга от ГЕРБ. Никой няма да е съгласен на коалиция с ГЕРБ, какъвто и резултат да постигнат на избори", каза адвокат Величков в края на разговора.

Целия разговор с адв. Велислав Величков гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 32 гласа.

Свързани новини