Отидете към основна версия

25 038 178

Проф. Гечев пред ФАКТИ: Медийната империя на Пеевски хвали Борисов от сутрин до вечер

  • румен гечев-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • правителство-
  • 60/40-
  • управление-
  • криза

''Българската икономика няма никакъв шанс, докато джипката обикаля по околовръстните пътища и открива нови 15-20 метра магистрали'', категоричен е икономистът

Снимка: ФАКТИ

''Ако си спомняте, когато се водеха разговори в България за евентуалното ни присъединяване към Банковия съюз, което вече е факт, и към еврото, тогава имаше един многозначителен израз на премиера, който каза: ''Ние трябва да се закачим за тръбата от Европейския съюз''. ''Тръбата'' от Европейския съюз - това са парите, които идват от там към България. Това са едни много ''сладки'' пари и за това е страхотна битката за оставането на власт от страна на ГЕРБ, тъй като те придобиха изключително висока производителност в усвояването на тези средства, и то насочвайки ги - със съдействието на техните партньори управляващи (основно от ЕНП) в Европейския съюз, към сектори и дейности, където могат да се откраднат най-много пари, които те ползват и за лични цели, както виждаме. Ползват, разбира се, и за купуване на избори''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Румен Гечев, народен представител от БСП и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в 44-ото Народно събрание.

''Санирането е една голяма сага, тъй като това е едно от перата, от които се краде най-много. Нека да се върнем към фактите. Те, ГЕРБ, започнаха санирането с космическите 400 лева на кв. м. Има договори. След което започнаха да слизат на 300 лева, на 250 лева, при положение, че всеки един експерт в България ще ви каже, че горе-долу по това време, когато започна процесът, цената беше не повече от 130-140 лева на кв. м. Защото, извинявайте, с 400 лева на кв. м. за саниране ние се приближаваме до цената на ново строителство като разходи на производителя на готово жилище, а не на неговото саниране'', припомни Гечев.

''Освен санирането, виждате, че любовта към магистралите също е много висока, тъй като експерти твърдят, че там мизата е висока и грабежът стига даже до 60% от сумите, които се разходват. За това ние не виждаме влагането на средства в публично-частно партньорство, във високи технологии, в съживяване на някои отрасли на пазарна основа с участието на държавата. За това не се говори, говори се само за магистрали. Нашият премиер все едно, че работи в ''Пътни строежи'', защото всеки ден го виждаме с неговата джипка, която той в нарушение на правилата и на законите управлява. Аз не знам друг държавен ръководител по света да управлява джипката, в която се вози. Всеки ден ни заливат с информация от една и съща отсечка от 300 метра, откриват я по 10 пъти. Няма такъв министър-председател, не само в страните членки на Европейския съюз, но не се сещам и за Африка с такива изпълнения. Така че това, което става в България, е една ужасяваща екзотичност, която бие по авторитета на държавата'', сподели депутатът от БСП.

Румен Гечев бе категоричен, че България няма готови програми, за да кандидатства за очакваните европейски средства за възстановяване, които не са ни гарантирани априори. '''Тръбата'' не отива в багажника на джипката на г-н Борисов. Парите ще дойдат, когато ние представим в Брюксел конкретни проекти по програмите, свързани със Зеления пакет и други. Това правителство не е представило нито един проект, с който ще кандидатстваме и аз като българин съм изключително притеснен, тъй като следя какво правят в другите страни членки на ЕС. Не само Франция, Германия, Италия и Испания, водещите страни, но и Полша, Чехия и Унгария работят много активно и те вече имат конкретни проекти. И в енергетиката, и във високите технологии, в комуникациите'', разкри икономистът.

Социалистът се възмути, че управляващите са гласували в парламента кои ваксини да купува България. Той изтъкна, че от БСП не са участвали в това гласуване, защото твърдо смятат, че това не е работа на законодателя.

Гечев е на категорично мнение, че трябва да се търси съдебна отговорност на управляващите, които не се справиха с COVID кризата, коствала множество човешки животи у нас. ''Не може родилки да обикалят с часове стотици километри, за да влезнат в болница, не може български граждани да умират като кучета на стълбите на болницата. Този процес с COVID-19, който ни постави в необичайна обстановка, той просто ускори агонията на здравната ни система и я показа в най-уродливата ѝ форма. Като не отричаме това, че имаме чудесни лекари, разбира се, че има чудесни звена в болничната система, които въпреки недъзите на системата си свършиха работата. Даже да питате и най-успешните медицински отделения в България, те ще ви кажат, че здравната ни система е изцяло объркана. И за това въпросът не е само кой ще спечели изборите, а какво ще направи за тази най-важна сфера. Защото все пак за българина има две най-важни сфери, които са ключови за всяко семейство - това са здравеопазването и образованието. И двете системи са объркани в България, но здравеопазването се намира в нокдаун и тук трябва да се предприемат мерки. Българските избиратели много скоро ще имат възможност да изберат между програмите и мерките, които би следвало да предложат всички кандидати за властта'', коментира някогашният вицепремиер в правителството на Жан Виденов.

Според него реформите в здравеопазването ни са свързани преди всичко с организацията на процеса, заплащането на услугите и достъпа на осигурените български граждани до медицински грижи.

''Борисов е един страхлив политик, това е очевидно.'', каза Гечев по повод това, че премиерът не си прави пиар акции, свързани с Турски поток, защото се притеснява от американците. Според депутата от БСП Борисов трябва да се държи като германските държавници, които защитават проекта ''Северен поток 2''.

''ГЕРБ се задържаха във властта благодарение на два фактора. Първият са финансовите потоци от Европейския съюз, което никое правителство преди Борисов не е разчитало на такива фондове. Чисто исторически. Второ, правителството на Борисов тайно и полека ни вкарва в заеми от 30 млрд. лева. Т.е., това е правителство, което се ''къпе'' във външни и вътрешни заеми. Да припомним - първата бомба, която те хвърлиха, беше с първия многомилиарден заем от 16 млрд. лева, който те теглиха в период от 3 години. След което получиха и новите траншове. Така че към края на техния мандат средствата ще станат 30 млрд. лева, като включим и близо 1.5 млрд. държавни гаранции по енергийни проекти. 30 млрд. лева държавни заеми, това са колосални суми. Държавата може да се крепи на конец, макар и при мизерно състояние, от всяко правителство при такива потоци. Само че тия пари не са подарък и нашите деца, нашите внуци ще ги плащат в следващите 30 години. Падежът е - едните заеми са за 10-годишен период, другата половина са с 30-годишен период. Т.е., наистина политиката на това правителство и Борисов е ''След нас и потоп''. ''Сега ще теглим заемите, ще хвърляме парите от Европейския съюз по проекти, от които най-лесно може да се краде, и ще купуваме гласове така, че да останем на власт''''', обрисува моментната управленска картина в България Румен Гечев.

Народният представител от БСП заяви, че още при предлагането на мярката ''60/40'', той и колегите му социалисти са предупреждавали управляващите, че тази мярка няма да сработи, а освен това тя олицетворява и най-слабото държавно участие в целия ЕС. Гечев също така сподели с категоричност, че икономическите последици от COVID кризата ще започнем да усещаме след месец-два. ''Ние в последните месеци копаем дъното, тъй като българската държава не направи нищо за тези български производители, за тези фирми, за тези подотрасли, на които се крепи българската икономика и които биха осигурили нейното бъдеще. Високотехнологичните отрасли, електроника, производство на медицински апаратури и други. Българската държава не каза една дума какво тя ще подкрепи най-много'', заяви още народният представител и даде обратен пример с президента на Франция Еманюел Макрон, който се бе заканил, че няма да позволи нито една стратегическа френска фирма да фалира заради COVID кризата. ''Докато в България политиката на това правителство е: ''Дайте да лъжем, да обещаваме, да можем по някакъв начин да се докопаме до изборите''. Вие, ако им сметнете техните обещания, това е наистина престъпление. Не само според мен. Ако пуснете предаванията и интервютата на министрите, премиера, или на техните основни представители в парламента, то ще излезе, че те са дали на българския бизнес 100 млрд. лева. Те едни и същи пари ги въртят по различни програми по пет пъти'', добави той.

''Цяла Европа и целият свят ни се смее с тази ''Мата Хари'' и с тези малоумни обяснения, които ни се дават'', възмути се Гечев и остро разкритикува НСО и прокуратурата заради това, че си мълчат или пускат лъжовна информация по случая с мистичната ''Мата Хари'', кюлчетата и пачките евро в спалнята на премиера Бойко Борисов.

''Докато той козирува, те няма да го пипнат. Тъй като те това искат - послушание, тихичко да е в България. Това, че някой краде... Само да не им създава проблеми тука на южния фланг, защото примерно унгарци, чехи и поляци им създават проблеми, така да се каже, защитавайки националния си интерес. А господин Борисов козирува. Той е хванал нишката, че докато се снишава и козирува, отнякъде го е научил, те ще го оставят на власт. Само че сега големият въпрос, голямото изпитание пред българския избирател, е дали ние ще го оставим на власт. Аз мисля, споделям мнението на много хора, че е крайно време тази върхушка да слезе от властта и да ѝ се потърси отговорност по дни, часове и секунди'', сподели мнение политикът с дългогодишен опит.

''Много добре известно е колко души работят в администрацията, като се сметнат и техните семейства и най-близки. Но все пак мисля, че това е един опростен вариант, тъй като не мога да допусна, че цялата администрация ще ръкопляска и ще гласува за Борисов. Първо, никъде не е казано, че администрацията ще изчезна след изборите. Чисто хипотетично е възможно тук и там да бъдат направени промени, но няма разумна власт, не само според мен, която ще си отреже администрацията по политически причини. Хората, които са си квалифицирани, които си гледат работата, които ни обслужват нас, те са си работели и ще си работят. Но, разбира се, калинките, които са поставени на места, които не отговарят на техния образователен ценз и опит, нямат място в администрацията'', коментира Гечев опасенията на Лили Маринкова, че ГЕРБ отново може да спечели изборите заради гласовете на държавната администрация.

''Фактите са, че цялата медийна империя на г-н Пеевски от сутрин до вечер хвали Борисов. Всички други обяснения, как били противници, как се дебнели един друг... Дебнат се, само че денонощно цялата медийна империя работи за Борисов и неговата клика. Очевидно имат общи интереси. Разбира се, аз разполагам и с други факти, от икономиката.

За да подаде оставка един премиер... Той е поставен там с определена подкрепа. Тези, които го подкрепят, няма да му позволяват той сам да взема решения - как да променя правителството, какви политики да провежда, или кога да напусне. То е като ''Кавказка пленница'' и рекапитулацията е страшна, защото ние тепърва ще плащаме'', заяви още Румен Гечев.

''Да припомним, че българската хазна загуби 700 млн. лева от тези фирми в съглашателство между г-н Божков, г-н Борисов е премиер на тази държава, министърът на финансите и техните калинки около тях. Опрощаването на 700 млн. няма как да стане без тези играчи да са си разделили парите за сметка на България'', припомни народният представител от БСП.

Гечев коментира и това, че ако Васил Божков осъди държавата ни в Европа за неправомерно отнети лицензи на компаниите му, българският данъкоплатец ще плаща доста солено. Припомняме, че компании на Васил Божков започнаха да си връщат лицензите след съдебни решения. ''За голямо съжаление ние българите, данъкоплатците, ще плащаме магариите на Борисов и неговия екип, тъй като компенсациите ще бъдат огромни. Те не са предвидени в българския бюджет'', поясни икономистът.

''Българската икономика няма никакъв шанс, докато джипката обикаля по околовръстните пътища и открива нови 15-20 метра магистрали, докато Мата Хари си влиза, когато си иска, и си излиза от спалнята на премиера, нещата ще си останат трагични за голямо съжаление. Но има надежда, спасение дебне отвсякъде, имаше такъв филм. Ето, идва и Нова година! Няма непоправимо положение, въпросът е българите да се вземем в ръце и свободно да изберем нещо различно, което може да ни извади от тази кал'', каза към края на участието си в студиото на ФАКТИ проф. Румен Гечев.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 125 гласа.

Свързани новини