Отидете към основна версия

13 925 46

Иван Бакалов пред ФАКТИ: Свикнахме на скандални безобразия с този премиер

  • иван бакалов-
  • избори-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • бсп-
  • коалиции

Журналистът е на мнение, че когато близките до Борисов хора усетят, че той изпуска властта, те ще се обърнат срещу него и ще започнат да разкриват какво е правил

Иван Бакалов, кадър: ФАКТИ

"Тя може да е вяла наистина, защото отсъства основният дебатиращ, който би трябвало да се появи и с него да има разговор, или поне интервюта. Това е лидерът на управляващата партия". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът Иван Бакалов по повод течащата предизборна кампания и отсъстващия Бойко Борисов от нея.

"Той най-малкото трябва да се покаже, ако ще да поема отговорност. Най-малкото трябва да се покаже в живо студио и с лидери на партии да дискутират бъдещето на България - кой какво смята да прави. Той отсъства, няма го. Той въобще отсъства от медиите от миналата година лятото, или пролетта ли беше, когато излязоха снимките с чекмеджета и пачки и той направи една пресконференция. Имаше и записи, които излязоха. Та, той направи една пресконференция, на която целуна другарката по главата, дето я нарече в разговор със съкращението ПКП, за да покаже колко се обичат. Оттогава той присъства в медиите само със селфита. Снима се сам с джипката, обикаля, слушаме говорещия врат и това го пускат в телевизиите непрекъснато. Но не го канят. На пресконференция на т.нар. щаб се явява, говори 10 минути и си излиза без въпроси. Сега няма интервюта с него в големите телевизии, не участва в дебати. Това е вид изборна измама, това не са нормални избори, това не е демокрация", продължи Бакалов.

Журналистът се върна и към интервюто на Борисов за немско издание:

"То повдига страшно много въпроси, които никой не му е задал. Той казва в това интервю, че в неговата резиденция в Бояна някой е внесъл пачки, злато и пистолет. И ги е сложил, за да ги снима. Той казва Мата Хари. Някой трябва да го попита, в медии да се яви и да отговори коя е Мата Хари. Той ли е наредил на охраната да я пускат без да я проверяват, за да ги внесе тези работи, ако приемем, че не са негови? И много въпроси има още, които никой не му е задал".

"Това е тип общуване като Ким Чен Ун в Северна Корея. Той така се снима на неизвестно място, казва някакви работи, среща се с някакви генерали министри и се излъчвам сам после. Ние сме уж демократична държава, член на ЕС, но и тук е такава ситуацията", върна се Иван Бакалов на темата за поведението на премиера Бойко Борисов.

"Не отговаря и на въпроси на депутати, в парламентарния контрол в петък той с месеци не е присъствал, за да отговоря. Почти година. Това е абсолютно скандално. Ние сме точно като жабите. Жабата, дето я слагат в тенджерата и бавно нагрява, тя се сварява без да разбере. Това се случва с всички нас, ние свикнахме на скандални безобразия с този премиер", продължи той да критикува Борисов.

"Реалността е такава за тези избори. Няма да има партия с мнозинство. Така беше и в предишните парламентарни избори. Нямаше партия с мнозинство. Борисов винаги е правил кабинети в коалиция. Намираха се партии, които да влязат с него в правителство. Този път няма да стане. Опарили са се от него. Примерно "Демократична България" няма да влезе. Много хора се съмняват, че партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", ще бъде поредната партия в коалиция (б.р. с ГЕРБ). Аз съм убеден, че това няма да стане. Освен това, друго е интересно. Не се знае дали една партия от 30 депутата горе-долу, колкото вероятно ще има "Има такъв народ", дай Боже да са повече, и ГЕРБ, заедно събрани, дали ще направят 120 депутати. 121 им трябват за правителство. Това е съмнително, защото се очертава да влязат повече малки партии в парламента. Когато те влязат повече, депутатските места за големите са по-малко. Примерно ГЕРБ 2014 г. спечели с 32% изборите и имаше 84 депутатски места. Ако сега спечели с 30% е много вероятно да има 80, дори по-малко депутатски места. При това положение ще им трябват още 2-3 партии най-малко, за да направят правителство. Как ще стане това, аз не знам. Според мен това са последните избори, на които той може да спечели, дали ще е с 1%, или с 2, или с 4, но повече няма да бъде премиер. Той, за да спаси кожата, ще изтика някой друг за премиер и ще направят правителство на националното съгласие, или програмно, или експертно, или някакво там ще го нарекат, но той да участва в управлението с друг премиер. Кой ще е той, можем вече да гадаем, защото това не зависи само от него, а и кой ще приемат другите", смята Бакалов.

"Най-голямата вреда на Борисовото управление толкова години е, че хората свикнаха, че някакъв обикаля по магистралите с джипката, казва тук това, тук онова. Хората си мислят, че така се управлява държава. Ами, не е така. Делегират се права, колективно се управлява", вметна журналистът.

"Правителство, ако съставят, защото има вариант да не съставят и есента да има нови избори, но ако съставят едно правителство, то няма да изтрае дълго и ще има нови избори, защото ще бъде много компромисно. Освен това, това е началото на края на Борисов, защото той ако не е премиер и си мисли, че може да управлява, дърпайки конците задкулисно - това ще е олигархично управление. Каквото беше досега. Както беше на Орешарски кабинетът. Ако си мисли, че отстрани може да подръпва, няма да стане. Постепенно ще се обърнат всички ония, които са се страхували от него и са го обслужвали. Постепенно ще се обърнат на другаде. Той дори да сложи премиер марионетка, като Томислав Дончев, да речем, или може да вземе някой от извънпарламентарните и да го сложи уж като приемлива фигура... Дори да сложи марионетка, една марионетка няма как дълго време да издържи като премиер. Както и с Орешарски не стана. Мисля, че ситуацията у нас - след това лято, след изборите, ще бъде като Ирак след Садам", заяви още Иван Бакалов.

Журналистът е на мнение, че когато близките до Борисов хора усетят, че той изпуска властта, те ще се обърнат срещу него и ще започнат да разкриват какво е правил.

Той каза още, че ще се направи всичко възможно ВМРО да бъде набутано в парламента, защото са готов партньор на Борисов.

"Вредно е това управление на Борисов толкова години. Не е само това, че създаде усещането и очакванията един премиер да обикаля... Това не е управление. Вредното е и неговата безпрестанна демагогия и лъжи. Непрекъснати. Това е най-отровното за политическия живот в България'', смята Бакалов.

"Ако се случи така, че да е победител БСП, възможно е да участват в управлението. Те няма да искат тия, ония, ама накрая ще се стигне до някакъв кабинет. Пак ще бъде наречен нещо експертен, спасителен и пр. Но ако не победят, най-вероятно ще ги игнорират", каза към края на участието си журналистът.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 60 гласа.

Свързани новини