Отидете към основна версия

11 289 106

Адв. Хаджигенов за ФАКТИ: Ако Слави направи собствен ГЕРБ, каква е разликата дали командването е от Банкя или от другаде

  • адв. хаджигенов-
  • николай хаджигенов-
  • парламентарни избори-
  • герб-
  • изправи се! мутри вън!-
  • слави трифонов-
  • има такъв народ-
  • 46-то народно събрание-
  • адв. николай хаджигенов

“ДПС разполагат с цели отрасли от икономиката на България. Те са много сериозен противник, много по-сериозен от ГЕРБ всъщност”, смята адв. Хаджигенов

Снимка: ФАКТИ

„За пръв път в най-новата ни история най-накрая МВР и Прокуратурата са едни срещу други. Прокуратурата е нещо зло – дъвчем го вече 20 години, ако не и повече. Това е някакъв смешен плач. Между другото касkетите са пропуснали да се оплачат на арменския поп. Щеше да им свърши повече работа“.

Това каза адв. Николай Хаджигенов, кандидат за народен представител от „Изправи се! Мутри вън!“, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Повод за думите му беше писмото на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет срещу действията и думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, които според тях „уронват доброто име на Прокуратурата“. Писмото беше изпратено до множество посолства, до Европейския парламент, Европейската комисия и Венецианската комисия.

„След 11 юли ги чакат сериозни антибиотици в Прокуратурата, така че ще излекуваме този тумор или просто ще го премахнем. Това е началото на края на този тип съветска прокуратура, създадена през 50-те години с цел репресия и с цел съхраняване на недемократичната корумпирана власт“, допълни той.

„Премахнем ли Гешев, всичко това ще спре. Другото е, че има един странен мълчалив тип прокурорски протест, сигурно на повечето хора не им прави впечатление, но аз ще го кажа, защото ние, които сме в бранша, го виждаме. Този мълчалив протест е на Софийска градска прокуратура и Върховна касационна прокуратура. Те сякаш не съществуват. Каквото има, Гешев възлага на Специализираната прокуратура, а същевременно Софийска градска прокуратура и Върховна касационна прокуратура оказват тиха съпротива“, каза още адв. Хаджигенов и заяви, че на прокурорските протести излизат хора, които „взимат едни пари, за да бранят корупцията“.

„Шефката на Спецсъда излъга, че не са подписвали подслушвания, три дни по-късно аз ги показах по телевизията и се оказа „Ах! Подписвали сме ги“. Давам пример какво точно работи специализираното правосъдие“, допълни той.

На въпроса дали истината за подслушването ще се разбере в комисиите на следващото Народно събрание, адв. Хаджигенов отговори: „Да, точно така. Доколкото ние нямаме истинска Прокуратура, мястото им е там. Тоест Народното събрание и временните комисии трябва да свършат работата на Прокуратурата. Това е и причината, поради която занесох доказателствата за подслушване на вътрешния министър, а не на Прокуратурата, където принципно би им било мястото. Но как да ги дам на Гешев, като това е направено от Гешев със съдействието на спецорганите!“.

Разговорът премина към казуса със списъка на 38 политици и магистрати с недекларирали имоти и сметки в чужбина през 2019 година. „Цацаров седна върху списъка, буквално. Точно както седна върху папката с делото за убийството на Пеевски и куп други дела. Най-вероятно там има интересни имена, не бих се учудил, ако човекът с инициали И. Г. е Иван Гешев“, коментира адв. Хаджигенов.

На въпрос трябва ли правосъдният министър да има роля в това невзаимодействие между МВР и Прокуратурата, адв. Хаджигенов отговори: „Янаки Стоилов днес обяви, че чака от вътрешния министър доказателства, за да сезира Висшия съдебен съвет срещу Гешев и срещу отделни прокурори, които бавят делата срещу купуването на гласове в полза на ГЕРБ. Това е правилното действие. Лошото е, че влиза в този Висш съдебен съвет, което няма никакъв смисъл“.

„Основната следваща цел е правосъдието, което означава Висш съдебен съвет, Иван Гешев, Прокуратура, НСО, МВР, ДАНС, КПКОНПИ – всичките тези безумни служби, които бяха в услуга на властта, пазеха управляващите да грабят, пазеха заграбеното“, допълни той.

„Видяхме как във филма „Осемте джуджета“ прокурори си разделят доказателства в килограми злато, в пари в двора на Спецпрокуратурата и ги местят от един багажник в друг. Аз ненапразно казвам, че са разбойнически организации. Помните Франтишек, който беше шамарил някакво дете – това е манталитет. Това е човек с власт, който е свикнал, че може да направи всичко, че всичко му е позволено. Примерът с това, че ошамарил някакво дете, защото го е прередило, е безумие. В нормалния свят този човек не само няма да работи държавна работа никога повече през живота си, а ще бъде съден и осъден“, категоричен е адв. Хаджигенов.

Споменавайки този случай, Лили Маринкова зададе въпрос за децата, които присъстват на предизборните събития на ГЕРБ. „Това, ако позволите волността на израза, е изнасилване, блудство с непълнолетни и с малолетни. Какво прави Борисов с тия деца? Какво прави с тях? Освен че е нарушение на закона, въпросът е какво прави с тях. Това, че гушка разни лели от ГЕРБ-Лели и прочие организации, добре, но децата – това е изнасилване. Сигурен съм, че децата не са доброволно там, 100% процента съм сигурен“, заяви кандидатът на народен представител.

„Той (б.р. Борисов) няма да се върне, а ще отиде на едно ново за него място. Надявам се да живее дълго и щастливо при бай Ставри и да докара поне до 100“, допълни адв. Хаджигенов. „Това не е шега, а така трябва да изглежда правосъдието. Не може да мачкаш собствения си народ, не може да крадеш собствения си народ, не може да изтезаваш собствения си народ и това да остане без последствия. Няма как. Това е правосъдието - не е реваншизъм, не е отмъщение. Ако беше отмъщение, тези бесилки и ковчези, които ГЕРБ сънуват в пропагандата си, щяха да са пълни, пък те не са“, смята адв. Хаджигенов.

Разговорът премина към срещата между Борисов и Ердоган в събота. „Бойко търси убежище“, коментира Хаджигенов. „Орбан е твърде дребен диктатор, Бойко трябва да се скрие на по-сериозно място“, допълни той. „Това, което Бойко не е разбрал е, че няма място на Слънчевата система, на което да се скрие от правосъдието. Нито Ердоган ще го пази и спаси, нито никой. Със сигурност“, обясни той.

Адв. Николай Хаджигенов е категоричен, че срещата между Борисов и Ердоган не е опит за продължение на политическата кариера на Борисов и не става дума за търсене на подкрепа и влизане в коалиция с дадена партия. „Няма коалиция, която да го вземе (б.р. да вземе Борисов). Той е токсичен, всички избягаха от него. От Пеевски се отрече майка му, от Борисов всички ще се отрекат още рано сутринта на 12 юли“, смята адвокатът.

„Ние не познаваме истинската демокрация. В истинската демокрация е добре да има водач, ние обаче търсим месия всеки път. За какво ни е това?“, попита той. „Дали ГЕРБ ще имат 1 или 2 процента повече като резултат на изборите от „Има такъв народ“, няма никакво значение. Това не ме плаши, напротив – радва ме, защото най-добре се пада по врат и от високо. Те паднаха веднъж на 4 април, сега ще паднат още един път на 11 юли, жестоко при това. Резултатът им няма абсолютно никакво значение. Аз съм скептичен, че те ще бъдат първи, защото машините унищожават възможността за менте вота, унищожават мъртвите души“ коментира той.

Той коментира още и отказа на Слави Трифонов да се кандидатира за народен представител и да поема ръководни постове. „Постъпката на Слави Трифонов има друг тип обяснение – това, което говорихме преди малко за месиите и за спасителите, които ние продължаваме да търсим, а това очевидно е зло. Аз разбирам Слави и ще дам пример със себе си. Миналата година на площада беше адски лесно аз да се превърна в следващия месия – просто трябваше да кажа: „Аз съм, следвайте ме“. Аз не го направих. Не се въздържах, а съвсем умишлено направих всичко възможно да не се стигне дотам, защото този тип лидерство води именно до едно, а то е антидемокрация, до еднолична власт в ръцете на някого“.

„Истинската демокрация е това, което има в момента – има коалиция от много хора, което е чудесно, защото трябва да се постигне съгласие, което вече е демокрация“, категоричен беше адв. Хаджигенов.

На въпроса кога дадена личност започва да иска да бъде лидер, той отговори: „Когато се отскубнеш от средата си, от гражданите и започнеш да гледаш отгоре, без значение дали си се качил на малко камъче или на по-голям камък. Когато започнеш да гледаш само надолу, това е моментът, когато късаш връзката с действителността. Именно затова в Древен Рим е имало роби, които са вървели след всеки властник и са му повтаряли: „Помни, че си смъртен“ (…). Това е причината, поради която отказахме да бъдем лидери, водачи и месии по български. Това е причината, поради която аз дори не си взех талонче за паркинга на Народното събрание, включително ходих пеша до Народното събрание съвсем умишлено – за да не забравя, че съм смъртен“.

Адв. Хаджигенов коментира още бъдещето на ДПС и Делян Пеевски. „Ерата „Пеевски“ приключи. Чудесно е, че това ще се отрази крайно негативно на ДПС, защото те, тръгвайки отначало с груби прояви, успяха да се еманципират, образоваха се, набраха кадри, направиха икономическа мощ. Те разполагат с цели отрасли от икономиката на България. Те са много сериозен противник, много по-сериозен от ГЕРБ всъщност“, каза той.

На въпроса на Лили Маринкова дали е възможно в партията на Трифонов да има кадри на ДПС, адв. Хаджигенов отговори: „Не мога да кажа. Част от хората, които бяха в „Има такъв народ“ в предходното Народно събрание, ги познавам от години. До един са умни, образовани, относително успели в реализацията си. Същевременно вътре те бяха като новобранци в казармата. Отиват под строй, сядат под строй, гласуват под строй, излизат под строй, което за мен беше шок. Аз познавам част от тези хора и те нямат нищо общо с това. Не знам какво да мисля за тази селекция. От една страна – хората им изглеждат много добре, от друга страна – правеха безумни неща“.

В края на разговора той изрази едно свое опасение: „Това е другото ми опасение - ако Слави направи собствен ГЕРБ, условно казано, но ако „Има такъв народ“ направят собствен ГЕРБ, по какво ще се различават? По това, че са по-умни, по-образовани, ще направят по-смислени неща и няма да крадат, както правеха ГЕРБ? Да, но дали командването със SMS-и ще идва от Банкя или от другаде, каква е разликата? Никаква. Още повече, концепцията: „Всички носим зелени гащи, защото така е казал суверенът“, мен ме напряга до безобразие по една единствена причина – това не е демокрация“.

„Иначе с „Има такъв народ“ си говорихме добре преди, частично добре си говорихме и в 45-тото Народно събрание, надявам се сега да си говорим по-добре с тях, защото сами ние трите опозиционни формации имаме шанса и инструментите да направим смислената промяна“, завърши адв. Николай Хаджигенов.

Целия разговор можете да видите във видеото:


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 58 гласа.

Свързани новини