Отидете към основна версия

8 005 59

Адв. Гайдарски: Правителство само при обрат в поведението на ИТН през следващите часове (ВИДЕО)

  • трети мандат-
  • бсп-
  • румен радев

Той обясни, че изявлението на Мая Манолова за връщане на мандата на ИТН, ако бъде връчен на тях от президента, не е издържано конституционно

Интрига с връчването на мандата няма. Тя по-скоро е изкуствена. В момента се намираме в тежка политическа криза и доста хора се опитват да предизвикат и конституционна такава, за която няма предпоставки. Трябва да се каже много ясно, че е абсолютно неприемливо да се дават препоръки, камо ли да се поставят ултиматуми на президента на кого да връчи мандата. Има логика следващата по резултата сила - БСП да получи мандата. Тази формална логика се подсилва и от поведението на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя положи много сериозно усилия за постигане на консенсус, който е крехък и близък до невъзможен. Това заяви в студиото на ФАКТИ адв. Стефан Гайдарски.

"Няма как да оставим аритметиката - ГЕРБ и ИТН имат 128 мандата в парламента. От изявленията им до момента разбираме, че те не желаят сформиране на правителство, единственият вариант е за някакви игри с кворума. Вариантът е в следващите часове да има обрат в поведението на ИТН и така има теоретичен шанс за правителство. Но важни са усилията на БСП и на Корнелия Нинова, защото има шанс процедурата да се извърви докрай", каза той.

Той обясни, че изявлението на Мая Манолова за връщане на мандата на ИТН, ако бъде връчен на тях от президента, не е издържано конституционно.

"Очевидно има играчи в политически план, на които им е удобна тази ситуация, да няма правила, да няма стабилност, защото в една такава среда никой не може да им търси сметка. Това кореспондира твърде зле с идеята за "изчегъртване", за генерална промяна, защото тя може да се постигне само с критичен минимум стабилност и в никакъв случай в тези мътни времена, които предизвикват. Идеята пък Ива Митева за премиер е подигравка с публиката, не може така пазарски да се слагат някакви имена, без дори да са питани тези лица и тя самата много категорично отказа.

Не е добре през 3 месеца да има избори, но когато българските граждани така са подредили партиите, че е невъзможно съставянето на правителство, ще ходим на избори, докато се формира мнозинство, което може да излъчи правителство. Пета седмица нашите депутати са неспособни да придвижат половин законопроект, но се заиграват с Конституцията. ИТН са внесли предложение да отпадне забраната за двойно гражданство на депутати (след като ИТН постави въпросът с двойното гражданство на служебният министър на икономиката Кирил Петков - бел. ред.). Единственият резултат е всяване на смут сред българските граждани. Отново шизофренно поведение на ИТН. Това е някаква тяхна стратегия, която си ангажира техните специфични гласоподаватели", коментира той.

Целия разговор с адв. Стефан Гайдарски гледайте във видеото:


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.

Свързани новини