Отидете към основна версия

9 697 41

Боян Рашев: Поскъпването на ток и парно е неизбежно. България ще премине най-тежко през това (ВИДЕО)

  • боян рашев-
  • природен газ-
  • топлофикация софия

В условията на европейските зелени политики тези поскъпвания са неизбежни, обясни експертът по управление на околна среда

Процентите на увеличение на природния газ отговарят на реалността в Европа. Цените на газа в Европа са рекордно високи - тази години само са се увеличили в пъти. Това е глобален процес, който в Европа особено силно го усещаме. Много се радвахме преди известно време, когато се промени договора с "Газпром"- от фиксирани договори минахме към договор, който има много голяма тежест с международната цена на газа и сега страдаме от това. Но нямаше как да знаем за пандемията и какво ще се случи около нея. Това заяви Боян Рашев, експерт по управление на околната среда и управляващ партньор в Denkstatt България в студиото на ФАКТИ във връзка с увеличението на цената на природния газ у нас.

"Другото е, че нямаме още достатъчно диверсификация, не я използваме. Странно е, че не се използва достъпа до газ от Азербейджан. Вече може да се ползва, но от друга страна интерконекторът не е завършен. България е в много неприятна ситуация, но тя не се дължи само на наши проблеми, а в голяма степен на ситуацията в Европа, която пък е свързана с глобалното положение.

Европа се опитва да премине от фосилни горива към ВЕИ, само че те нямат пълна заменяемост. Когато дългосрочно работиш за това компаниите ти да не добиват повече газ на твоя територия, а Европа това прави от много време, реално страните, които печелят нах-много от това са Норвегия, която изнася най-много газ за Европа, и Русия, която е големият износител. Европа зависи от "Газпром" в такъв огромен мащаб, че ние това ще го осъзнаем тази зима. Европа няма достатъчно газ за зимата. Това може да се превърне в тотална катастрофа, ако стане наистина студено", коментира той.

""Топлофикация София" се възползва от факта, че е твърде голяма, за да загине. Много години тя има проблем с емисиите на азотни оксиди, те знаят, че трябва да го решат този проблем, не инвестират в решаването му, а не става въпрос за някаква баснословна сума. Екоминистърът е длъжен да спре "Топлофикация", но те се възползват от това, че той копче не може да им каже, защото те, ако спрат, цялата система ще рухне.

Излизане от омагьосания кръг има при концесиониране на "Топлофикация София", трябва да се даде на някой, който знае какво прави. Общината не знае какво прави обект. Това се случи с "Топлофикация Пловдив" и тя се развива страхотно, разширява си мрежата. Задълженията на "Топлофикация София" възникват основно от това, че не могат да си приберат задълженията. От друга страна и ЧЕЗ си казаха - системата няма да издържи, ако парното спре", каза Рашев.

"КЕВР вече говори за увеличение на тока от 1 януари. Борсовите цени на тока в Европа са по-високи от тези на крайните потребители в България. Това, че в момента европейският ток е толкова скъп и това се държи дълго време няма как да не ни се отрази. И понеже у нас индустрията субсидира реално цената на тока за домакинствата, скокът, който трябва да бъде направен може да изглежда по начин, който човек не може да си представи - плюс 50% примерно. Това политически е невъзможно, който го реши - ще бъде изметен от политическата сцена веднага.

В условията на европейските зелени политики тези поскъпвания са неизбежни. Защото от една страна имаме цени на въглеродните квоти, които до преди година бяха 20 евро на тон, сега са 60, имаме цени на газа, които сега са петорни, имаме цени на черните въглища, които са голяма част от енергията и са вече тройно по-скъпи. Всичко свързано с базата на енергийната система има такава тежест върху горивото ѝ, крайният резултат няма как да е различен от това токът да стане много по-скъп. Икономически това няма как да продължи, самоубийствено е. Най-тежко го усещат страните с най-много енергийно бедни и страните с енергийно интензивна индустрия - металургия, тежка химия, циментови заводи, рудодобив. България е номер 1 в Европа по отношение на дял енергийно-интензивната индустрия в БВП. България най-тежко ще премине през това", обясни Рашев.

Той уточни, че случващото се не е само заради нашите особености, а заради това, че сме част от ЕС.

"Има правителства, които ясно заявяват, че не може да се продължава повече така. Това са основно Полша и Унгария, сега Испания се присъединява към тях. Вчера там токът беше 140 евро на MWh борсовата цена. Нашето правителство също ясно трябва да заяви кои са червените линии, които не могат да бъдат престъпвани в тази политика", каза още той.

Целия разговор с Боян Рашев гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини