Отидете към основна версия

2 613 36

Тома Белев пред ФАКТИ: "Зелено движение" има най-голям капацитет в област "Околна среда"

  • зелено движение-
  • мосв-
  • тома белев-
  • борислав сландов-
  • борислав сандов

"Основен проблем в Министерството на околната среда и водите е много сериозната деквалификация", каза екологът от партията, чийто представител вероятно ще оглави МОСВ

Снимка: ФАКТИ

"Зелено движение" е демократична партия и гласува избраниците си за подобни (министерски) постове на заседание на Националния съвет. То предстои тази вечер. В момента се събират номинациите”. Това каза по-рано днес пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ екологът Тома Белев от партия “Зелено движение”, която е част от политическото обединение “Демократична България”.

Повод за думите му беше евентуалното заемане на поста министър на околната среда и водите от съпредседателя на “Зелено движение” в оставка Борислав Сандов.

Белев посочи също, че вече има две кандидатури за поста от партията, като Националният съвет абсолютно реално ще гласува и ще избере кой човек от редиците ѝ евентуално да стане министър на околната среда и водите.

Според еколога идеите на “Зелено движение” не се конфронтират с бизнеса.

"ПП "Зелено движение" има много ясна програма, която я е отразена в програмата на "Демократична България", а сега и в програмата на бъдещата коалиция, която касае много сектори. Трябва да признаем, че поради характера си на "зелена" партия, "Зелено движение" има най-богатата програма в област "Околна среда". Там ние имаме най-голям капацитет, като естествено има сектори, където капацитетът ни е много по-малък и никога не бихме помислили да претендираме за тях, но когато се отнася за околна среда мисля, че "Зелено движение" е партията с най-голям капацитет".

"Основен проблем в Министерството на околната среда и водите е много сериозната деквалификация. Там има хора, които са сложени по политически и икономически причини и те са се съгласили да работят за много малко средства. Тези хора са деквалифицирани, нямат капацитет, няма и система за издигане на тяхната квалификация, съответно те нямат време да четат или нямат желание да четат. В някои случаи наистина нямат време", обясни Тома Белев.

"Лошото прилагане на Директивата за стратегическа и екологична оценка води до задръстване на институциите. Давам пример. До октомври месец т.г. в РИОСВ-София има 20 000 процедури по реда на прилагането на общия устройствен план на столицата, а там са 60 човека, които трябва да издадат решение и становище. Става въпрос за едно лошо прилагане. Общият устройствен план на София има едно изменение от 2009 година, то има екологична оценка, има оценка за съвместимост и са сложени мерките. Ако се прилага правилно законът от страна на архитектите по райони и от страна на министерството, от тези 20 000 процедури вероятно ще останат 20. Явно обаче има някаква цел да се задръства, да се измъчват гражданите и бизнесът. Това нещо трябва да спре. В закона, в наредбата го има, но не се прилага", обясни екологът.

"В първата предизборна програма на ГЕРБ от 2009 година беше записано обявяване на всички зони от Натура 2000. Минаха 12 години, a зоните още не са обявени. Последва наказателна процедура, сега сме изправени пред съд (б.р. Съдът на Европейския съюз). Трябва да се определят режими, които да казват какво опазваме в тези зони. Но заповеди няма, което означава, че няма режими. А когато няма режими, целесъобразността на една инвестиция - дали да се случи или да не се случи, стои в административния орган - тоест директорът на РИОСВ и министърът. Ето ви една силно корупционна чувствителна основа.

На второ място - няма заповеди, няма режими, съответно няма компенсация на ограниченията, защото реално нямаш ограничения и парите, които бяха предвидени за компенсиране на частните собственици на земеделски земи и гори, се прехвърлиха в друга област. Отидоха при едрите зърнари. Едни стотици милиони за тези 14 години изминаха пътя от средства за опазване на околната среда в общо подпомагане", заяви още Тома Белев.

На вметка от водещата Лили Маринкова, че въпросните едри зърнари са доста заможни хора, екологът заяви следното:

"Да, те са изключително заможни. Някои от тях всяка година си сменят автомобилите, и то не просто ги сменят, а по поръчка им правят автомобили. Те са закрепени към всяка власт и ще бъде проблем на тази власт (б.р. предстоящата нова власт) да не се закрепи с тях".

А на въпроса: защо е важно да има вицепремиер по климатичните изменения, Тома Белев отговори така:

"Защото сме закъснели с 15 години. Европейският съюз, дори страните извън Европа отдавна променят политиките си, отдавна се опитват да намалят въздействието на измененията на климата върху собствената си икономика и граждани. При нас това нещо го имаме на хартия - Закон срещу измененията на климата, имаме програми, но нищо не се случва. Ние трябва да намаляваме това въздействие върху нашия живот. Необходими са мерки".

В контекста на мерките срещу изменението на климата, Белев даде пример с положителния ефект на уличното озеленяване в много аспекти.

"Не е въпросът да сме членове някъде. Въпросът е тук да променяме живота си, да обърнем внимание, защото светът е много напред. А ние отричайки като цяло, че трябва да предприемем нещо, губим от нашите средства, губим възможности за по-интензивно развитие, защото тези, които се включиха с алтернативните енергийни източници, с новите методи за намаляване на отпaдъците, те са напред, а ние се давим в отпадъци", отбеляза екологът от "Зелено движение".

Тома Белев бе категоричен, че еко мерките трябва да влязат на практика във всички сектори в страната ни и именно заради това е нужен ресорен вицепремиер за климата, който да въздейства върху колегите си.

Целия разговор можете да проследите във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини