Last news in Fakti

7 Декември, 2021 22:25 2 606 36

Тома Белев пред ФАКТИ: "Зелено движение" има най-голям капацитет в област "Околна среда"

  • зелено движение-
  • мосв-
  • тома белев-
  • борислав сландов-
  • борислав сандов

"Основен проблем в Министерството на околната среда и водите е много сериозната деквалификация", каза екологът от партията, чийто представител вероятно ще оглави МОСВ

Тома Белев пред ФАКТИ: "Зелено движение" има най-голям капацитет в област "Околна среда" - 1
Снимка: ФАКТИ

"Зелено движение" е демократична партия и гласува избраниците си за подобни (министерски) постове на заседание на Националния съвет. То предстои тази вечер. В момента се събират номинациите”. Това каза по-рано днес пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ екологът Тома Белев от партия “Зелено движение”, която е част от политическото обединение “Демократична България”.

Повод за думите му беше евентуалното заемане на поста министър на околната среда и водите от съпредседателя на “Зелено движение” в оставка Борислав Сандов.

Белев посочи също, че вече има две кандидатури за поста от партията, като Националният съвет абсолютно реално ще гласува и ще избере кой човек от редиците ѝ евентуално да стане министър на околната среда и водите.

Според еколога идеите на “Зелено движение” не се конфронтират с бизнеса.

"ПП "Зелено движение" има много ясна програма, която я е отразена в програмата на "Демократична България", а сега и в програмата на бъдещата коалиция, която касае много сектори. Трябва да признаем, че поради характера си на "зелена" партия, "Зелено движение" има най-богатата програма в област "Околна среда". Там ние имаме най-голям капацитет, като естествено има сектори, където капацитетът ни е много по-малък и никога не бихме помислили да претендираме за тях, но когато се отнася за околна среда мисля, че "Зелено движение" е партията с най-голям капацитет".

"Основен проблем в Министерството на околната среда и водите е много сериозната деквалификация. Там има хора, които са сложени по политически и икономически причини и те са се съгласили да работят за много малко средства. Тези хора са деквалифицирани, нямат капацитет, няма и система за издигане на тяхната квалификация, съответно те нямат време да четат или нямат желание да четат. В някои случаи наистина нямат време", обясни Тома Белев.

"Лошото прилагане на Директивата за стратегическа и екологична оценка води до задръстване на институциите. Давам пример. До октомври месец т.г. в РИОСВ-София има 20 000 процедури по реда на прилагането на общия устройствен план на столицата, а там са 60 човека, които трябва да издадат решение и становище. Става въпрос за едно лошо прилагане. Общият устройствен план на София има едно изменение от 2009 година, то има екологична оценка, има оценка за съвместимост и са сложени мерките. Ако се прилага правилно законът от страна на архитектите по райони и от страна на министерството, от тези 20 000 процедури вероятно ще останат 20. Явно обаче има някаква цел да се задръства, да се измъчват гражданите и бизнесът. Това нещо трябва да спре. В закона, в наредбата го има, но не се прилага", обясни екологът.

"В първата предизборна програма на ГЕРБ от 2009 година беше записано обявяване на всички зони от Натура 2000. Минаха 12 години, a зоните още не са обявени. Последва наказателна процедура, сега сме изправени пред съд (б.р. Съдът на Европейския съюз). Трябва да се определят режими, които да казват какво опазваме в тези зони. Но заповеди няма, което означава, че няма режими. А когато няма режими, целесъобразността на една инвестиция - дали да се случи или да не се случи, стои в административния орган - тоест директорът на РИОСВ и министърът. Ето ви една силно корупционна чувствителна основа.

На второ място - няма заповеди, няма режими, съответно няма компенсация на ограниченията, защото реално нямаш ограничения и парите, които бяха предвидени за компенсиране на частните собственици на земеделски земи и гори, се прехвърлиха в друга област. Отидоха при едрите зърнари. Едни стотици милиони за тези 14 години изминаха пътя от средства за опазване на околната среда в общо подпомагане", заяви още Тома Белев.

На вметка от водещата Лили Маринкова, че въпросните едри зърнари са доста заможни хора, екологът заяви следното:

"Да, те са изключително заможни. Някои от тях всяка година си сменят автомобилите, и то не просто ги сменят, а по поръчка им правят автомобили. Те са закрепени към всяка власт и ще бъде проблем на тази власт (б.р. предстоящата нова власт) да не се закрепи с тях".

А на въпроса: защо е важно да има вицепремиер по климатичните изменения, Тома Белев отговори така:

"Защото сме закъснели с 15 години. Европейският съюз, дори страните извън Европа отдавна променят политиките си, отдавна се опитват да намалят въздействието на измененията на климата върху собствената си икономика и граждани. При нас това нещо го имаме на хартия - Закон срещу измененията на климата, имаме програми, но нищо не се случва. Ние трябва да намаляваме това въздействие върху нашия живот. Необходими са мерки".

В контекста на мерките срещу изменението на климата, Белев даде пример с положителния ефект на уличното озеленяване в много аспекти.

"Не е въпросът да сме членове някъде. Въпросът е тук да променяме живота си, да обърнем внимание, защото светът е много напред. А ние отричайки като цяло, че трябва да предприемем нещо, губим от нашите средства, губим възможности за по-интензивно развитие, защото тези, които се включиха с алтернативните енергийни източници, с новите методи за намаляване на отпaдъците, те са напред, а ние се давим в отпадъци", отбеляза екологът от "Зелено движение".

Тома Белев бе категоричен, че еко мерките трябва да влязат на практика във всички сектори в страната ни и именно заради това е нужен ресорен вицепремиер за климата, който да въздейства върху колегите си.

Целия разговор можете да проследите във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Айде бе

    22 2 Отговор
    Зелено движение ли ...🤮🤮🤮
  • 3 Заради тези

    25 3 Отговор
    Заради тези, Белене не беше построен при Костов.
    Сега да купуват само от фотоволтаиците на Цветелина Ток 500 лева мегават.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Георги

    20 5 Отговор
    На този пак му замириса на пари,но този път няма да го огрее.Кирил ако го допусне,това означава,че е човек на Прокопиев.
  • 6 нашия

    20 3 Отговор
    по стечение на обстоятелствата в живота ми имах възможноста да познавам ДЯДОТО на Тома......стареца беше достоен и достолепен човек....като гледа внъка си едва ли се гордее с него..,но както казва "природата има нужда от почивка"...в случая с Тома-та направо е позаспала....жалко не е за вярване какви внуци могат да омажат достойните си предци............
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фен

    22 1 Отговор
    Ненаядохте се, ей това "еколозите"! И сега, освен грантове, и цяло министерство ще си имате! Гоямо цоцане ще падне!

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 4 Отговор
    ГЛЕДАМ и не ВЯРВАМ на УШИТЕ си
    исякофте горите
    източихте водите
    УНИЩОЖАВАМЕ
    ПРИРОДАТА
  • 11 червени боклуци

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Фен":

    Вие си ги избрахте .
  • 12 Тоя образ

    10 1 Отговор
    сигурно си зарежда телефона от Слънцето..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тремор

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аааааааааааа":

    Виж 10 .
  • 15 наблюдател

    14 1 Отговор
    "Там ние имаме най-голям капацитет"
    "не смешите мои тапочки", както казваше една велика дама. самовлюбена посредственост сте, с гарнитура от подлизурство (към тия, които ви хранят) и некомпетентност. гледах част от дискусиите по време на преговорите с другите партии - по някои въпроси сте не само гола водица, вие сте вредни за територията! притеснявам се, че останалите не се усещат за това. заради вас правителството може да си отиде още преди да е заработило.
  • 16 ММММММ сещате се

    11 1 Отговор
    Не е ли време, тез да одат в гората по собствено желание, ако не искат ще им помогнем, птички, природа, да не пречат на градската среда, и да си вземат една лопатка даа. Каква хубава държава кви...ги роди.
    Що народ си отиде заради Тея от студ и болести.
  • 17 Гюро

    16 0 Отговор
    С ТОЗИ ЕЛЕМЕНТ УЧИХМЕ ЗАЕДНО ДО 8ми КЛАС В К-ЛИ В У-ЩЕ "ОТЕЦ ПАИСИЙ". НЯМА ТАКЪВ ОЛИГОФРЕН .
  • 18 Баш майстора

    6 3 Отговор
    Никога няма да има оправия бг кочината
  • 19 АЛОООО

    13 0 Отговор
    Журналята идете и се разходете до К-ли и разпитайте неговите набори що за персона е ,за да схванете за каква тъжна картина иде реч.
  • 20 истина е

    12 0 Отговор
    Като чуя Белев, и се хващам за пищова, и ми идва много, ама много да стреля.
  • 21 Яяяя

    12 0 Отговор
    Белев се препитава с антибългарска и хетерофобскса риторика, език на омразата. Белев ти си обикновен мерзавец , мъжът ти ще те шамаросва!
  • 22 ХА ХА

    12 0 Отговор
    Зелени човечета атакуват България , гладни и нагли .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Иван

    8 0 Отговор
    Пълни глупости!Мераци за пари и нищо повече
  • 25 Зеленото движение

    7 0 Отговор
    Това е движението по пешеходни пътеки в знак на протест. И артистични изяви на млади хора, които са в период на узряване. Какво зелено може да има в тези хора, копаят ли, садят ли, пасат ли?
  • 26 Зелените Рекетьори се размърдаха

    3 0 Отговор
    Много е," мътно" тези каква работа вършат, за кой работят, освен за себе си!!
  • 27 Зелените Рекетьори се размърдаха

    2 0 Отговор
    Много е," мътно" тези каква работа вършат, за кой работят, освен за себе си!!
  • 28 гост

    2 0 Отговор
    Заради тези не гласувах за ДБ а сега се точат за министерството. Отврат!
  • 29 Естет

    3 0 Отговор
    Антропологията му показва, че този човек има ментални проблеми. И като цяло, Зелената сделка е утопия за цял сваят, но не и за отделни страни. А на бас кои..
  • 30 ЕС НЕ

    3 1 Отговор
    България спешно трабвя да излезе от ЕС. Не може, заради кефа на ЕС индивиди като този да получават министерства. Когато предеглим ползите и вредите от ЕС, вредите са повече.
  • 31 Marinov

    1 0 Отговор
    Трагедия ще е,

    Когато се издигат за министри личности които са тясно Сварзани с парти и ексцентрични групировки, тъй като те НИКОГА няма да Защитатват ОБЩОНАРОДНИТЕ интереси а използваикй Позиции и Власт ще НАЛАГАТ на Оществото техните теснолинейни и ексцентрични ИНТЕРЕСИ!!!!
  • 32 Не на НАТО и ЕС

    2 1 Отговор
    В момента НАТО искат членовете й да плащат 2% от БВП. или това е
    годишна вноска 2 милиарда и 400 стотин хиляди годишно вноска.За ЕС плащаме към ЕДИН МИЛИАРД годишна вноска, общо близо, 3 милиарда и половина лева. това са на всички българи над 18 години сума от 300 лева месечно. Токът от козлозуй е 55 лева. ТЕЦ123-78 лева. Ток опреределен КЕВР-20- лева мегават.
    Заради ЕС задължетелно физически лица трябва да купуват "зелени простии, става с цената на пестене и студ, геноцид и смърт над възрастни хора. Цената на тока само за 2 години по сметките ми за физ. лица ке вдигна от 34 лева лято на 70 лева есен.ИМАМЕ СТО ПРОЦЕНТА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТОК ЗА 2 ГОДИНИ. сметките на потребителите без-климатици. Дали е от новите електронни електромери не знаем.
    2024 г. КЕВР ПРЕСТАВА ДА СЪЩЕСТВУВА, СПОРЕД ЕС ФИЗИЧЕСКИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ НА СВОБОДЕН ПАЗАР.ТОВА ЗНАЧИ ПОВИШЕНИЕ СЛЕД 2 ГОДИНИ НА СМЕТКИ ЗА ТОК СЪС СТО ПРЕЦЕНТА-ЦЕНИ БОРСИ.
    А ИДВА НОВ ЦЕНОВИ ШОК$ЕВРОТО, КОЕТО БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМА.
    ВЧЕРА ЧЕТОХ, ЧЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ВКЛЮЧВАТ НОВИ ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ, ТОВА ЗНАЧИ НОВИ КРИЗИ ПРИ ФАЛИТИ САЩ 20008, и АКО БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗМИНА СРАВНИТЕЛНО ЛЕКА С кризата 2008, ТО С ЕВРОТО СТАВАМЕ ЧАСТ ОТ ФИНАНСОВИ ЦУНАМИТА-СРЕДНО НА ВСЕКИ ДЕСЕТ ГОДИНИ, според бивши служители на МВФ, Световна банка и ЕЦБ.
  • 33 НЕ НАТО И ЕС

    0 1 Отговор
    Глешка ТОК КЕВР средни цени да се чете 201 лева МЕГАВАТ
  • 34 Мераклии много

    3 1 Отговор
    Ако не друго, то мераклии в нашата държавица има много. Хора без достойнство са готови на какво ли не да се докопат до властта. Е тава им е капацитета на Зелени, на ДБ и на СДС.
  • 35 stan40

    0 0 Отговор
    На този и на свързаните с него лица незабавно да се направи ревизия на имуществото и враговете.
  • 36 stan40

    0 0 Отговор
    Лешоядите започват да кръжат, като им замирише на мърша. Явно е време да пируват.